Marika Jurvasen Master As on kilpaillut vasta neljä kautta ja juossut alle 60 starttia. Hevonen on nyt, 12-vuotiaana, elämänsä kunnossa.
Marika Jurvasen Master As on kilpaillut vasta neljä kautta ja juossut alle 60 starttia. Hevonen on nyt, 12-vuotiaana, elämänsä kunnossa.Kuva: Seppo Toivari

Aloite ikärajan nostosta sääntövaliokuntaan - "Niille, joita tämä aihe koskettaa, asia on sitäkin tärkeämpi"

Perjantain Hevosurheilu kertoo Marika Jurvasen tekemästä aloitteesta lämminveristen oriiden ja ruunien kilpailuikärajan nostamiseksi 12 vuodesta 14:ään. Hippoksen sääntövaliokunta käsittelee aloitteen ensi tiistaina.

Tässä aloite kokonaisuudessaan:

Hyvä Hippoksen väki,

harrastajavalmentajana esitän näin loppuvuoden kynnyksellä hyvin poikkeuksellisen vuoden jälkeen lämminveristen ruunien ja oriiden ravikilpailujen ikärajan nostamisen vielä uudelleen keskusteluun ja harkintaan, toivoisin että vielä keskustelisitte ja harkitsisitte asiaa vakavasti.

Asia tuskin koskettaa loppujen lopuksi suurtakaan osaa valmentajista tai omistajista, saati 12-vuotiaista hevosista, mutta niille, joita tämä aihe koskettaa, asia on sitäkin tärkeämpi. Vuosi on lopuillaan ja samalla päättyy joidenkin hevosten kilpailuoikeus, myös niiden hevosten, joiden valmentajat haluaisivat vielä jatkaa kilpailemista. Puhun tosin vain omasta puolestani.

Master As

Alustusta aiheeseen oman hevoseni kautta. 12-vuotias saksalaisruunani Master As on tällä kaudella parannellut niin ryhmä- kuin tasoitusennätystäänkin, ottanut pari voittoa ja muitakin hyviä sijoituksia. Master Asilla on välissä pitkiäkin aikoja jolloin se ei ole kilpaillut lainkaan, mutta viime vuonna aloiteltiin taas ja sillä tiellä ollaan, voittoja kertyi viime kaudelle 3. Tänäkään vuonna ei ole huonosti mennyt; talvella voitto, nyt Vermossa 18.11. ruuna oli toinen heti suursuosikin jälkeen. Seuraavana päivänä 19.11. Lappeenrannassa ruuna otti helpon voiton elämänsä ensimmäisessä monte-lähdössä kukistaen suuren ennakkosuosikin Crisp Lookin, tuossa lähdössä kolmas oli 12 vuotias Twentyone, lisäksi 12-vuotiaista hyvin menestyneitä on myös Callela Loyalty, niin ikään tänä vuonna ennätystään parannellen, voittoja on tullut ja sijaprosenttikin sillä huimat 33 %.

Joitakin kilpailuja on meillä vielä jäljellä tänä vuonna, mutta tuntuisi hieman absurdilta lopettaa kilpailu-ura juuri, kun hevonen on syttynyt elämänsä kuntoon. Mielestäni raviurheilu tarvitsisi myös tällaisia vanhempia Master Aseja ja Callela Loyalteja. Moni on meille kertonutkin, että hevosen kilpailuja on hienoa seurata, ehkä siksi kun se on alkanut pärjätä näin kypsemmällä iällä. Ell Tala tutki hevosta vuonna 2016 (?) Laukaan klinikalla, kun ruunalle oli tullut puolta vuotta aiemmin takajalan hankositeen runko-osan vaurio tarhassa riehuessaan. Päätimme lähteä kolmanteen tarkastukseen Laukaaseen, ell Tala suorastaan määräsi hevosen uudestaan treeniin, niin hyvin vamma oli parantunut, että pieni hidastekin meidän uralle on osunut.

Pohjoismainen linja

Pohjoismaista Tanska, Ruotsi ja Norja* ovat käsittääkseni nostaneet em. ikärajaa 12 vuodesta 14 vuoteen, mielestäni tämä on hyvin perusteltuakin, nykyään hevoset ovat jalostuksenkin myötä huomattavasti paremmassa kunnossa ikäänsä nähden sekä elävät pidempään. On Track Piraten on menestynyt hyvin Ruotsissa vanhemmalla iällä eikä ole ikänsä puolesta varsinaisesti minkäänlainen poikkeus.

Suomessa on kautta aikojen keskitytty ammattitallien toimesta ikäluokkakilpailujen kannustamana varsoihin ja nuoriin hevosiin. Me harrastajat kilpailemme keskimääräistä vanhemmilla hevosilla ja ne ovat meille yhtä tärkeitä. Ja kaikella kunnioituksella, koen, että olemme nyt silti hieman eriarvoisessa asemassa omilla 12-vuotiailla hevosillamme, koska olemme tämän ”pohjoismaisen linjan” ulkopuolella. Epäilen, että muut pohjoismaatkaan olisivat nostaneet ikärajoja, mikäli eläinsuojelulliset syyt olisivat sen estäneet.

*) Norja ei ole nostanut ikärajoja.

COVID-19

vei tästä viimeisestä kilpailukaudesta noin kolme kuukautta hyvää kilpailuaikaa, joka vastaa prosentuaalisesti 25 % koko kaudesta. Poikkeuksellinen vuosi kaikin puolin. Aloitimme pienen tauon jälkeen helmikuussa 2020, hevonen menestyi hyvin, sitten tuli korona, mutta heti ravien uudelleen alettua, olimme taas Jyväskylässä. Mikäli aion hevosellani vielä kilpailla, tulisi minun lähteä sillä ennen vuodenvaihdetta tunnistusreissulle Ruotsiin, joka minusta tällaisena aikana on hieman riskialtista, lisäksi siitä seuraa noin kahden viikon karanteeniaika.

Terveys ja hyvinvointi

Sen lisäksi, että hevoset ovat yleisesti pitkäikäisempiä ja paremmassa kunnossa, niistä myös pidetään todella hyvää huolta. Useimmissa paikoissa kuten myös meillä ravihevoset saavat käyskennellä vuodenajasta riippumatta isoissa tarhoissa ja asua pihatoissa. Hevosten jalkoja hoidetaan hyvin, niitä hierotaan säännöllisesti ja ruokintaan panostetaan paljon, samalla kun myös tietämys on lisääntynyt. Useimmilla talleilla on solariumit ja laserlaitteet, melkein sanoisin tuntumalla, että niistä huolehditaan paremmin kuin me valmentajat huolehdimme itsestämme. Hevonen on urheilija, on luontevaa hoitaa sitä kuin urheilijaa kuuluukin.

Rataeläinlääkäriverkosto

Suomen raviradoilla on hyvät eläinlääkärit. Ravikilpailuissa tehdään tärkeitä pistokokeita esimerkiksi hevosen suunterveyteen liittyen ja tämä on mielestäni hyvä asia. Rataeläinlääkärit Suomessa toimivat kilpailijoiden eli hevosten ehdoilla, ovat päteviä ja huomaavat, mikäli hevonen ei ole jostain syystä kilpailukuntoinen ja määräävät sen tarvittaessa terveytensä puolesta kilpailukieltoon.

Tämäkin toimiva valvonta mielestäni tukee ajatusta, että myös nämä vanhemmat hevoset ovat laadukkaan tarkkailun alla kaikilla raviradoilla. Harvoin näkee muutoinkaan radoilla enää hevosia, joiden terveyttä on laiminlyöty. Suomessa ravihevosia hoidetaan hyvin.

Kunnioittaen

Savitaipaleella 25.11.2020

Marika Jurvanen

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi