Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 2 Werner Ors 30,54 %, 4,00 e

Toto4-2: 16 Keisar 2,78 %, 68,33 e

Toto4-3: 5 Astrodome 4,73 %, 621,82 e

Toto4-4: 3 Je t’Aime Zon 14,19 %, 2389,11 e

 

Vaihto: 69 835,80 euroa

Kouvolan torstainelkku alkoi kuuden kilpailijan tasoitusajolla, johon saivat osallistua viime vuoden Kymenlaakso-ajoon maksetut lämminveriset. Marraskuun finaalissa heti kättelyssä laukkaan pilannut Werner Ors kiihtyi voltin kakkosradalta nyt varmasti ja veti 2100 metrin kisaa maaliin asti.

Toto4-1: Syksyn loppukilpailussa toiseksi sijoittunut Club Nord Easy nousi ensimmäisen takasuoran alussa viidenneltä sijalta toiselle radalle ja eteni vaativasti keulahevosen rinnalle. Sillä oli jo hienoinen yliote, kun se ponkaisi kaarteen puolivälin jälkeen yllättäen laukalle.

Werner Orsia sisällä seurannut Spill The Beans käänsi rinnalle vuorostaan etusuoralla, mutta senkin kohtalaksi tuli laukka viimeiselle takasuoralle mentäessä.

Kovimman haasteen heitti lopulta Hudson Web, joka nousi puolimatkassa neljännestä sisältä kolmanteen ulos. Se jatkoi takasuoralla toisessa ulkona, hyökkäsi loppukaarteessa ja kiri niin lujaa, että järjestys jouduttiin varmistamaan maalikamerasta.

“Vähän tiukallehan se meni, mutta kai se vähän parempaankin olisi voinut pystyä, jos tarve olisi vaatinut”, Werner Orsin valmentaja Jari Äikäs uskoi. “Kuopion Stakes on tähtäimessä. Ei meidän tarvi maailman paras olla, ei siellä tarvi kuin Eepee Mäkinen voittaa, niin se riittää.”

Hannu Torvisen ajama Werner Ors oli toiseksi pelatuin ja kuittasi 2500 euron ykköspalkinnon ajalla 16,0. Hudson Web oli vain niukasti hävinneenä hyvä toinen, ja Big Sexy Deli seurasi sisältä kolmanneksi.

 

Toto4-2: Toinen kohde oli suomenhevosten montén SM-karsinta, jossa reilun 39 prosentin pelikannatuksen kerännyt Vanjali starttasi illan pelatuimpana Toto4-hevosena. Alkumatkasta kahdesti laukannut suosikki joutui tyytymään kuitenkin neljänteen sijaan.

Pisimmältä 60 metrin takamatkalta lähtenyt Keisar pääsi etenemään sujuvasti viidenneksi ja puolimatkassa jo neljänneksi. Se nousi viimeisellä takasuoralla toiseen ulos, hyökkäsi loppukaarteessa ja ratkaisi varmasti.

Vappuaattona ensimmäisen kerran montéssa kilpaillut 15-vuotias Keisar sijoittui tuolloin neljänneksi ja teki 2160 metrillä ajan m27,2. Nyt sama matka taittui aikaan m26,0.

“Yhdesti kävin kotona ja kahdesti radalla. Tämä on nyt viides kerta, kun ollaan selässä”, Jenni Koskela kertoi. “Tämä menisi varmasti vielä kovempaa, kun olisi vetoapua. Viimeksi se oli niin laiska, että hyvänen aika, mutta nyt jo niin kuin hevosen pitääkin.”

Markku Piston valmentama Keisar oli kuudenneksi eniten pelattu yllättäjä. Kärrylähdöissä menestystä ei ole tullut vähään aikaan.

Jo ensimmäisellä takasuoralla johtaneen Irokeesin kantaan edennyt Ato käänsi viimeisellä takasuoralla rinnalle, hankki yliotteen ja puristi voittajalle selvästi hävinneenä toiseksi. Lähtösuoralla lyhyesti laukannut Vilox juoksi pääosin Aton takana ja seurasi haastamatta kolmanneksi. Diporex laukkasi hylkäykseen jo ensimmäisellä takasuoralla.

 

Toto4-3: Toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Astrodome oli tammalähdössä lopulta omaa luokkaansa. Se antoi toisella kierroksella painetta johtopaikalla juosseelle suosikki Wonder Womanille, siirtyi keulaan ennen loppukaarretta ja erkani 13-vauhtia selvään voittoon.

Ajan 15,3a täydellä 2100 metrin matkalla tehnyt 6-vuotias Astrodome oli viidenneksi pelatuin, kun edellinen voitto oli puolentoista vuoden takaa.

“Vaikka kuolemanpaikalle jäätiin, se tuntui olevan koko ajan hyvin ohjilla ja meni helpon tuntuisesti. Kyllä mä katoin jo kierrosta ennen, että taidan johtavan lyödä”, Pekka Korpi kuvaili. “Näin sitä on kuvitellut, että tällä pitäisi vähän pärjätä, mutta se on vähän vastustanut. Varmaan on ollut ylitreenattu, niin jumissa, ettei ole päässyt lujaa. Toivottavasti se nyt rupeaisi vähän aukeamaan.”

Taipuneen keulahevosen takaa loppukaarteeseen mentäessä toiselle radalle päässyt Our White Star kiri vapaan väylän avauduttua toiseksi ennen toisen radan jonosta vapaasti tullutta Hazelhen Hemeraa.

Toisessa parissa ulkona matkannut Long Leg Lizzy laukkasi vajaat 800 metriä ennen maalia.

 

Toto4-4: Tiukan avauspuolikkaan päätteeksi johtoon edennyt Je t’Aime Zon piti paikan maaliin asti. Heti linjan jälkeen tuli tosin laukka.

Juha Utala ajoi Jani Punkkisen valmentamaa 5-vuotiasta tammaa, joka oli kolmanneksi pelatuin ja ravasi 2100 metriä ennätyksensä tuntumaan aikaan 15,5a.

“Kyllä tämä ihan touhukas tyttö on”, Juha Utala naurahti. “Tämän kanssa saa sillai mennä ja yrittää, että se pysyisi edes jotenkin, mutta kyllä sillä tuppaa olemaan sitä painetta tuossa matkalla. Hyvä, että se riitti tänään maaliin asti. Se ottaa välillä sellaista loikkaa, lisävauhtia varmaan, mutta se on sen tyyli. Suhteellisen varman päälle otin, mutta sitten annoin tamman rullata turhaan vähän omia aikojaan, niin sitten tuli hyppy heti linjan jälkeen.”

Loppukaarteessa selästä toiselle radalle kääntänyt Rebel Mauritz ei pystynyt vakavasti haastamaan, mutta oli puolittain kupeella varmasti toinen.

Viimeisen takasuoran alkupuolella neljännestä parista hyökännyt Triple Ray eteni kolmatta ja välillä neljättäkin rataa vahvasti perille ja kipusi kolmanneksi ennen kolmannesta sisältä vapaasti tullutta White Cross Bichoa.

Sand of Holmö taipui toiselta radalta ilman vetoapua. Lähdön suosikki Albino Brave haparoi lähtiessä, mutta selvisi kärkihevosten tuntumaan, josta laukkasi paineissaan ensimmäisen takasuoran alussa.