Pomona ja Elina Miettunen voittivat raviponien Ruotsin mestaruuden lauantaina Göteborgin raviradalla Åbyssä.

Suomalaisjuhlan täydensi Oona Halmeen ajama Ekslätts Sacrifice, joka kamppaili johtopaikaltaan viimeiseen asti ja sai aikaan yleisöönmenevän kaksinkamppailun kaukana ruotsalaisvaljakoiden edellä.

”Taktiikka oli etukäteen keulaan, karkuun ja kukat, mutta käytännössä minun piti muuttaa taktiikka, koska Pomona ei suostunut menemään Oonan ponista ohi”, Ruotsin SM-korkeimmalle palkintokorokkeelle noussut Elina Miettunen totesi.

”Pomona jäi siihen korvat pystyssä juoksentelemaan, niin ei se ihan tosissaan vielä mennyt.”

Missä tämän ponin rajat sitten ovat?

”Kyllä se vielä joku päivä alle 2 minuuttia menee. Se on oikeasti hyvä poni. Joskus jos se menisi oikein tosissaan, se voisi mennä aika haipakkaa.”

Yrittikö Oona matkalla ehdottaa sinulle, että aja selkään, kun takana oli kymmeniä metrejä rakoa seuraavina tuleviin?

”Ei yrittänyt. Minä huusin hänelle kierros ennen maalia, että me voitetaan kaksoisvoitto.”

Suomalaisponit järjestivät kaksintaiston kuin raviurheilun kultaisina vuosina suomenhevossuuruudet Vieteri/Kaarlo Partanen ja Vokker/Antero Vesterinen. Ruotsalaiskommentaattori vertasi kamppailua Elitloppetin ikimuistoiseen kaksinkamppailuun Copiadin ja Pine Chipin välillä.

Voittajaponi Pomonalla vielä Suomessa kilpaileva, mutta naapurimaiden poniravien erilaisten ikärajojen vuoksi ei enää Ruotsissa, osaomistaja Mats Havulehto tähtää tosissaan raviammattilaiseksi.

”Minulla on Sipoon tallilla ponien lisäksi jo hevosia. Olen ajanut C-kortin ja jo yhden kilpailun hevosilla. Siinä tuli tosin laukka”, Mats hymähti.

Pomonan kausi on mennyt todella hienosti, mutta ei se ikinä ole ollut näin hyvä”, Mats kuvaili voittotunnelmissa.

Pomonan seuraava tähtäin Ruotsissa on ensi toukokuussa Solvallassa. Olisi hienoa päästä puolustamaan Mini-Elitloppetin voittoa.”

Toiseksi juossut suomalaisponi Ekslätts Sacrifice on jo 15-vuotias, mutta juoksuhaluja Titta ja Jutta Salmen omistamalla ponilla on vuosi vuodelta enemmän ja enemmän. Ponit saavat kilpailla 18-vuotiaiksi.

Molemmat suomalaisponit ovat syntyneet Etelä-Ruotsissa, joten ne saivat juosta Ruotsin mestaruudesta ja ottaa ylivoimaisen kaksoisvoiton, joka muistetaan pitkään.

Ruotsin ponimestaruuden esittely. Kuva TotofotoRuotsin ponimestaruuden esittely. Kuva Totofoto
Ekslätts Sacrifice ja Oona Halme esittelyssä. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva TotofotoEkslätts Sacrifice ja Oona Halme esittelyssä. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva Totofoto
Pomona ja Elina Miettunen esittelyssä. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva TotofotoPomona ja Elina Miettunen esittelyssä. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva Totofoto
Ekslätts Sacrifice ja Oona Halme valmistautuu lähtöön. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva TotofotoEkslätts Sacrifice ja Oona Halme valmistautuu lähtöön. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva Totofoto
Pomona ja Elina Miettunen valmistautuu lähtöön. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva TotofotoPomona ja Elina Miettunen valmistautuu lähtöön. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva Totofoto
Kierros maaliin. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva TotofotoKierros maaliin. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva Totofoto
Maalisuora. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva TotofotoMaalisuora. Ruotsin raviponien mestaruuskilpailu. Kuva Totofoto

Pomona ja Elina Miettunen juublaa Ruotsin mestaruutta 2017 Åbyssä