Dynamit III voitti A-kategorian Suomen Mestaruuden vuonna 2014. Silloin ohjaksissa oli valmentaja Nicole Haglund.Kuva: Jarno Unkuri

Ponien Suomen mestaruudet ratkotaan Härmässä

Sekä A- että B-kategorian ponit kilpailevat Härmässä Nordic King-raveissa Suomen Mestaruudesta. Kummankin kategorian paras ratkeaa 1600 metrin ryhmäajona.

A-kategorian mestaruuslähdössä nähdään tämän vuoden avoimia lähtöjä hallinnut kolmikko ottamassa yhteen taas kerran. Kilpailusta on tulossa mielenkiintoinen titaanien taisto. Shetlanninponien ennakkosuosikki Ekslätts Sacrifice starttaa matkaan ykkösradalta, tuttuun tapaan Pinja Iltanen kärryillään. Valjakko on voittanut tänä vuonna kaikki viisi yhteistä starttiaan ja parantelivat viikko sitten Poni-Kymissä myös vanhempien tuontioriiden ja -ruunien Suomen ennätyslukemat uuteen uskoon. Sacrifice erehtyi laukoille Elitloppetissa, mutta palasi tasolleen saadessaan vakiokuskinsa Iltasen takaisin rattaille. Sacrificen meriittitaulukosta löytyy SM-kilpailun voitto vuodelta 2012 sekä kaksi kakkossijaa ja yksi kolmonen tässä kilpailussa.

Kutosradalta matkaan lähtee Eveliina Hietasen ohjastama Dynamit III. Valjakko ei kilpaillut Poni-Kymissä, mutta esitteli Kalajoella kirimisen meininkiä ehdittyään voittoon 260 metrin takamatkalta. Kahden vuoden takainen Suomen Mestari ja viime vuoden SM-kakkonen pyrkii takaisin kirkkaimmalle mitalille.

Dynamitin ulkopuolelta starttaa terästamma Pomona II omistaja-valmentaja Mats Havulehto vauhdittajanaan. Pomona hylättiin Poni-Kymissä maaliintulon jälkeen liioista laukoista, mutta se prässäsi Ekslätts Sacrificea koko loppusuoran. Tamma oli Elitloppet-vieraista paras suomalaismenestyjä tänä vuonna sijoituttuaan kolmanneksi. Pomona lähtee hakemaan toista Suomen Mestaruuttaan Härmästä. Ensimmäinen on vuodelta 2013.

Kakkosradan Broängens Ghosakrama oli viikko sitten Poni-Kymissä toinen ja kellotti itselleen uudet ennätyslukemat Sacrificen ja Pomonan vanavedessä. Ghosakrama on ennätyskuntoinen ja mahdollinen yllättäjä, jos juoksunkulku sitä suosii. Muut lähdön osallistujat eivät ole tällä kaudella yltäneet ennätysvauhteihinsa, mutta tilanne voi muuttua varmasti kovavauhtisessa ryhmäajossa.

B-ponien mestaruuslähtö jäi yllättävän vajaaksi. Auton taakse kaartaa viisi valjakkoa, jotka ovat kaikki tehneet kovia kilpailusuorituksia tällä kaudella. Eveliina Hietasen suojatti 3 Ernst Rivaldo juoksi huikeat ennätyslukemansa 39,8a viime kaudella Mira Kaappolan ohjastamana, mutta Hietanen ei tästä ole montaa sekuntia jäänyt. Orilla on kaksi voittoa alla ja viisinkertainen Suomen Mestari ei tule olemaan helppo vastus.

Ykkösradan Lanso Ess ja Ida Marttila ovat viime vuoden SM-pronssimitalisteja. Lansolla on taulussaan voitto Lahden poniraveista toukokuun alusta, jolloin se jätti Elitloppet-edustaja Miniatyrin taakseen. Miniatyr starttaa tähän kilpailuun uloimmalta vitosradalta ja havittelee viimevuotisen hopean vaihtamista voittoon. Elitloppetissa Miniatyr laukkasi pahasti lähtöön, mutta tuli viimeisen kierroksen suorastaan lentäen parantaen autoennätystään.

Mats Havulehdon valmennukseen siirtynyt 4 Kålmans Polly on lähdön ainoa tamma. Kahdesti Havulehdon käsistä startannut tamma pisteli toiseksi Kokemäellä ja jahtaa Härmästä ensimmäistä SM-sijoitustaan. Viimeisimmän autolähtönsä Kålmans Polly on startannut viime vuoden SM-taistossa, mutta lähetystavan muuttuminen ei pitäisi tammaa haitata.

Kakkosradalta matkaan lähtevä Ernst Ravelli aloitti kautensa yhdessä Verna Sankarin kanssa helmikuussa, mutta oli sen jälkeen pari kuukautta sivussa. Viimeisimmän starttinsa se teki Kokemäellä kesäkuun puolivälissä ja pisteli siinä kolmanneksi ok-ajalla radan kuntoon nähden. Ravelli on sijoittunut SM-kilpailussa toiseksi vuonna 2011 ja kolmanneksi vuonna 2014.