Vihtiläisen hevostilan pehtoori päivystää omalla paikallaan nurmikolla, penkin vieressä. Siitä se näkee kaiken, mitä tapahtuu, hevoset tarhoissa, tulijat ja menijät.

Pehtoori ei suinkaan ole tilan isäntä Risto Väre, vaikka niin voisi luulla, vaan 27-vuotias tomera shetlanninponi Billy SWE.

”Joko se on syömässä tai sitten se loikoilee juuri tuossa, siihen paistaa aina aurinko”, naurahtaa Emma Väre. ”Se ei ole pysynyt aitojen sisällä enää aikoihin, joten varmaan neljä vuotta se on saanut olla pihassa vapaana. Aamuruokinnan jälkeen se loikoilee paikoillaan, ja kymmenen aikaan se menee laitumelle syömään.”

Ponipehtoorilla ei ole aikomustakaan lähteä seikkailuille, mutta jos se alkaisi hinkua kylätielle päin, vietäisi se varsojen tarhaan, joka on ainoa aitaus, mistä se ei ole vielä pois päässyt. Kun se joskus päätti mennä varsalaitumen toiselle puolelle katsomaan varsojen puuhia, seisoi se päättäväisesti keskellä hiekkatietä.

”Ei se hievahtanutkaan, eikä väistänyt autoa, joten piti keksiä keino, ettei se torppaa meidän liikennettä.”

Billy on pirteä vanhus ja hienossa kunnossa. Ihmisen iässä sitä voisi verrata satavuotiaaksi, ja siihen nähden se voi erittäin hyvin. Hieman sillä on iän tuomia vaivoja, joita hoidetaan, mutta ei mitään radikaalia. Hampaatkin ovat ihan kelvolliset.

”Viime vuoden lopussa se oli vähän huonona ja laihtui. Bilssonilla on Cushingin tauti ja sen karva kastui pohjavillaan asti, joten klippasin ja loimitin sen. Sen jälkeen se piristyi ja röyhisteli rintaansa, ja sillä on ollut tosi hyvä talvi. Nyt se on taas pyöreä.”

Viimeksi papparainen on ollut valjaissa 20-vuotiaana. Väre kertoo, että toisinaan se edelleen innostuu lenkille lähtijöistä niin, että spurttaa rinnalla.

”Bilsson tekee parin sadan metrin inspektööritarkastuksia, kun sen tiluksilla kerran pyöritään. Isoja lenkkejä se ei kuitenkaan tee, mutta pieniä omia metsäkävelyjä ja saattaa kulkea radan ympäri. Se tietää kaikki paikat, mistä pääsee mihinkin.”

Toisinaan pirtsakka vanhus osaa olla ilkikurinen kuin nuori kelmi. Varsinkin matolääkityksen hetkellä.

”Bilssonilla on joku ihmeen kuudes aisti, jolla se tietää, että nyt olisi aika ottaa matolääke! Juuri juoksin sen perässä, ja vasta viidennellä kerralla sain sen ajettua niin, ettei se päässyt taas karkuun. Jos ei Bilssonista saa kunnon otetta, sille häviää ihan 6-0.”

Vielä muutama kesä sitten Billy SWE piti varsalaitumella nuorisolle kuria mennen tullen. Nykyään se saa olla siellä, kun varsat ovat pieniä, mutta leikkien yltyessä turhan rajuiksi, haluaa se pois jaloista.

”Se kuitenkin tarkkailee ulkopuolelta koko ajan, että varsoilla on kaikki hyvin ja niistä huolehditaan.”

Ponipehtoori tykkää seurasta ja pitää tarkasti silmällä, mitä tilalla tapahtuu, mutta yksi asia on sen lempipuuhaa. Sitä se rakastaa yli kaiken.

”Syöminen. Ruokintakärryä se seuraisi hamaan tulevaisuuteen”, Väre nauraa.

39 voittoa urallaan ottanut Billy SWE siirtyi raviradoilta eläkkeelle vuonna 2011. Allaolevasta linkistä nähtävillä sen jäähyväisseremoniat Vermossa:

https://www.youtube.com/watch?v=w1H82DT-IwM