Virpiniemen ponikuninkuusraveissa ensimmäiset osalähdöt on ajettu. Tänään sekä kuningatar- ja kuninkuuskilpaan että ruhtinaskilpaan osallistuvat ravasivat 1600 metrin matkan. Hallitseva ponikuningas Keiju-Prinssi starttaa huomiselle osalähtövoitto alla.

Ensin starttasi kuitenkin shetlanninponitammojen kuningatarlähtö, jossa rovaniemeläinen Uutelan Amarilla ampaisi paalulta keulaan. Tamma piti koko matkan muut osallistujat takanaan ja paranteli ennätystään parilla kymmenyksellä lukemiin 2.25,8ly. Ponia valmentaa sen omistaja Iina Palojärvi ja sitä ohjastaa Fanni Klemetti.

”Pakko oli lähteä heti alusta ajamaan kovaa karkuun, kun tiesin kovien ponien tulevan takaa”, Klemetti kertoi voittajahaastattelussa.

Klemetti lähtee huomiselle 2100 metrin starttiin hyvillä mielin. Ponin omistaja kertoi voittajahaastattelussa, että Uutelan Amarilla starttaa ensimmäistä kertaa 2100 metriä, mutta Klemetti on luottavainen.

”Sama taktiikka kuin tänään, kovaa karkuun ja parhaamme tehdään.”

Uutelan Amarilla juoksee ensimmäistä suurkilpailuaan, ja omistaja Palojärvi kertoi ponin hakevan lähinnä kokemusta. Kuningatarkilpailussa toisena sunnuntaipäivälle starttaa Mollamaija ja kolmantena Smedens Gossip.

Kuningaskilpailussa loppusuoralla nähtiin kahden kamppailu, kun hallitseva ponikuningas Keiju-Prinssi prässäsi tuoretta PM-voittajaa Goldenwild’s Sammya. Vain 5-vuotias Sammy vastasi Keiju-Prinssille väkevästi johdettuaan lähtöä selvällä kaulalla heti voltista, mutta sekosi askelmerkeistään vain kymmeniä metrejä ennen maalipaalua. Keiju-Prinssi sai Sammyn haparoidessa yliotteen. Sammyn ohjastaja Melissa Melkko sai ajokkinsa nopeasti takaisin raville, ja saapui maaliin toisena.

Keiju-Prinssiä ohjasti sen valmentaja Julia Kiukas, ja sen omistaa Sofia Kiukas. Ohjastaja-valmentaja hymyili voittajahaastattelussa tyytyväisenä, ja piti ponin suoritusta hyvänä. Keiju-Prinssi paranteli ennätystään lukemiin 1.12,8ly.

Kokonaiskilpailun kakkosena sunnuntaipäivän 2100 metrille lähtee Goldenwild’s Sammy ja kolmantena Elitloppetissakin vieraillut Smedens Max Speed.

B-ponien ruhtinuuskilvassa Oulun seutu juhli, kun ponikuninkuusravien puuhamiehen Heikki Paakkarin suku juhli. Eveliina Hietanen tykitti sekä ohjastajan että valmentaja Veera Paakkarin mukaan lämmityksessä huonolta tuntuneen Farmens Tixin keulapaikalle. Tamma pyrkii uusimaan poniruhtinattaren titteliään vuosilta 2011 ja 2013. Myös B-ponilähdön voitto tuli ennätysajalla 47,0ly. Tamman omistaa Eeva Paakkari.

”Poni oli kyllä todella hyvä, enkä viime viikon perusteella uskonut, että se pystyy laittamaan näin hyvin kampoihin näille ruunille ja oreille”, Hietanen kertoi voittajahaastattelussa. Viime viikolla Hietanen viittaa Turussa juostuun PM-kilpailuun, jossa Farmens Tix sortui laukoille.

Valmentajan mukaan huomiselle pitkälle matkalle lähdetään positiivisin mielin, sillä pidempi matka sopii tammalle paremmin.

Ruhtinatarkilvassa toisena on viime vuoden hallisteva ruhtinatar Gudrun Gross ja kolmantena Amazon. Ruhtinaskilpaa johtaa toisena maalissa ollut Robbie Wee, toisena on Smedens Andiamo ja kolmantena hallitseva ruhtinas Miniatyr.