Perjantain Hevosurheilu tuo kenkäahjosta kuumuutta marraskuun keskelle. Kengitysseppä Rauno Puronen matkusti parikymppisenä Hollantiin opiskelemaan kuumakengityksen saloja. 19 vuotta myöhemmin Puronen kengittää kaikki asiakashevosensa kuumana.

Puronen näkee, että kuumakengitys on tavallaan palaamista vanhaan kengitystapaan.

”Meillä Suomessa on perinne katkennut. Hevosmaissa, kuten Saksa, Hollanti, Belgia, Englanti, on säilynyt hevosperinne ja kuumakengitys. Kun Suomesta hävisivät hevoset, hävisivät myös sepät”, Puronen miettii.

Kun kenkä sovitetaan kavioon kuumana, se istuu kuin hansikas. Puronen latoo auton perässä olevaan ahjoon hevosenkenkiä, aina samaan järjestykseen. Etukengät alle ja takakengät päälle.

”Aina vasen-oikea, vasen-oikea, sitten voin keskittyä vain muodon miettimiseen.”

Muutaman minuutin päästä kengät ovat oranssinhehkuisia. Puronen takoo kengän muotoon – kuumana se muotoutuu kevyesti – ja sovittaa sen vielä osittain hehkuvana kavioon. Kaviosta nousee valkoinen savu, mutta hevosen ilmekään ei värähdä.

Mitä etuja kuumakengityksellä saadaan kylmänä kengittämiseen verrattuna? Kuinka Puronen päätyi Hollantiin opettelemaan tekniikkaa? Perjantain Hevosurheilu antaa vastaukset.

Lähikuvassa tutustumme New Life Wheelsiin ja Risto Salmelaan. Teivolaistunut Salmela on tunnettu siitosori Lexus Fontin miehenä, mutta oma valmennettava New Life Wheels on sekin nousemassa parrasvaloihin. Pari viikkoa sitten 75-voiton makuun päässyt pikkuruuna jahtaa seuraavaa lauantaina Turussa.

Suomen Hippoksen hallitukseen valittiin keskiviikkona kolme jäsentä, joista kaksi oli kokonaan uusia nimiä. Perjantain lehdessä tutustumme lähemmin hallitukseen nousseen Anne Laitisen ajatuksiin. Erityisesti nuorison osallistaminen ja avoimuus ovat Laitisen sydäntä lähellä. ”Pelkästään yhden nuorisoedustajan mukanaolo valtuuskunnassa ilman äänioikeutta ei missään tapauksessa ole riittävää”, paaluttaa Laitinen.

Ratsastuksen puolella käymme jututtamassa kaksi vuotta sitten ratsastusonnettomuudessa halvaantunutta Pyry Kivikoskea. ”Sanoin jo silloin heti, että hevosen selkään en enää koskaan mene. En saisi siitä mitään, jos menisin sinne toisten avustamana kiikkumaan”, Kivikoski sanoo.

Elämässä on kuitenkin myös valoa. Miten Kivikosken elämä onnettomuuden jälkeen on sujunut? Mitkä ovat jokapäiväisen elämän isoimmat haasteet? Mitä tulevaisuuden haaveita hänellä on? Perjantain Hevosurheilu kertoo.

Postilakko on päättynyt. Postista vakuutetaan lähetysten normalisoituvan ja perjantain Hevosurheilunkin oletetaan tulevan tilaajille normaaliin tapaan. Lehti on kuitenkin edelleen vapaasti luettavissa digilehtenä sen varalta, että posti ei vielä tällä viikolla kulje maan joka kolkkaan normaalisti. Poikkeuksellisesti digilehti on luettavissa jo torstai-iltana klo 19.

Digilehden pääset lukemaan täältä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Hevosurheilun 95-vuotisjuhlavuoden ja 7 oikein -lehden 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi digilehti sisältyy tilauksiin. Kaikki tilaajat saavat sen kaupan päälle. Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.