Maaliskuun edetessä huippuhevoset aloittelevat kauttaan. Torstaina Lahden kovassa tasoituksessa nähdään jo kausidebyytissään esimerkiksi Atupem ja uusista käsistä avaava Chief Orlando.

Pia Huusarin talliin marraskuussa vaihtanut Sweden Cup -kakkonen Chief Orlando on saanut treeniä Roi Iltasen ajamana siten, että ”kevyistä kärryistä” se juoksi vetoja ensi kerran kaksi viikkoa sitten. Tuolloin Iltanen arveli, että starttiin tullaan, ”kun pikkulintu sanoo titityy”.

”Meille tämä on ensimmäinen kausi hevosen kanssa, joten on vaikea puntaroida, millainen siitä tulee. Toivotaan, että hevonen pysyy omalla tasollaan, niin kyllä sen pitäisi jossain lähdöissä riittää”, Pia Huusari sanoo kosteankoleasta Julmyrasta käsin. Siellä hän on suunnitelman mukaan maaliskuun loppuun – tällä hetkellä kahden hevosen kanssa.

Kari Ala-Röyskön ja Esa Himasen 7-vuotiaan Chief Orlandon rattailla nähdään torstaina Antti Teivainen. Oriin lähtöradaksi osui takamatkan 9.

”Lähtöpaikka ei ylennä mieltä, mutta toivottavasti menee hyvin. Jostain pitää aloittaa. Katsottiin kuitenkin, että tuo olisi sopiva aloituspaikka, ettei tarvitsisi heti mennä kaikkea, mutta helppoja lähtöjä ei ole”, Huusari katsoo.

”Tiedän, että hevonen on saanut liikettä. Vaikka treeniolosuhteet ovat olleet vaikeat yhdellä sun toisella, meillä Roope on pitänyt radan hyvässä kunnossa. Yksikin kerta hän sanoi vetäneensä rataa melkein koko yön, että saatiin Chief Orlandon treenit vedettyä”, Huusari kiittää mielitiettyään.

Entä onko tiedusteluja Suomessa ajettavien kansainvälisten lähtöjen järjestäjiltä tullut?

”Ei mistään. Meihin ei ole oltu yhteydessä. Samaa ovat kysyneet Roope ja omistajakin.”

Roi Iltanen ajaa Chief Orlandon treenit. Kuva: Jarno Unkuri. 21.2.2020.

“Roope” Iltanen on ajanut Chief Orlandon treenit. Inka Kuningas valjastaa. Kuva: Jarno Unkuri.

Viime vuonna yli 176 000 euroa tienanneen Atupemin kauden avausta seurataan myös laajalti. Se arvottiin takamatkan juoksuradalle ja Santtu Raitala jatkaa ohjissa.

Antero Tupamäki kertoo, että suunnitelmissa oli ajaa 15. päivä helmikuuta Oulussa, mutta kausidebyytti lykkääntyi.

”Sille tuli joku hokinpolkema takanilkan päälle ja aloitus viivästyi, Tupamäki sanoo. ”Hevonen on treenannut ok, mutta kelit ovat olleet haasteelliset. Tauosta tuli viiden kuukauden mittainen, turhan pitkä. Aika ilkeät kelit, välillä on maa jäässä, välillä tulee lunta ja räntää. Siksi ei ole ollut mitenkään rattoisaa ajella kovempia lenkkejä, mutta ei siinä mitään, niillä eväillä tullaan starttiin. Sen takia iltaraveista aloitetaankin.”

Atupemin ilme on Tupamäen mukaan sellainen kuin ennenkin.

”Kyllä kai, se on lunki tyyppi, samanlainen se on kuin viime talvena. Samalla tavalla on treenailtukin, ehkä kovempia lenkkejä on vähän vähemmän tehty, kun on joutunut säveltämään kelien takia. Uskoisin ja toivoisin, että hevonen aloittaa samalla sykkeellä aloittaa kun vuosi sitten 15-16-tuloksella. Ei tämä ole tauolta pettänyt oikein koskaan. Mulla on hyvä luotto.”

Tupamäki toteaa kuitenkin, että hampaat irveässä ei lähtöön lähdetä. ”Raitalan Santun kanssa puhuin. Hän sanoi hyvin, että tämä ei ole hevosen kauden tärkein lähtö.”

Antero Tupamäki valottaa käyneensä keskusteluja Seinäjoki Racen suuntaan.

”Kun on puolustava mestari, mukaanpääsy on kai helpompaa. Olen ymmärtänyt, että ainakin vaaleanvihreä valo on näkyvissä. Mutta en sinne tuputakaan ellei hevonen ole hyvä. Muutama startti ajetaan ennen sitä, varmaan kolme lähtöä. Hevosen pitää olla kunnossa, että Seinäjoki Raceen mennään.”

Tupamäki säpsähtää kuullessaan torstai-illan vastustajat Jokimaan startissa. Tapio Perttuselta viivalla nähdään William Pine ja Dream Girl.

”Hui, minkälainen lähtö”, Tupamäki reagoi. ”Vai aloittaa William Pinekin, se on varmaan keulassa takasuoralla, että heilahtaa. Tuohan kuulostaa varsin mielenkiintoiselta lähdöltä, aika kova kaarti takamatkan hevosia. Kylläpä 1500 euroa kiinnostaa.”

Antero Tupamäki on kasvattaja

Atupem on haluttu hevonen kilpailunjärjestäjien suunnitelmissa. Viime vuonna voitto Seinäjoella tiesi kutsua Finlandia-ajoon. Kuva: Anu Leppänen.