Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 8 Willy Wingston 60,99 %, 2,30 e

Toto5-2: 2 Ruhvanan Urho 16,58 %, 10,50 e

Toto5-3: 11 BWT Rock And Roll 13,19 %, 28,50 e

Toto5-4: 5 Easy Vacation 27,06 %, 40,20 e

Toto5-5: 12 Luna De Paris 27,09 %, 54,60 e

 

Vaihto: 66 209,30 euroa

Äimäraution torstairavien Toto5-pankki Willy Wingston nappasi neljännen peräkkäisen voittonsa vaivattomasti.

Toto5-1: Eturivin uloimmalta paikalta 2100 metrin ryhmäajoon kiihdyttänyt Willy Wingston pääsi kaarteeseen toiselle radalle ja eteni kaarteen lopussa vastuksetta johtopaikalle, jonka piti sitten oikein varmasti. Ajaksi kirjattiin 15,9a.

“Kun tuo meri on vielä auki, niin tuuleskelee aika lailla, mutta hyvin tässä pysyy kyydissä eikä se hevosia haittaa”, Mauri Jaara niputti olosuhteet.

“Lähdin puolireippaasti, ja sitten Tuomas antoi keulat. Ei ollut mitään kyllä, ja kaikki oljenkorret jäi vetämättä. Jotenkin tämä on nyt hyvällä mallilla. Pitää katsoa, mikä lähtö ajetaan ensi viikolla. Äimän Cupin finaali on hankala lähtö kahdestakympistä, ja tällä voisi pärjätä siinä kovemmassakin sarjassa.”

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Ukebell Jet oli urhea kakkonen, mutta voittajaan syntyi eroa pari mittaa. Saman verran hävisi sille suosikille kärkipaikan luovuttanut Dreaming Blues.

 

Toto5-2: Mauri Jaara käytti samaa suoraviivaista taktiikkaa Sanna Fingerroosin Ruhvanan Urholla, ja tulos oli yhtä hyvä.

Kolmanneksi eniten pelattu Ruhvanan Urho ravasi 2100 metriä voltista aikaan 30,0. Se voitti viime kauden lopulla kolmesti, mutta 7-vuotiskaudelle täysosuma oli ensimmäinen.

“Jotenkin tuntuu, että kesällä sillä ei henki kulje ja se on sellainen haluton”, Mauri Jaara taustoitti. “Nyt tämä on kuin eri hevonen. Sanoin jo lämmittelyn jälkeen omistajalle, että nyt on kaikki kunnossa. Ajoin päättäväisesti keulasta, ja se kannatti.”

Sisältä hitaammin käynnistynyt Valtroks nousi toiselle radalle, jota se jäi kiertämään ilman vetoapua. Se eteni kärkihevosen tuntumaan ja tsemppasi sitä uhkaamatta toiseksi ennen selästään iskenyttä Jonnin Joutavaa.

Lähdön suosikki Vinhatuuri pudotti ensimmäisen kaarteen lopulla Ruhvanan Urhon rinnalta tämän taakse sisälle. Se lähti maalisuoralle tultaessa kärkirintaman takana hakemaan vapaita tiloja ulompaa, mutta pilasi samassa laukkaan.

 

Toto5-3: Toisesta parista ulkoa kiertelemättä tullut BWT Rock And Roll kiri laukkojen sävyttämässä vauhtijuoksussa voittoon neljänneksi pelatuimpana ajalla 16,4a/2100 metriä.

“Ohjeet oli, että kurvissa ei saa kääntää ulospäin, kun tämä on vähän heikko kaarrejuoksija. En halunnut riskeerata mitään, kummiskin kun oli hyvä paikka ja hyvä hevonen edessä”, ohjissa ollut Jukka-Pekka Kauhanen selvitti.

Edellä mennyt Greytail Eric painui johtoon päätöspuolikkaalle lähdettäessä, mutta viimeisen kierroksen alussa kolmannesta parista hyökännyt Beaming Chic pääsi samassa toiselle radalle, ja BWT Rock And Roll jatkoi samoissa asemissa. Kolmatta rataa ilman vetoapua jatkanut suosikki Uomo Show sulki siinä vaiheessa pussinsuun.

Kiritila löytyi, kun Beaming Chic laukkasi kaarteessa ja Uomo Show vielä suoran avautuessa. Tiukka haaste tuli vielä suosikkia kaiken aikaa seuranneelta Filius Felixiltä, joka kuitenkin joutui tyytymään toiseen sijaan.

“Tuntui, että jostakin päin rupeaa tulemaan tilaa. Tämä tuli viimeksikin niin terävästi viimeiset 300 metriä, että ei sillä tavalla ollut hätää”, Kauhanen huomautti.

BWT Rock And Roll kilpaili vielä Juha-Pekka Hanhimäen nimissä, mutta Jan Partanen on ottamassa valmennusvastuun BWT:n Lohtajan tallissa.

 

Toto5-4: Kaarteen jälkeen toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Easy Vacation löi etusuoralla täyden höyryn päälle, riisti johtopaikan suosikki Blue For Youlta ja piti sen varmasti perille, vaikka tahti hiipuikin kolmannen puolikkaan 12,5-lukemista.

“En ruvennut vetämään sitä tukehduksiin, kun se rupesi ite pyytelemään ohjia. Pakko oli vaan sitten antaa mennä”, Jani Hartikainen kertoi puolimatkan tilanteesta. “Totta kai se painoi sitten jaloissa, mutta niin näkyi painavan muillakin.”

Toiseksi eniten pelattu Easy Vacation teki 2100 metrillä ajan 16,2a. Se voitti alkuvuodesta kolme kertaa, ja nyt tuli kauden neljäs osuma.

“Tämä jostain syystä tykkää, kun kelit viilenee ja tulee tämmöiset napakat radat. Se tekee parempia suorituksia kuin kesäkelissä”, Hartikainen ihmetteli.

Viimeisen kierroksen alussa kolmannesta parista ulkoa kirikaistalle lähtenyt Rio Crowe pääsi loppukaarteessa huilaamaan vähäksi aikaa takaisin toisen radan jonoon, jatkoi suoralla ulkoa vahvasti ja puristi toiseksi ennen sisäradan jonosta vapaasti tullutta Heady Hunteria.

Päätöskierroksen alkupuolella kärkipaikan menettänyt Blue For You nousi takasuoralla turhaan toiselle radalle. Se antoi lopussa vähän periksi ja putosi totosta.

 

Toto5-5: Takamatkan juoksuratojen tammat lähtivät selvästi muita vauhdikkaammin liikkeelle. Lilla Longleg eteni jo ennen kaarretta johtoon ja päästi pian Luna De Parisin eteensä.

Santtu Raitala sai ajaa Maria Vinkan suojatilla täysin rauhassa, eikä viimeisellä takasuoralla toisesta ulkoa tuntumaan iskenyt Milla Sonik pystynyt heittämään 1.14-lopetuksessa kovin vakavaa haastetta. Voittoaika oli 19,1/2120 metriä.

Voitto oli Santtu Raitalalle illan toinen, sillä ennen pääpelin kohteita hän luotsasi Savon Sannan tasapäävoittoon Iinan Prinssin kanssa.

Nelivuotiaalle Luna De Parisille ykkönen oli koko kauden toinen ja uran neljäs. Laukkojakin on tullut jonkin verran.

“Sillä oli lavassa pursa. Se oli todennäköisesti loukannut sen jossain, ja treenin myötä se meni aina vaan pahemmaksi ja siitä tuli ne laukat yleensä ennen ekaa kurvia”, Maria Vinkka kertoi. “Sitä on hoidettu, mutta koko ajan on pelko ahterissa, että milloin se pulpahtaa taas. Luna De Paris on kyvykäs, kunhan se vielä rauhoittuisi.”

Lilla Longleg piti kärkikaksikosta reilusti jääneenä kolmanneksi. Lähdön suosikki Blady Saga laukkasi ratkaisevan pahoin heti alussa.