Rovaniemellä vuosi sitten kuninkaaksi kruunattu Costello joutuu jättämään tämän vuoden kunkkarit väliin.

Ongelmat ovat tänä vuonna varjostaneet Costellon kilpailemista. Oriin valmentaja Tia Malinen sanoo, että vaikka hevosta ovat hoitaneet maan parhaat asiantuntijat, vielä se ei ole sellainen, että kolmelle matkalle ilmoittaminen kuninkuusraveihin olisi mielekästä. Siksi Jokimaalla ei haluta olla viemässä jonkun muun paikkaa.

”No, ei se ollut vielä ihan semmoinen, mikä itseä olisi miellyttänyt, että olisi kannattanut lähteä mukaan”, Tia Malinen sanoo.

”Sillä on ollut selässä lihasvaivoja maaliskuulta asti, niiden paikka on aina vaihtunut. En tiedä, mikä on syytä ja mikä seurausta, mutta lantion kohdalta oli pari nikamaa poissa paikaltaan. Se vaikeuttaa vasemman takajalan liikettä.”

”Lihasvaivat ovat hankalia eikä niiden tutkiminen ole helppoa. Sitä ovat hoitaneet Pursiaisen Tuula ja kiropraktikko Teivossa. Pitäisi löytää alkuperäinen vika ja toivottavasti se on nyt tuo, mitä on hoidettu.”

Hevosta ollaan menossa hoitamaan Tampereelle tälläkin viikolla. Hieman taustajoukkoja kutkutti ajatus, että hevonen olisikin ainakin ilmoitettu kuninkuusraveihin, käyty hoitamassa sitä ja sitten tehty päätös, miten toimitaan, mutta lopulta ilmoittautumisesta luovuttiin.

”Ei se ollut isosta kiinni, ensin meinattiin ilmoittaa ja oltaisi käyty hoitamassa. Sitten ajateltiin, että on se turhan rankka kisa.”

Kovempaa hiittiä hevosella ei käyty ajamassa ikään kuin kunkkaritestinä, voiko oriin ilmoittaa kuninkuuskisaan.

”Ei ajettu edes kovempaa. Omasta mielestä se käyttää eri tavalla vasemman puolen jalkaa. Vaikka se ei hiljaisessa vauhdissa mene huonosti, liikerata on omaan silmään sen verran erilainen, että on turha ajaa kovempaa.”

”Yksittäisen startin se olisi voinut mennäkin, mutta on tympeää ilmoittaa hevosta mukaan kolmelle matkalle. Jos se ei olekaan viimeisellä matkalla kunnossa, olet vain viemässä toisen hevosen paikan.”

Hevosen kanssa ilot ja surut jakanut Malinen sanoo, ettei kuninkuuskisan väliinjääminen nykytilanteessa suuremmin harmita.

”Sikäli ei, että kaikki tehtiin, mitä voitiin. Sitten harmittaisi, jos mitään ei olisi tehty. Hevosta ovat hoitaneet alansa huiput, yksi Suomen parhaista eläinlääkäreistä ja parhaat lihastenkäsittelijät. Ja kun itse on tehnyt kaiken, mitä on pystynyt, ei harmita”, Malinen kokee.

Ilmoittamattajättämispäätöksen vaikeus ei samalla ajatuksenjuoksulla ollut ylitsepääsemättömän korkea.

”Ei oikeastaan. Jotta se kannattaa ilmoittaa tuommoisen kisaan, sen täytyy tuntua tosi hyvältä. Ensimmäisen kerran kun nikamat laitettiin paikalleen, se tuntuikin, mutta ei sitten enää sen jälkeen.”

Ravikuninkaan tuorein kilpailu on kesäkuun lopulla 11. sijaan päättynyt Suur-Hollola-ajo, jossa hevonen oli epävireinen. Alla oli kolme päivää aikaisemmin toisen sijan tuonut kilpailu Killerillä.

”Jos olisin tiennyt, että hevonen on niin huono kuin Lahdessa oli, ei sillä tuommoista lähtöä olisi ajettu. Ehkä se oli kuitenkin onni onnettomuudessa, että ajettiin, kun nikamavika löytyi. Tuommoinen kovapäinen hevonen tahtoo piilottaa viat viimeiseen asti.”

Tia Malinen sanoo, että Costello vaikuttaa muuten täysin normaalilta eikä siinä sinänsä näy mitään poikkeavaa. ”Se näyttää sen vaivan, kun pitää mennä täysiä.”

Oriin arkeen on kuulunut normaalisti hyppääminen pukille Metsäpirtissä. Sadan tamman raja on puhki tänäkin vuonna. ”Se jatkaa (siitostoimia) varmaan elo-syyskuun vaihteeseen”, Malinen arvelee.

Toivetta kilpailemisesta tämän vuoden puolella ei ole heitetty kaivoon.

”Jos se siitä asettuu ja tuntuu eikä uusia löydöksiä tule, niin miksei. Koko ajan se on parempaan päin mennyt.”

Kuningas Costello on vasta 10-vuotias, joten iän puolesta se saa kilpailla vielä viitenä tulevana vuonna.

”Moni olisi toivonut, että näkisi hevosen Lahdessa, mutta kun hevosella on mukavasti kilpailuvuosia jäljellä, pitää miettiä jäljellä olevia. Vastoinkäymisiä on ollut tänä vuonna tarpeeksi. Odotamme, että tilanne rauhoittuu, ei auta juosta kelloa eikä kalenteria vastaan. Täytyy mennä hevosen mukaan ja kuunnella sitä”, Malinen sanoo.

Kuninkuuskisaan ilmoitettiin 19 oritta, joista päätoimikunta valitsee keskiviikkona näkemyksensä mukaan parhaat elokuun ensimmäiselle viikonlopulle.

”Onhan se tosi tasainen kisa tänä vuonna. Tavallaan kaikki mitkä ovat olleet viime vuosina ihan parhaita, ovat olleet kysymysmerkkejä. Rokin Maxi on tosi vahva ja Välkyn Tuisku on noussut hirmu kuntoon. Välähdys ja Tähen Toivomus ovat varmasti luokaltaan kovimmat. Tulossa on mielenkiintoinen kisa”, Malinen arvioi.

Kuninkuusravit juostaan Lahdessa 2.-4. elokuuta.

Lisää teemasta: Kuninkuusravit