Raviponit saivat juuri uudet kuninkaallisensa Teivon jännittävissä ponikunkkareissa.

A-ponien kuningatarkilpailussa ei parhaasta jäänyt kysymystäkään, kun supertamma Pomona II päästeli molempien osakilpailujen voittoon. 200 ja 240 metrin takamatkoista huolimatta se kiersi kaikki ja oli aivan ylivoimainen pidemmällä matkalla. Pomonan voittoajoiksi merkittiin 2.09.3/1800 metriä ja 2.06.5/2340 metriä. Havulehdon veljesten Matsin ja Emilin tamman menestykseen ohjasti Oona Halme.

Niinikään komean suorituksen teki toiseksi kauimmaisena startannut Tuukka Variksen Euforia, joka oli molemmissa osalähdöissä toinen. Kolmanneksi sijoittui Jokimäen Mindy.

“Pomona oli hyvän tuntuinen, mutta en odottanut, että se oli näin ylivoimainen. On hämmentynyt olo”, Mats Havulehto huokasi. “Siitä oli tosi iso etu, että lähdöt juostiin samana päivänä, ja Pomonalla on paljon rutiinia kilpailuihin.”

Voitto merkitsi paljon, sillä tamma kilpailee viimeistä kauttaan.

“Tämä on tosi kova juttu, vaikka Pomona on kuningattaruuden kerran aiemmin jo voittanut. Ensi vuonna se siirtyy siitokseen, ja tämä jää mieliin varmaan yhtenä ikimuistoisimmista kilpailuista.”

Ponikuninkuudesta käytiin jännittävämpi taistelu, kun tuomaristo tutki toisen osalähdön tapahtumia harvinaisen pitkään. Kuninkaaksi vahvistettiin lopulta toisen osalähdön voittanut Otto Saarisen suojatti Smedens Max Speed. Se kirjasi ajoikseen 2.14.8/1740 metriä  ja 2.13.0/2260 metriä. Hopea- ja pronssisijat menivät takaa lähteneille Thorvaldille ja viimeistä kauttaan kilpailevalle Ekslätts Sacrificelle.

B-poneissa tammojen koitos oli jälleen selvää kauraa. Ruhtinattaren seppeleen lunasti vasta 7-vuotias Odd Molly, joka puski molempien osalähtöjen ykköseksi. Oona Halmeen luotsaama tamma vetäisi myös ennätyksensä jälkimmäisellä matkalla aikaan 1.47.9/2220 metriä. Farmens Tix ja Tejas Klarita olivat kokonaiskisan toinen ja kolmas.

“Odd Molly on saanut juosta suomenhevosten perässä, joten se on saanut aika kovaa treeniä”, Halme kertoi naurahtaen salaisuuden ponin kovaan kuntoon.

Ruhtinuuteen pyyhälsi Ekstrands Bärgarn ohjastajanaan Maria Kiukas. 11-vuotias poni voitti ensimmäisen osalähdön ja oli kolmas jälkimmäisessä, missä se jäi vain kaksi kymmenystä ennätyksestään, aikaan 1.52.5/2160 metriä. Seuraavat sijat kirjattiin Fenttille ja Armanille.

Voittajan julistusta saatiin ruhtinaskilpailussakin hetken odotella, ja Kiukkaan jännitys vaihtui helpotukseksi.

“Tiesin, että olemme korkealla, mutta en ollut varma oltiinko ykkönen vai kakkonen”, hän iloitsi palkintoseremoniassa.

Päivän sankari oli kiistatta 17-vuotias Halme, joka kannusti ohjasti molempia voittaneita tammoja. Lisäksi hän luotsasi kuninkuuskisan kolmanneksi tullutta Ekslätts Sacrificea.

“Ei voi uskoakaan, mikä  päivä, kyllä on kyyneleitä vuodatettu useaan kertaan”, hän naurahti. “Tämä on myös haikea hetki siksi, että nämä ovat viimeiset ponikunkkarini.”

Komean uran raviponien kanssa tehnyt Halme alkaa tulevaisuudessa keskittymään hevosiin.

Teivossa juostiin myös vuoden 2020 Pikkuprinsessa- ja Pikkukunkku-lähdöt. Tammoissa lähdön valloittivat Adorlee ja vasta kolmatta kertaa kilpaa ajanut Toivo Lehtonen. Pikkukunkkua hallitsivat alusta loppuun Mosso ja Anni Halinen, joille molemmille voitto oli uran ensimmäinen.

Paljon lisää ponikuninkuusraveista perjantain 25.9. Hevosurheilussa!