TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

Toto5-1: 7 Hipassi, 30,98 %, 2,36 €

Toto5-2: 6 Wonder Woman, 1,71 %, 92,92 €

Toto5-3: 6 Privilegium, 5,11 %, 751,03 €

Toto5-4: 8 Il Funny Li, 17,31 %, 1 966,99 €

Toto5-5: 11 Larvan Iisu, 30,25 %, 3 177,45 €

Vaihto: 63 549,16 €

Lappeenrannan Toto5-kierros alkoi suosikin voitolla, mutta heti seuraavassa kohteessa Wonder Woman järjesti yllätyksen.

Ville Tonttilan ohjastaman 10-vuotiaan Wonder Womanin edellinen voitto oli heinäkuulta 2019, mutta nyt tamman suoritus ei jättänyt jossiteltavaa. Tonttila sai ensimmäisen kierroksen aikana kiritettyä ajokkinsa kärkeä pitäneiden Smoky Rayn ja Nazarethin ohi, eikä valjakko sen jälkeen enää luopunut piikkipaikastaan.

”Halusin varmistaa keulapaikan, kun niin monesti se on jäänyt johtavan rinnalle. Ajattelin, että antaa mennä tasaista reipasta. Hevonen on ollut hirmuhyvässä kunnossa koko ajan, mutta lähtöpaikat ovat olleet ulkona eivätkä juoksunkulut ole onnistuneet”, Tonttila kertoi voittajahaastattelussa.

Wonder Womania valmentaa kouvolalainen harrastajavalmentaja Marko Redsven ja sen omistaa tämän Milena-tytär. Redsven on kasvattanut hevosen yhdessä puolisonsa Hanna Leinikan kanssa.

Sen isä Sundsvik Holly Bob ja emä Maxwell Vermul olivat nekin pariskunnan omia kilpahevosia. Wonder Womanin kohdalla siitosura on edessä todennäköisesti ensi vuonna, mutta nyt sen kanssa keskitytään vielä kiertämään kilparatoja.

”Wonder Woman oli varsana sellainen hyväfysiikkainen ihan niin kuin isänsäkin, mutta sillä kesti oma aikansa kasvaa ja siksi se aloitti kilpailemisen vasta viisivuotiaana”, Redsven kertoi. ”Mutta sittenhän siitä lutviutui ihan kelpo hevonen.”

Wonder Womanilla on nyt takanaan 102 starttia, joista kymmenen voittoa ja 22 muuta totosijaa.

Redsvenin tavoitteena on nyt pitää yllä tiivistä kilpailutahtia, sillä vaikuttaisi olevan tamman mieleen ja pitävän sen hyvässä vireessä. Treenaamisesta se ei niin perusta.

”Se on laiska treenari. Tuntuu, että kun sitä kotona ajaa, niin sitten se ei pärjää. Viimeksi kun oli Kouvolassa ravit, niin koitettiin vähän ajaa sitä ennen, ja sijoitus oli heti kymmenes”, valmentaja hymähti. ”Elämä vaan hymyilee sille, kun se saa käydä kisoissa. Ruoat se syö aina eikä se stressaa tai ota mitään paineita kilpailuista, kun on niin kokenut.”

Ahkeran treenin sijaan Wonder Woman ulkoilee paljon ja toisinaan se lasketaan irti ratsastuskentälle, missä se saa päästellä ylimääräisiä höyryjä.

”Siellä se hyppii ja pomppii ja piehtaroi. Sillä tavalla pysyy paikat vetreinä.”

Redsvenin tallissa on tällä hetkellä kymmenkunta ajohevosta, joista yksi, Wonder Womanin puolisisko Deeds Show, nappasi sunnuntaina puolestaan kakkossijan Lappeen toisessa lähdössä. Miten hienosti sujunutta ravipäivää juhlistetaan?

”Mennään kotia ja lämmitetään sauna, ja jatketaan huomenaamulla taas hommia”, Redsven totesi. “Arki on juhlaa.”

Lappeenrannan Toto5-kierroksen ulkopuolella mielenkiinto kohdistui erityisesti ravien ensimmäiseen lähtöön, jossa kilpauransa avasi kolminkertaisen ravikuningattaren I.P. Vipotiinan varsa I.P. Silkki. Kyseessä oli tamman ensimmäinen totoraveissa starttaava jälkeläinen. I.P. Silkki jäi lähdössä niukasti toiseksi, kun voiton nappasi Greta Koks.