Ypäjällä sijaitsevan Hevosopiston johto pyytää tänään aluehallintovirastolta tietoja kantelusta, jonka joukko työntekijöitä jätti eilen.
Ypäjällä sijaitsevan Hevosopiston johto pyytää tänään aluehallintovirastolta tietoja kantelusta, jonka joukko työntekijöitä jätti eilen.

16 työntekijää jätti kantelun Hevosopistosta – Asianajaja: ”Määrä on poikkeuksellinen”

Osa Hevosopiston työntekijöistä jätti torstaina aluehallintovirastoon kantelun, jonka sisällössä on kyse työnantajan työturvallisuuslain vastaisesta menettelystä ja epäasiallisesta kohtelusta Hevosopisto Oy:n työntekijöitä kohtaan.

”On totta, että kantelut on jätetty aluehallintovirastolle vireille eilen. Työntekijöitä on 16 henkilöä, ja he ovat tehneet kantelun työturvallisuuslain vastaiseen ja epäasialliseen kohteluun liittyen”, työntekijöitä edustava asianajaja Mika Kivikoski vahvistaa.

Kivikosken mukaan viranomaismenettelyssä asia etenee tyypillisesti niin, että viranomainen käsittelee kantelut, on yhteydessä työnantajaan ja pyytää selvitystä.

”Aikataulut ovat tapauskohtaisia, enkä pysy siihen sanomaan, missä aikataulussa tämä tapaus lähtee etenemään.”

Kivikoski ei halua tässä vaiheessa ottaa kantaa siihen, miten vakavasta asiasta Hevosopiston tapauksessa on kyse.

”Sen voi itse päätellä siitä, että henkilöitä 16. Onhan se tosi poikkeuksellista, että lukumäärä on tämänkaltainen. Sen syvemmin en voi kommentoida. Sitä en tiedä, miten määrä kehittyy vielä.”

Yleisellä tasolla Mika Kivikoski sanoo, että vastaavan tyyppisiin tapauksiin liittyen on olemassa oikeuskäytäntöjä.

”Epäasiallinen kohtelu on useimmiten sakkorangaistusasia. Joitain poikkeuksia on Suomessa, joissa on määrätty muitakin rangaistuksia kuin sakkorangaistuksia.”

Työturvallisuuslaki lähtee Kivikosken mukaan siitä, että työnantajan tulee toimia työturvallisuuslain mukaisesti. Vastuullinen taho on työnantajan edustaja.

”Työnantajan edustaja valikoituu tapauskohtaisesti riippuen siitä, minkälainen organisaatio työpaikalla on. Useimmiten kysymys on työnantajan johtotehtävissä työskentelevistä ihmisistä, ja usein myös yhtiön hallintoelimistä riippuen siitä, minkälaisesta työnantajasta on kysymys. Jos on esimerkiksi osakeyhtiö, silloin on hallitus tyypillisesti pohdinnassa sen suhteen, onko vastuu siellä.”

Hevosopiston hallituksen puheenjohtaja Thomas Stenius kommentoi eilen illalla, että tieto kanteluista tuli hallitukselle median välityksellä ja yllätyksenä. Aiheesta uutisoivat Hevosurheilu ja Horsemail.

”Ilmeisesti kaikille omistajille oli tiedotettu, mutta meille asia selvisi median kautta. Olemme yhteydessä aviin, pyydämme tietoomme valituksen ja heidän on se kaiketi annettava, ja meidän täytyy pystyä vastaamaan siihen. Onko se sitten sitä samaa asiaa, mitä meille viimeksi työnnettiin – kaikenlaisia väitteitä ilman perusteita”, Stenius pohtii.

Stenius viittaa Taloustutkimuksen vasta valmistuneeseen hyvinvointikyselyyn, joka tehtiin Hevosopistolta. Sen mukaan vain pieni porukka on tyytymätön työpaikan hyvinvointiin.

”Tutkimuksessa oli 90 henkilöä, 66 heistä vastasi siihen. Osa on tietysti valmentajia ja yrittäjiä ravi- ja ratsupuolelta, mutta hehän kuuluvat samaan työsuojelupiiriin kuin muutkin, ja velvoitteet ovat samat. Erittäin tyytymättömiä oli vain neljä ihmistä. Merkillistä meininkiä”, Stenius summaa.

Hevosopiston johto on tänään ollut suoraan aluehallintovirastoon aiheesta.

”Odotamme avin prosessin etenemistä ja lisätietoja asiasta. Hevosopiston johto on pyytänyt viimeksi tammikuun alussa itse avilta ylimääräistä viranomaistarkastusta liittyen työilmapiirin ongelmiin. Sen kanta tuolloin oli, että koska tehdyissä tarkastuksissa ei ole ilmennyt puutteita toimintamalleissa, prosesseissa tai työnantajan velvoitteiden hoitamisissa, heillä ei ole aihetta tehdä ylimääräistä valvontakäyntiä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi