Suomesta kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruutta lähtee tavoittelemaan näillä näkymin ainakin Vitter, Akaasia, Suivikas ja Virijori.

Kylmäveristen PM-kilpailu juostaan Ahvenanmaalla Maarianhaminan raviradalla viikon päästä sunnuntaina 14. elokuuta. Kilpailun ilmoittautumisaika päättyy ensi maanantaina 8. elokuuta, joten täyttä varmuutta osallistujista ei vielä ole.

Jos muutoksia ei tule, Suomea edustavat ainakin ravikuningas Vitter, Turun kuninkuuskilpailussa neljänneksi sijoittunut Suivikas, Turussa viime metreille kuningatartittelin syrjässä ollut Akaasia ja tänä vuonna komeita juoksuja tehnyt Virijori. Suurella todennäköisyydellä kisaan on tulossa myös muita suomalaishevosia.

Ruotsista mukana on näillä näkymin Månprinsen A.M. ja Norjasta Tekno Jerken sekä Solör Stegg.

Aiemmista tiedoista poiketen Norjan Tekno Odin ei tule tänä vuonna puolustamaan viimevuotista PM-kultaansa. Siitä huolimatta PM-ravien mannersuomen yhteishenkilönä toiminut Jari-Pekka Rättyä povaa hienoa kilpailua. Viimeiset 10 vuotta PM-kulta on mennyt joko Ruotsiin tai Norjaan. Suomenhevoset ovat kuitenkin tiukasti mukana mitalitaistossa.

”Upeaa, että saimme näin tasokkaan ja mielenkiintoisen joukkueen Suomesta kokoon, vaikka kilpailun ajankohta vain kaksi viikkoa Kuninkuusravien jälkeen on haastava. Suomen joukkue vastaan Månprinsen A.M. sekä muut ruotsalaiset ja norjalaiset on vuoden hienoimpia kylmäverilähtöjä koko Pohjolassa”, Rättyä hehkuttaa.

Aiempina vuosina kylmäveristen PM-kilpailu on juostu Turun Metsämäessä elokuun loppupuolella. Kuninkuusravien vuoksi PM-ravit siirrettiin tänä kesänä Maarianhaminaan. Rättyän mielestä paikan vaihtuminen ei ole ollut ongelma kilpailulle.

Sen sijaan kilpailuajankohdan aikaistuminen noin viikolla on ollut suomalaisosallistujille vaikeampi asia. Rättyän mukaan Suomessa moni on suhtautunut varauksella PM-kilpailuihin osallistumiseen, koska hevosille jää vain kaksi viikkoa aikaa palautua Kuninkuusraveista.

”Totta kai olisimme toivoneet Jokivarren Kunkkua ja monia muitakin kuninkuuskilvan kärkihevosia mukaan, mutta täytyy ymmärtää ja kunnioittaa päätöstä. Hevosten ehdoilla mennään. Moni on jo käynyt tekemässä aika pitkän reissun Turkuun, ja näin kova lähtö tulee aika lähelle. Varmaa on, että upea lähtö siitä tulee”, Rättyä toteaa.

Toisaalta ajankohta on sopinut nyt paremmin muiden Pohjoismaiden osallistujille. Viime vuosina PM-kilpailu on ollut hyvin suomalaispainotteinen.

”Tarkoituksenmukaista on, että kaikista kolmesta maasta on hyviä hevosia mukana. Nyt on positiivista se, että kun tämä päivä meille annettiin, se toteutuu ainakin siltä osin”, Rättyä sanoo.

Pohjoismaiden Kylmäveriottelu kilpailtiin vuoteen 1999 saakka. Vuonna 2006 Turku herätti vanhan kilpailun henkiin kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruutena. Ensimmäisen PM-kullan voitti Järvsöfaks.

Uutinen on julkaistu Hevosurheilussa perjantaina 4.8.2016.

Kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruuden voittajat 2006–2015

2006 Järvsöfaks / Jan-Olov Persson, 20,7a
2007 Järvsöfaks / Jan-Olov Persson, 21,0a
2008 Mørtvedt Jerkeld / Jim Frick, 23,5a
2009 Åsajerven / Tor Wollebaek, 23,0a
2010 Mørtvedt Jerkeld / Gunnar Austevoll, 23,0a
2011 Hallsta Lotus / Ulf Ohlsson, 23,8a
2012 Hallsta Lotus / Ulf Ohlsson, 24,3a
2013 Særpefanten / Jan Roar Mjølnerød, 22,3a
2014 Hallsta Lotus / Ulf Ohlsson, 22,1a
2015 Tekno Odin / Øystein Tjomsland, 20,9a