Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 14 Grove’s Harley 3,62 %, 23,30 e

Toto5-2: 3 Raama 47,83 %, 31,80 e

Toto5-3: 4 Lovetown 40,73 %, 49,80 e

Toto5-4: 5 Virin Camilla 12,67 %, 194,80 e

Toto5-5: 9 Global Treasure 16,31 %, 498,60 e

 

Vaihto: 64 437,60 euroa

Jo Oulussa sunnuntaina rivejä karsinut Panu Ahonen aloitti maanantain Toto5-kohteet Ylivieskassa kuudenneksi eniten pelatun Grove’s Harleyn ohjissa tyypuhtaalla voitolla.

Takamatkalta lähtenyt suosikki Livarot jäi paikkojen selvittyä ensimäisen takasuoran lopulla toiselle radalle ilman vetoapua. Santtu Raitalan ajokkia alusta asti seurannut Grove’s Harley sai näin revittelemättä asemat toisesta ulkoa, josta se jatkoi viimeisen takasuoran puolivälissä ilman vetoapua, kun Livarot kampesi yllättäen monta rataa ulospäin ja menetti vauhtiaan.

“Hyvältä maistui tämäkin voitto”, Panu Ahonen riemuitsi. “Saatiin hyvää vetoapua, ja hevonen on hyvässä kunnossa. Ei hyvä juoksukaan auta, jos ei hevosessa ole vetoa. Se meni helposti.”

Karoliina Piispasen valmentama Grove’s Harley saavutti kauden avausvoittonsa kymmenennellä yrityksellä. Se tuli 2120 metrin matkalla ajalla 16,8.

Toiseen kaarteeseen mentäessä johtoon edennyt Joe le Taxi oli 1.16-vauhtisen päätöspuolikkaan ratkaisuhetkillä aseeton Grove’s Harleya vastaan, mutta piti varmasti toiseksi. Kolmannessa kaarteessa sisäradan jonosta kolmanteen ulos päässyt Little Kicks seurasi tasaisesti kolmanneksi.

Livarot tuli takaisin rytmiin päästyään lopun vielä vahvasti ja kipusi totohevosten tuntumaan. Shadow Leader laukkasi ensimmäisessä kaarteessa.

 

Toto5-2: Selvä suosikki Raama laukkasi lähtösuoralla porukan keskellä, mutta Niko Jokela sai sen kaarteen alkupuolella ulkoradoille ja raville ennen hylkäysrajan täyttymistä. Työsarkaa kuitenkin jäi, sillä valjakko putosi laukan myötä pääjoukon hännille.

Ensimmäisellä takasuoralla reissuun lähtenyt Tuurin Toive juuttui kiertämään kolmatta rataa, ja Niko Jokela suuntasi Raaman kanssa puolimatkassa etusuoralla sen perään. Päätöspuolikkaan käynnistyessä oli aika kääntää vapaalle neljännelle radalle, mutta voimia riitti niin Raamalla kuin Tuurin Toiveellakin, joka hangoitteli sisäpuolella maaliin asti.

Muut putosivat loppusuoralla kovan kaksikon kyydistä, eikä Tuurin Toivekaan pystynyt vastaamaan väkivahvasti runtanneen suosikin kiriin. Voittoajaksi kirjattiin 30,5a/2100 metriä. Ensimmäisen takasuoran lopulta johtanut Rojaali pinnisteli selvästi hävinneenä kolmanneksi. Toisessa kaarteessa sisäradan jonosta sen vierelle noussut Passinto laukkasi maalisuoralle tultaessa kärkirintamasta.

Lähtö oli Nordic cupin osakilpailu, ja Raama nousi täyden pistepotin ansiosta mukaan kamppailuun kokonaiskilpailun voittorahoista. Jäljellä on vielä kaksi osalähtöä.

 

Toto5-3: Marko Pellinen ajoi veljensä Mika Pellisen Lovetownin päättäväisesti johtoon ja puolusti paikkaa maaliin asti. Suosikiksi luotettu Lovetown ravasi 2100 metriä aikaan 15,0a.

“Tänään saatiin vähän turhaan noita väliprässejä, ja se näkyi pikkuisen tuossa loppusuoralla”, Marko Pellinen harmitteli. “Se ei niin pirteä sitten ollut, kun joutui spurttamaan pari kertaa ylimääräistä, mutta hyvin se piti kuitenkin.”

Toisella puolikkaalla painetta antoi takasuoralla neljännestä parista iskenyt Willy Wingston, joka pudotti etusuoran alussa Lovetownin taakse sisälle. Willy Winsgston sai mahdollisuuden sata metriä ennen maalia ja työntyi puolittain Lovetownin kupeelle, muttei pystynyt vakavasti haastamaan.

Viimeisen takasuoran alkupuolella kolmannesta parista ulkoa kirikaistalle noussut Going Ville puursi kaksikosta jääneenä kolmanneksi.

Lovetown on kilpaillut toukokuun alusta lähtien pohjoisessa. Marko Pellinen on ajanut sen neljä starttia, joista kolmesta on irronnut voitto.

“Hevonen on nyt Torniossa, kun velipoika löysi rakkauden täältä pohjoisesta”, Marko Pellinen paljasti. “Se on hänen avovaimon hoidossa ainakin toistaiseksi, ja täällähän on nyt hyviä lähtöjä. Se varmaan innostui niistä parista helpommasta lähdöstä ja oli mun mielestä Bodenissakin tosi hyvä. Sille teki vaan hyvää se vähän kovempi lähtö siitä kuolemasta.”

 

Toto5-4: Virin Camilla riisti Helätin-ajon rajussa kiihdytyksessä johtopaikan Akaasialta, joka oli lähes 53 prosenttia merkittynä kohteiden pelatuin hevonen. Markku Hietanen käänsi Akaasian vielä 20,5-vauhtisen puolikkaan täyttyessä toiselle radalle, mutta Virin Camillaa ajanut Niko Jokela oli päättäväinen.

“Meillä lähti vähän lujempaa kuin Akaasia, niin ajattelin koittaa, jos satuttaisiin pääsemään siitä ohitse”, Niko Jokela kertasi. “Tämä meni sitten niin helpon tuntuisesti, että ajattelin antaa mennä keulasta. Olisi se vähän voiton antamistakin, jos päästäisi pahimman vastustajan etupuolelle.”

Tahti rauhoittui hetken kuluttua, ja Virin Camilla sai lönkötellä sen jälkeen pitkän matkaa. Sillä oli lopussa vielä hyvin voimia, ja se erkani suorastaan ylivoimaiseen voittoon.

“Tammaan tuli painetta matkan aikana vaan lisää. Ajattelin tuossa suoran alussa, että annan tulla, ja tamma tuli kyllä tosi hyvällä tyylillä maaliin, ja sille jäi vähän varaakin”, Jokela suitsutti.

Valmentaja Reino Miettinen ei ollut matkan aikana varma, jaksaako Virin Camilla kovan aloituksen jälkeen kunnialla maaliin, vaikka se on aloittanut kauden viime vuotta paremmin.

“Ihan ihmeen hyvin meni kyllä”, Miettinen hämmästeli. “Luulin kyllä, että se jossain vaiheessa löysää, mutta hyvin jaksoi loppuun asti.”

Kolmanneksi eniten pelattu Virin Camilla vei Helätin-ajon 4000 euron ykköspalkinnon tuloksella 27,0a/2100 metriä.

Viimeisen kierroksen alkupuolella neljännestä parista selässä kolmannelle radalle lähtenyt ja päätöspuolikkaan käynnistyessä neljännen radan kautta Pörnä-Tytön kiertänyt Julianne Dahlia jyräsi toiseksi ennen perässään kiertänyttä Vilma Lyydiaa.

Akaasia meni toisen kaarteen ajaksi Virin Camillan taakse sisälle, mutta nousi etusuoran alussa uudestaan kuolemanpaikalle, josta antautui päätösvaiheessa. Myös Pörnä-Tyttö väsyi hännille.

 

Toto5-5: Niko Jokela ajoi kohteissa hattutempun, kun Tuomo Koivumäen valmentama Global Treasure voitti päätöskohteen toiseksi pelatuimpana ajalla 15,9a/2100 metriä.

“Kun lähtee kulkemaan, tuntuu että kaikki onnistuu”, Niko Jokela iloitsi. “Juoksu meni tosi hyvin. Saatiin kirissä pahin vastustaja eteen ja istua siinä niin pitkään kuin halusi. Hevonen tuntui siinä selässä niin hyvältä, että ajattelin jo tuossa alussa, että vaikea on tätä enää hävitä.”

Reilut 800 metriä ennen maalia neljännestä parista kiriin lähtenyt Global Treasure pääsi takasuoralla toisesta ulkoa kärjen rinnalle edenneen Kat’s Commanderin taakse ja ratkaisi siitä maalisuoralla oikein varman oloisesti. Takasuoralla kuolemanpaikalta keulaan puristanut Hillbilly Willy tuli rehdisti perille asti ja oli hyvä toinen ennen suosikiksi pelattu Kat’s Commanderia.