Tästä on kyse

Kofeiini on keskushermoston kautta vaikuttava piriste, joka korkeina pitoisuuksina kiihottaa myös sydän- ja verenkiertoelimistöä sekä voi parantaa suorituskykyä.

Suomessa ei ole hevosille rekisteröityä lääkevalmistetta, joka sisältäisi kofeiinia.

Tietyt keuhkoputkea laajentavat astmalääkkeet saattavat näkyä dopingkokeissa kofeiniilöydöksinä.

Ruotsissa kofeiinille on määrätty 14 vrk varoaika.

Amerikkalaisessa doping- ja lääkeaineiden listauksessa kofeiini määritellään (asteikolla 1-5) toiseksi korkeimpaan luokkaan kuuluvaksi aineeksi, joilla voidaan vaikuttaa suorituskykyyn.

Suomen Hippoksen hallitus asetti Aleksi Kytölän kilpailukieltoon 4.7.2015-3.7.2016 väliseksi ajaksi.

Haapajärven raveissa 1.5.2015 kilpailleesta Wasa Warriosta otetusta lääkeainetestinäytteestä löytyi kofeiinia. Hevosta valmentaa Aleksi Kytölä Karstulasta.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli tapausta kokouksessaan 24.6.2015 ja totesi dopingrikkomuksen.

Aleksi Kytölä kertoi selvityksessään hoitajan antaneen hevoselle starttipäivän aamuna kaakaota ruokahalun parantamiseksi.

”Tämä on mahdollista, mutta lääkintäohjetta oli siinäkin tapauksessa selkeästi rikottu. Ohjeessa kielletään antamasta hevoselle starttipäivänä mitään normaaliin ruokavalioon kuulumatonta”, Suomen Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautala kommentoi.

Suomessa on aikaisemmin annettu kaksi tuomiota kofeiinista. Plantomin tapauksessa vuonna 2006 tuomio oli niin ikään vuoden kilpailukielto dopingrikkomuksesta. Keen Leaderin tapaus 2009 tulkittiin lääkeainerikkomukseksi, josta tuli vain kahden kuukauden kilpailukielto. Tuolloin valmentaja kertoi kofeiinin tulleen hevoselle sen normaaliin ruokavalioon kuuluneista yrttiteen jämistä, mitä aikaisempien kokeiden laboratoriolöydökset tukivat.

Aleksi Kytölän ensireaktio tuomioon oli järkytys.

“Amatööri sai vuonna 2006 samasta rikkomuksesta saman tuomion”, hän ihmetteli. “Mulla kyse on omasta yrityksestä ja tilanteesta, johon olen kovalla työllä päässyt.”

“Nyt ajetaan ne startit pois, mihin hevosia on ilmoitettu, ja sen jälkeen mietitään jatkoa. Se on joka tapauksessa selvää, että valitan tuomiosta. Suomi on EU-maa, ja Ruotsissa vastaavista rikkeistä on annettu paljon lievempiä tuomioita.”

Eläinlääkäri Katja Hautalan tietojen mukaan Ruotsissa ei ole ollut viime vuosina kofeiinilöydöksiä.

Tuomio

Valmentajan kilpailukielto koskee hänen kokonaan omistamia hevosia sekä toimimista ohjastajana, vastuullisena valmentajana ja hevosenkäsittelijänä ravikilpailutoiminnassa.

Lisäksi vastuuvalmentajalle on määrätty 1500 euron sakko.

Hevosen Wasa Warrior kilpailukielto poistetaan kun Haapajärven ravien kilpailupalkinto (500 €) on palautettu järjestäjälle.