Hannu Laakkonen (oik.) yritää pitää hevosten määrän tasaisena. "Mulla se on vähän lipsunut", Mikko naurahtaa.
Hannu Laakkonen (oik.) yritää pitää hevosten määrän tasaisena. "Mulla se on vähän lipsunut", Mikko naurahtaa.Kuva: Anu Leppänen

Laakkoset kasvattavat nyt Suomeen –"Rupesi tympimään, kun urat jäivät niin lyhyiksi"

Hannu ja Mikko Laakkosen vuodesta tuli Ruotsissa todellinen supervuosi. Näin veljekset kertoivat kasvatuksestaan Hevosurheilun jalostuskuvastossa keväällä 2024.
Julkaistu

Hannu ja Mikko Laakkosen määrätietoinen satsaus kasvatukseen alkoi kymmenkunta vuotta sitten Amerikan huutokaupoista.

”Haettiin eri sukuja ja uusia tammoja. Katsottiin porukalla suvut ja hintaraamit ja valkattiin mielenkiintoiset hevoset, joita joko minä tai Saku (Mikkola) huudettiin”, Hannu Laakkonen muistelee.

Erityisesti mielenkiinto kohdistui tammoihin, joista haluttiin kilpauran jälkeen emätammoja. Ja niistä varsoja Ruotsiin.

”Ruotsi oli se juttu, se kiinnosti mua. Mikko kasvatti Suomeenkin, mutta mun ekat kasvatit syntyi Suomeen vasta viime kesänä”, Hannu selvittää.

Nyt veljesten kaikki siitostammat ovat Suomen rekisterissä, ja kaikista varsoista tulee Suomessa syntyneitä. Miksi näin?

”Taso Ruotsissa on liian kova, varsinkin ikäluokkalähdöissä järkyttävän kova. Vaikka on miten hyvä hevonen, jollain on aina parempi. Huippulahjakkaatkin hevoset loppuu äkkiä, niistä ei saa nauttia usein kuin yhden kauden. Rupesi tympimään, kun urat jäivät niin lyhyiksi”, Mikko Laakkonen perustelee.

Tuoreesta esimerkistä käy Manny Muscle. Se sattui samaan ikäluokkaan muun muassa San Moteurin, Calgary Gamesin ja Önas Princen kanssa, kilpaili 3-vuotiaana samoissa lähdöissä niiden kanssa ja päätti kautensa Breeders’ Crownin kakkossijaan Mister Herculeksen takana. 4–5-vuotiaana se kilpaili enää muutamia kertoja, ja nyt 7-vuotiaana se aloittaa siitosuran.

”Jos Manny Muscle olisi syntynyt Suomeen, se voisi vieläkin kilpailla. Hevoset säilyy paremmin ja kehittyy pidemmälle, kun ne eivät joudu antamaan joka startissa kaikkeaan”, Mikko näkee.

 "Amerikan homma mennyt hulluksi"

Laakkoset ostivat Harrisburgin huutokaupasta vuonna 2013 kolme hevosta yhteensä 700 000 dollarilla: ME-tamma Beatgoeson Hanoverin, Alphadoodlen ja nykyään siitosorina vaikuttavan Knows Nothingin.

Knows Nothing Saku Mikkolan esittämänä.
Knows Nothing Saku Mikkolan esittämänä.Kuva: Totofoto

Beatgoeson Hanoverin hintakatoksi veljekset olivat määrittäneet 300 000 dollaria, mutta lopulta he maksoivat siitä 410 000.

”Huutokauppahomma on sellaista. Varsinkin jos olet huutokaupassa itse ja katsot ne varsat, jotka kiinnostaa, hintahaitari on venyvä”, Hannu Laakkonen hymähtää.

”Nykyään homma Amerikassa on mennyt ihan hulluksi, ei sinne uskalla mennä. Hyväsukuinen 30 000 tienannut, kymppiä mennyt tamma voi maksaa 350 000 taalaa, ei mitään järkeä. Suomeen ostamista ei voi ajatellakaan”, Mikko komppaa.

Laakkoset näkevät hintojen käsistä karkaamiseen selkeän syyn.

”Ruotsalaiset miljardöörit. Heille ei ole mitään väliä, maksaa tamma 200 vai 800 tuhatta, jos he haluavat sen oman tai jonkun muun huippuorin osakkeelleen. Tamman hinnan voit kaiken lisäksi saada tuplana takaisin jo ensimmäisestä varsasta.”

”Tammojen ja varsojen hinnat on karanneet käsistä, kun miljardöörit huutaa niistä kilpaa. Suomessa taas kilpaillaan siitä, kuka saa ostaa halvimmalla. Halvat hevoset on menneet tavallaan liian hyvin. Toisaalta on hyvä, että hyviä hevosia syntyy välillä vaatimattomistakin aineksista, muuten kasvatus kuolisi. Mutta sekään ei saisi olla oletus, että hyvä hevonen maksaa vähän”, Hannu Laakkonen huolehtii.

Huippusiitosori Suomeen haussa

Mikko Laakkosen satsaukset Amerikkaan alkoivat jo ennen yhteisiä hankintoja Hannun kanssa.

Lexi Treestä se lähti. Se onnistui niin hyvin, että siihen jäi kiinni”, hän alustaa.

Lexi Tree jätti Mikolle ja Jukka Paljärvelle ensin Trade Balancen, sitten Solid Oakin.

”Olen yleensä aika tyyni omien hevosten lähtöjä katsoessa, mutta Kentucky Futurityssä -98 jäät vatkasi viskilasissa. Iso lähtö, ja Trade Balance oli maksettu 40 000 euron sakkomaksulla mukaan, siitä tuli painetta. Muscles Yankee oli suuri suosikki, mutta David (Wade) sanoi, että Trade Balance pystyy lyömään sen”, Mikko muistelee.

Mikko Laakkostakin voi joskus jännittää.
Mikko Laakkostakin voi joskus jännittää.Kuva: Anu Leppänen

Niin se tekikin, ja teki muutenkin hienon kilpauran. Siitosura jäi valitettavasti vähän piippuun.

”Saavutuksillaan Trade Balance olisi päässyt isoille farmeille, Hanoverkin kävi sitä katsomassa. Sperma oli hyvää, mutta sitä oli heidän käyttöään ajatellen liian vähän”, Mikko harmittelee.

”Ori oli pari kautta Southwind Farmilla ja astui muutaman kymmenen tammaa. Sitten se tuli Hålerydille Ruotsiin ja astui muutaman kauden siellä ennen kuin se myytiin Italiaan.”

Yhteisen siitosorin Mikko ja Hannu saivat Knows Nothingista. Sillä Heppa-järjestelmä tuntee jo 262 jälkeläistä.

Knows Best on Hannu Laakkosen kaikkien aikojen suosikkihevonen.
Knows Best on Hannu Laakkosen kaikkien aikojen suosikkihevonen.Kuva: Anu Leppänen

”Monenlaista jälkeläistä on tietysti tullut, kun on saanut monenlaisia tammoja. Varsoja on mennyt monenlaisille valmentajille, mutta minusta se on onnistunut siitoksessa ihan hyvin. Ei ole reilua verrata kahden tonnin varsamaksun oria kymppitonnin oreihin tilastojen valossa, tammat ja valmentajat vaikuttaa niin paljon. Tilastoja pitää osata lukea”, Hannu Laakkonen muistuttaa.

”Me ollaan saatu itse Knows Nothingista monta hyvää hevosta ja tykätty siitä. Knows Best on mun kautta aikojen suosikkihevonen. Se on paljon parempi kuin kukaan tajuaa ja voisi olla maailmantähti ilman tiettyjä asioita. Mr Stahl on tosi hyvä, ja tulee siitä vielä joku muukin hyvä hevonen.”

Londonbeatin (Beatgoeson Hanoverin 1. varsa S.J.’s Caviarista) 3-vuotias varsa ainakin on tosi lahjakas”, Mikko kehaisee omaansa.

Seuraavaksi veljekset kohdistavat suuret odotukset Manny Muscleen.

”Valmensin sen emääkin (Naughty Nanny), se oli huippuhevonen, kuten tietysti isäkin (Muscle Hill). Ja huippu oli Manny Muscle itsekin. Harmi vaan, ettei se päässyt näyttämään kaikkia kykyjään”, Hannu huokaa.

”Nyt annetaan sille tietysti mahdollisuus ja käytetään sitä itse niin paljon kuin mahdollista”, kolme Manny Musclelle sopivaa tammaa vastikään Ifa Racingilta ostanut Mikko Laakkonen lisää.

Toiveissa on, että Manny Musclesta tulisi huippusiitosori Suomeen.

”Se veisi eteenpäin koko lajia. Rahallahan kunnollista oria ei voi tänä päivänä tänne ostaa”, Hannu Laakkonen tiedostaa.

Hannu Laakkonen Jokimaan tallissa.
Hannu Laakkonen Jokimaan tallissa.Kuva: Anu Leppänen

Pääpaino omaan kasvatukseen

Nykyään Laakkoset kasvattavat kilpahevosensa itse.

”Kun hevoshommaa on tehnyt näin pitkään, en saa enää nautintoa siitä, että pärjään ostohevosella. Hevosen pitää olla oma kasvatti, ja mieluiten vielä omasta isästä”, Hannu Laakkonen edellyttää.

”Sama juttu, se alkoi jo Trade Balancesta”, muutaman varsan siitä saanut Mikko säestää.

Helppoa huippuhevosen kasvattaminen ei ole Suomeenkaan, sen Laakkoset tiedostavat.

”Se mikä jaksaa hämmästyttää vuodesta toiseen on, miten vähän niitä oikeasti hyviä hevosia lopulta syntyy. Enkä tarkoita edes huippuhevosia vaan ihan vaan hyviä. Jos astutat 10 hyväsukuista tammaa hyvillä oreilla, saat olla tyytyväinen, jos saat edes kaksi hyvää hevosta”, Mikko ihmettelee.

”Ja huonoja syntyy toisaalta yllättävän paljon, vaikka suvut olisi huippuluokkaa”, Hannu lisää.

Tästä voi helposti laskea, että omaan käyttöön kasvattaminen on kaikkea muuta kuin bisnes.

”Jos samalla rahalla ostaisi hyväsukuisia varsoja, mikä me kasvatukseen käytetään, tulos olisi varmasti parempi. Mutta raha ei ole se juttu, minkä takia tätä tehdään. Tämä on meille harrastus, raha ei sanele meidän tekemisiä”, Hannu painottaa.

Raviurheilu on veljesten harrastus.
Raviurheilu on veljesten harrastus.Kuva: Anu Leppänen

”Jos elämässä muuten menee niin kuin tähän asti, me voidaan myös jatkaa harrastamista näin. Mutta niiden puolesta täytyy olla huolissaan, jotka tätä elääkseen tekee. Tänne tarvittaisiin enemmän meidän kaltaisia ihmisiä. Kaikessa tarvitaan mesenaatteja, niin urheilussa kuin kulttuurissakin. Kaikki raha, mikä me lajiin satsataan, jää Suomeen”, Mikko muistuttaa.

Hänellä on ML Stable Oy:n Suomen rekisterissä 37 hevosta, joista yksi on suomenhevonen: 3-vuotiaaksi kääntynyt Heikintuuli (Välähdys – Taruntuuli). Sitä valmentaa Teemu Okkolin.

”Suomenhevonen Välähdyksestä ja hyvästä emästä kiinnosti, ja ostin tämän vuosi sitten  Rosimon Karin vinkistä”, Mikko kertoo.

Ranskalainen veri kiinnostaa

Yhteisiä hevosia Hannulla ja Mikolla on uusimman siitostamman, Manny Musclea varten ostetun Sofia’s Loven hankinnan jälkeen Suomessa 20 ja Ruotsissa 7.

”Olen koittanut pitää sellaista tolkkua, etten lisää määrää, vaan hankin uusia vain kun jotain lähtee pois”, Hannu linjaa.

”Mulla se on vähän lipsunut”, Mikko naurahtaa.

Määrän kasvaminen nykyisiin mittoihin aiheuttaa omat haasteensa.

”Sellaisia paikkoja, mihin tammat voi viedä, on oikeasti vähän. Toivotaan, että Nivolan Hannulle löytyy jatkaja sitten, kun hän joskus lopettaa”, Hannu sanoo.

Siitostammoista valtaosa on Nivolan Kallelan oriasemalla Uudessakaupungissa, osa Eini Nuutisella Pyhäselässä ja kaksi Ruotsissa.

”Muscle Hillin pakaste on Ruotsissa niin paljon parempaa, sillä saa tammat paremmin kantaviksi”, Hannu perustelee.

Kilpahevoset ovat muutamaa Hannun valmentamaa lukuun ottamatta olleet tähän asti Juho Ihamuotilalla, mutta kaikki eivät enää hänelle mahdu.

”Muutettiin systeemiä niin, että Tammimetsän Jyrki treenaa varsoja nyt ensimmäisen vuoden. Varmaan tulee muitakin treenareita, joutuu vähän etsimään uusia. Pohjolaisen Teron kanssa on jo asiasta puhuttu”, Mikko paljastaa.

Ulkomailla valmennuksessa ovat enää viimeiset Ruotsissa syntyneet kasvatit ja Mikon viimesyksyinen Ranskan hankinta, 2-vuotiaaksi kääntynyt Maestro du Palais (Galius).

”Ruotsissa syntyneet pidetään Ruotsissa, niitä on hankala Suomesta käsin kilpailuttaa”, Hannu Laakkonen linjaa.

Maestro de Palais’lla tähdätään luonnollisesti Ranskan isopalkintoisiin ikäluokkalähtöihin. Ranskalainen veri kiinnostaa veljeksiä muutenkin. Bold Eaglesta on jo viisi varsaa, ja Mikko astuttaa tänä keväänä viisi tammaa Idao de Tillardilla. Sen hän oli päättänyt jo ennen Prix d’Ameriquen voittoa.

”Ranskalaisesta voi saada superhevosen, mutta hukkaprosenttikin on suurempi”, veljekset tiedostavat.

Artikkeli julkaistu Hevosurheilun jalostuskuvastossa keväällä 2024.

Hannu Laakkonen käytännön hommissa.
Hannu Laakkonen käytännön hommissa.Kuva: Anu Leppänen
All Or Nothing valjaisiin.
All Or Nothing valjaisiin.Kuva: Anu Leppänen

Laakkosten hevoset helmikuussa 2024

ML Stable Oy

Siitostammat (nimen perässä ori, josta kantaa):
Lexi Lady 2007 Tamma Calgary Games
Firella Gold 2009 Tamma 15,2ke
Angry Lady 2012 Tamma 14,0ake Calgary Games
L’amour du Gull 2013 Tamma 13,8aly Calgary Games
BWT Burnin Alive 2013 Tamma 10,7aly Maharajah
Galway Girl 2016 Tamma 13,3ake Calgary Games
Londonbeat 2016 Tamma Knows Nothing
Didi Dam 2017 Tamma 12,3aly
Amour Vixi 2017 Tamma 14,0aly Maharajah
Father’s Eyes 2018 Tamma 18,4ake Maharajah
Faith Hill 2019 Tamma Maharajah
Knowhow Vixi 2019 Tamma 15,4ake Calgary Games
Dee Lady Di 2020 Tamma Calgary Games
Minnie Knows 2020 Tamma 18,8ke
Norabel de Veluwe 2020 Tamma Calgary Games

Didi Dam.
Didi Dam.Kuva: Anu Leppänen

Kilpahevoset (nimen perässä valmentaja):
Knows Best 2015 Ruuna 11,2aly Hannu Laakkonen
Always Ready 2016 Ruuna 12,1ake Juho Ihamuotila
Bridge Commander 2017 Ruuna 12,8ake Juho Ihamuotila
Reload Pellini 2018 Ruuna 14,0ake Juho Ihamuotila
Star Angus 2019 Tamma 11,9aly Tero Pohjolainen
Evert Knows 2019 Ruuna 18,2ke Juho Ihamuotila
Think Big 2020 Ruuna 16,3ake Juho Ihamuotila
Heikintuuli 2021 Ori Teemu Okkolin
Nothing But Beat 2021 Ruuna Juho Ihamuotila
Vangelis 2021 Ori Juho Ihamuotila
Thor Barosso* 2021 Ori Juho Ihamuotila
Readly Håleryd* 2021 Ori Juho Ihamuotila
Tree Hugger 2022 Tamma Jyrki Tammimetsä
Tears In Rain 2022 Tamma Jyrki Tammimetsä
Nine To Five 2022 Tamma Jyrki Tammimetsä
Gambler Knows 2022 Ori Jyrki Tammimetsä
Keep On Burnin 2022 Tamma Jyrki Tammimetsä
Capital Games 2023 Ori
Amouring 2023 Tamma
Behind Blue Eyes 2023 Tamma
Cortina Games 2023 Tamma
Heartbeat Ahead 2023 Tamma

Hannu ja Mikko Laakkonen juhlimassa Always Readyn voittoa.
Hannu ja Mikko Laakkonen juhlimassa Always Readyn voittoa.Kuva: Anu Leppänen
Evert Knows ja JUho Ihamuotila.
Evert Knows ja JUho Ihamuotila.Kuva: Anu Leppänen

Ravitalli Hannu Laakkonen Oy ja ML Stable Oy, Suomi

Siitostammat (nimen perässä ori, josta kantaa):
Beatgoeson Hanover 2008 Tamma 9,5aly Father Patrick
Sofia’s Love 2009 Tamma 15,1ke Readly Express
Voxy 2014 Tamma 10,5aly Muscle Hill
Ring of Fire S 2016 Tamma 12,7aly Maharajah
Easy Hill 2017 Tamma Father Patrick
Beat the Hill 2017 Tamma 14,0aly Father Patrick
Alien Hill 2017 Tamma 12,9ake Maharajah

Siitosoriit:
Knows Nothing 2009 Ori 9,5aly
Manny Muscle 2017 Ori 12,4ake

All Or Nothing lähdössä lenkille.
All Or Nothing lähdössä lenkille.Kuva: Anu Leppänen
Jokimaan maisemissa on hyvä valmentaa.
Jokimaan maisemissa on hyvä valmentaa.Kuva: Anu Leppänen

Kilpahevoset (nimen perässä valmentaja):
Mickey Match 2018 Ruuna 14,8ake Juho Ihamuotila
Rocket Tile 2019 Ruuna 12,8ake Juho Ihamuotila
All or Nothing 2019 Ori 14,4akp Hannu Laakkonen
Selfmade Tile 2020 Ori 17,0ake Juho Ihamuotila
Alien Intruder 2022 Tamma Jyrki Tammimetsä
Gardevoir 2023 Tamma
Espeon 2023 Tamma
Callela Cleverone 2023 Tamma
Volcanion 2023 Ori
Braixen 2023 Tamma
Goodra 2023 Tamma

Ravitalli Hannu Laakkonen Oy ja ML Stable Oy, Ruotsi

Kilpahevoset:
Beedrill 2021 Tamma Reijo Liljendahl
Screen Time Limit 2021 Tamma Reijo Liljendahl
Vivillion 2021 Tamma Reijo Liljendahl
Beartic 2022 Ori Ville Karhulahti
Boldore 2022 Ori Ville Karhulahti
Brionne 2022 Tamma Ville Karhulahti
Who’s In Charge 2022 Ori Ville Karhulahti

Ravitalli Hannu Laakkonen ja Saku Mikkola

Siitostamma Oh Goodness 2011 Tamma 11,5aly Don Fanucci Zet

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi