Ljungens Tindra ja Freja Borg ovat Pohjoismaiden mestareita 2016.
Ljungens Tindra ja Freja Borg ovat Pohjoismaiden mestareita 2016.Kuva: Anu Leppänen

Ljungens Tindra toistamiseen Pohjoismaiden mestariksi

B-ponien Pohjoismaiden mestaruus oli ruotsalaisen ennakkosuosikin, Ljungens Tindran näytöstä.

Tindraa ohjasti Turussa lainakuski Freja Borg, joka hyppäsi tänään ensimmäistä kertaa 11-vuotiaan tamman kärryille. Ljungens Tindra on viime vuoden PM-voittaja ja Borg itse voitti viime vuonna PM-kilpailun A-kategoriassa. Ljungens Tindran vakio-ohjastaja Kajsa Lindsjö oli estynyt ohjastamasta työkiireiden vuoksi. Ljungens Tindran omistaa Anne Olsson Ruotsista ja sen on kasvattanut Allan Nilsson.

Ljungens Tindra nappasi piikkipaikan heti kiihdytyksestä ja pakeni saman tien parikymmentä metriä muiden edelle. Sitä seuraili toinen ruotsalaisvaljakko Dallas III ja Alice Engström, jotka eivät kuitenkaan pystyneet haastamaan voittajavaljakkoa loppusuoralla. Pohjoismaiden mestaruus irtosi ajalla 45,0.

Freja Borg oli voittajakehässä yhtä hymyä.

"Olin vähän huolestunut viimeisellä 300 metrillä, tuleeko Dallas ohi. Loppu hyvin kaikki hyvin", Borg kertoi voittajahaastattelussa. "Poni teki hienon suorituksen."

Suomalaisvaljakoilla oli lähdössä epäonnea. Farmens Tix ja Thelma laukkasivat heti lähtötohinoissa ja ravilla matkaan päässyt Smedens Andiamo sekosi askeleissaan takasuoralla kesken hyvän kirin. Lähdössä toiseksi sijoittui toinen ruotsalaisedustaja Dallas III ja kolmantena olivat Norjan ainoat kilpailijat, Överste Dar ja Tove Brevik Muhle.

Päivän ensimmäisessä ponilähdössä Pakomäen Lily of the Valley kaasutteli paalulta karkuun ja piti johtoasemansa loppuun asti. 8-vuotias tamma paransi ennätystään tasan kuusi sekuntia ja kellotti voittoajan 2.52,0. Ohjastaja-valmentaja Heidi Vuori iloitsi voittajahaastattelussa.

"Poni on tuntunut kotona aina siltä, että mennään tosi kovaa. Radalla on kuitenkin ollut laukat pinnassa, mutta tänään päästiin koko matka ravia", Vuori kertoi.