TOTO75-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T75-1: 9 Whogonow, 19,18%, 0,33 euroa

T75-2: 3 MAS Champ, 52%, 0,59 €

T75-3: 11 Vaellus, 11%, 5,54€

T75-4: 12 Pitch Perfect, 5,46, 93,43€

T75-5: 8 Tanpopo, 58,61%, 125,82€

T75-6: 4 Lexus Dream, 25,29%, 295,25 €

Superlauantai avattiin tulisella mailin matkalla, jossa ei vauhtia säästelty.

T75-1: Avaus oli odotetusti kovavauhtinen. Parhaiten lähtivät ykkösradalta kiihdyttänyt Brazen Leonore ja nelosradalta lähtenyt Promptus.

Ensin mainittu onnistui puolustamaan paikkansa 08-vauhtisella avauspuolikkaalla. Tommi Kylliäinen käänsi Promptuksen hetkeksi johtavan taakse, mutta nousi nopeasti johtavan rinnalle tarjoten vetoapua Whogonowlle.

Viimeisen kaarteen lopussa keulahevonen väsyi, mutta Promptus taisteli sitkeästi maaliin saakka. Alle 10-vauhtinen avauskilometri kuitenkin painoi sen verran kavioissa, että Whogonow kiri makoisan reissun päätteeksi varmaan voittoon.

Voittojuoksussaan ori paranteli myös ennätystään reilusti. Se kirjataan nyt lukemin 11,1aly.

”Jyväskylässä se oli sairas, ja Kajaanissa oli jotain lihasongelmaa, ei oikein halunnut lähteä”, valmentaja Mikko Koivu kertoi edellisstarttien ongelmista. ”Antero Kumpulaiselle terveiset, hän kävi hieromassa hevosen tiistaina ja sanoi, että nyt on akku täynnä.”

T75-2: Toiseen kohteeseen selvänä suosikkina startanneen MAS Champin juoksusta muodostui ennakoitua vaikeampi, kun Antti Teivaisen ohjastama kakkossuosikki Marschall Match piti keulapaikan alkukiihdytyksessä.

Lopulta MAS Champin paikka löytyi toisesta ulkona, mutta kärki viiletti silti kaukana. Viimeisellä takasuoralla Santtu Raitala käänsi suosikin kiriin kaukaa takajoukoista. MAS Champ polki lopun kovaa kyytiä, ja ehti vielä varsin hallittuun voittoon ennen toiseksi johtavan takaa spurtannut Mr Big Staria.

“Hyvistä asemista saatiin selkäjuoksu, periaatteessa oltiin näennäisen hyvässä paikassa toisessa ulkona, jos katsoi lähtöä silmät kiinni, mutta oltiin kuitenkin hullun kaukana kärjestä”, Raitala kertasi. “Viimeisellä takasuoralla ajattelin, että nyt on se hetki, missä pitää tehdä ratkaisu, että päästään laskemaan takaisin kolmannelle viimeiseen mutkaan. Hevonen lähti kirimään tosi halukkaasti, ja heti, kun päästiin kärjen tuntumaan, tunnelmat oli tosi hyvä, vaikka keulassa ja keulan takanakin oli hyvät hevoset, jotka olivat saaneet helpommat juoksut.”

T75-3: Myös kylmäveristen mailin rykäisyyn lähdettiin raketin lailla. Siitä piti huolen nelosradalta kiihtynyt Faste Viking, joka paineli keulapaikalla avauspuolikkaan aikaan 18,0. Jo9htavan rinnalle kiersi takarivistä startannut Ekin Toive.

Lähtö oli avoin yllätyksille, kun suosikki Pertturi laukkasi jo alkumatkasta.

Maalisuoralle käännyttiin tasaisessa viuhkassa. Ulkoa kiri kovaa Lissun Eerikki, mutta vielä paremmin kiri sitäkin ulompaa syöksynyt Vaellus, joka jyräsi voittoon.

“Viimeksi, kun ajoin hevosta viimeksi, se oli Kajaanissa oikein hyvä toinen kovassa lähdössä. Aina, kun olen sillä ajanut, hevonen on ollut tosi hyvä. Tänään se oli poikkeuksellisen virtava”, Bollström selvitti. “Viimeisellä takasuoralla noustiin vähän ahtaasti kolmannelle radalle, mekin jouduimme väistämään neljännelle. Siinä oli tosi sekavaa ja ahdasta. Onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin.”

T75-4: Santtu Raitala täydensi hattutemppunsa neljännessä kohteessa. MAS Champin lisäksi hän oli ohjastanut Werner Orsin ykköseksi jo ennen Toto75-kohteita. Kolmannen täysosuman toi radalta 12 startannut Pitch Perfect, jonka ohjasvirtuoosi luovi kolmanteen ulos.

Suosikki Beach Girl jäi taivaltamaan toiselle ilman vetoapua, kun Uniquesine piti kiinni johtoasemasta. Kierros mentiin aikaan 13,5.

Viimeisellä takasuoralla Raitala käänsi Pitch Perfectin kiriin kolmannelle radalle, ja tamma kiersi vakuuttavaan voittoon.

”Siinä lähdettiin hetken aikaa tutkimaan tilanteita tamman kanssa. Äkkiä näytti tulevan rako toiselle, ja tamma vaihtoi hyvin rytmiä, että päästiin siihen”, Raitala kertoi juoksun vaiheista. ”Ensimmäinen kierros oli kärkihevosille tosi kova, ja halusin, että hevonen tulee ainakin maaliin vahvalla otteella. Nyt se lähti tosi makeanmakuisesti. Tämä on makea voitto sekä itselle että varmasti taustajoukoille. Tämä on välillä ollut melkoista korpivaellusta hevosen kanssa, mutta taulu on siitä huolimatta ihan asiallisessa kunnossa.”

T75-5: Kierroksen pankkina startannut Tanpopo oli kaiken luottamuksen arvoinen. Tommi Kylliäinen marssitti 2600 metrin kilpailussa suursuosikin keulaan avauspuolikkaan jälkeen.

Johtopaikalla ruuna veti tasaista 15-vauhtia, ja sai kolmannessa kaarteessa rinnalleen kakkossuosikki Effronte Photon.

Matias Salon valmentama Tanpopo osoitti kuitenkin hurjaa kuntoaan karkaamalla vaivattomaan voittoon, joka oli sille jo kauden viides seitsemässä startissa.

“Pidin alussa huolen, ettei Jukan hevonen (Effronte Photo) pääse meidän etupuolelle, vaikka lähtikin meidän takaa”, Kylliäinen kertoi taktiikastaan. “Rata on tänään tosi nopea, paljon nopeampi vielä kuin St Michelin aikaan.”

T75-6: Lämminveristen avoimella mailin matkalla Lexus Dream palasi parrasvaloihin. Markku Niemisen valmennettava otti kauden kolmannen täysosumansa suvereenilla keulasoololla.

Starttiraketti kiihty nelosradalta heti johtopaikalle, eikä antanut muille mahdollisuuttakaan ohitukseen. Ari Moilasen ajokki karkasi selvään voittoon muiden ravatessa maaliin selvän hajuraon päässä. Voittoaika oli 11,1aly.

“Keulapaikka irtosi helposti, kun oltiin sata metriä ajettu”, Moilanen sanoi. “Hevonen sellainen kuin se parhaimmillaan pystyy olemaan. Voitti tosi kevyesti. Se on ailahdellut, mutta en osaa sanoa, mistä se johtuu.”

T75-7: Päätöskohteessa laukat näyttelivät suurta roolia.

Ensin väärälle askellajille sortui keulapaikalle sännännyt BWT Divine. Siltä johtopaikan peri Fast Time.

Suosikki Com Milton kiersi ensimmäisen kaarteen kolmatta kohti kärkeä, mutta johtavan takana alun juossut Wasa Warrior nousi toiselle, ja Iikka Nurmonen ajoi hevosen johtopaikalle,

Viimeisen kaarteen lopussa Com Milton laukkasi johtavan kupeelta. Lähinnä keulahevosta ravasi Jack Vader, mutta sen takaa iski parhaiten Arctic Lover, joka erottui voittajaksi tasaisessa maaliintulossa.

“Vikassa kurvissa oli tiukka tilanne, ja näin, että minulla on mahdollisuus tulla ulos. Sitten hevonen tuli kyllä hyvin, että sai ihan uuden vaihteen tuossa loppusuoralla”, voiton ohjastanut Hannu-Pekka Korpi kertasi isänsä Pekka Korven valmennettavan suoritusta. “Se on ollut jo pidempään hyvä. Taisi olla toinen maili uralla, joten täytyy varmaan siirtyä näihin, kun vauhtiakin on tullut lisää.”

Juttua muutettu 19.9. klo 20.07: Korjattu Arctic Loverin valmentajaksi Hannu-Pekka Korven sijaan Pekka Korpi.