Hevosurheilu tutustui Hietasten perheen nuorimpaan ohjastajaan Eveliinaan, joka valmistautuu suureen ohjastustehtävään Ruotsissa.

Laihialla asuva 12-vuotias Eveliina Hietanen, valmentaa veljensä Janin kanssa yhdeksää ponia. Eveliina on tuttu näky raveissa jo pienestä pitäen, sillä hänen isänsä Hannu on tunnettu raviohjastaja-valmentaja. Myös Eveliinan setä Heikki sekä vaari Markku ajavat kilpaa ja he ovat tunnettuja ravipiireissä. Hannu treenaa hevosia tallilla yhdessä isänsä Markun kanssa.

Ei liene siis ihme, että Eveliinakin on eksynyt mukaan tähän lajiin.

Eveliina Hietanen, koska aloitit poneilla ajamisen?

”Poneilla aloitin ajamaan jo viisivuotiaana ja ponikortin hankin heti kymmenenvuotiaana, kun se oli mahdollista.”

Toimit lainaohjastajana Dynamit III:n rattailla Solvallassa. Sinut tunnetaan kuitenkin myös menestyvänä ponivalmentajana veljesi kanssa, kumpi miellyttää enemmän kilvanajo vai valmentaminen?

”Molemmat on mukavaa hommaa, mutta kovan kilpailuvietin takia on pakko valita kilvanajo. Valmentaminen on siitä mukavaa hommaa, sillä jokainen valmennettava on omanlainen yksilö. Samalla toinen mukavuus valmentamisessa on, että näkee oman työn tuloksen.”

Mikä on suurin unelmasi?

”Olisi hienoa voittaa joku suurkilpailu. Myös se, että pääsisin ajamaan Elitloppet-viikonloppuna kilpaa Solvallassa on ollut yhdenlainen tavoite sekä unelma ja on hienoa, että se toteutuu nyt.”

Mitkä ovat tavoitteesi tuleville vuosille?

”Se, että pääsisi ajamaan paljon kilpaa eri poneilla ja, että niillä myös vähän menestyisikin.”

Tuleeko sinusta isona raviohjastaja?

”Luultavasti. Hevosten kanssa olen ollut tekemisissä kokoikäni, sekä niitä on ollut aina meillä kotona, joten vaikea niistä olisi yhtäkkiä luopua. Enkä tiedä yhtään mitään muutakaan, jota minä tekisin työkseni isompana.”

Mitä mielestäsi tulisi kehittää poniraviurheilussa?

”Henkilökohtaisesti en oikein pidä tästä uudesta laukkasäännöstä. Se, että poneilla sääntö on täysin sama kuin hevosilla on väärin. Hevosen laukka näkyy selvästi, sekä useimmiten, kun hevonen laukkaa, se laukkaa pitkän matkan kerrallaan. Ponin laukka-askel on täysin erilainen. Se ottaa vain muutaman askeleen laukkaa, joskus ei edes niinkään paljoa. Lisäksi poneja ei ole jalostettu niin ravureiksi vielä, kuin hevosta.”

Miten valmistaudutte Mini-Elitloppettiin?

”Käyn ajamassa pari kertaa Dynamitiä ennen matkaa. Saan siihen vähän lisää tuntumaa, sillä yhteisiä kilpailuja meillä ei ole takana kuin vasta kaksi.”

Koska lähdette Ruotsiin sekä mitkä ovat odotukset kilpailumatkalta?

”Torstaina lähdemme valmentajan (Nicole Haglund) sekä hänen perheensä kanssa laivalla Ruotsiin. Lisäksi joku minun perheestä lähtee matkalle mukaan. Ensisijaisena tavoitteena on ehjä juoksu, jonka jälkeen poni pystyy nousemaan mukaan kärkikuvioihin. On hienoa edustaa Suomea näin isona viikonloppuna.”

Miltä tuntuu päästä ajamaan kilpaa Solvallassa suurena Elitloppet-viikonloppuna?

”Onhan se aivan mahtavaa, sillä katsomo on täynnä yleisöä sekä kannustus on kovaa jopa ponilähdöissä siellä. Suomessakin olisi mukavaa kuulla kannustusta joskus lähtöjen aikana. Se luo hyvän tunnelman sekä nostattaa koko tapahtuman kokonaisuutta.”