Ravivalmentaja Erkki-Pekka Mäkinen sai keskiviikkona puhelun, jonka soittaja väitti olevansa rikoskomisario Jari Kinnunen.

Aamulehti uutisoi eilen torstaina E-P Mäkisen saamasta puhelusta, jossa kalasteltiin tilitietoja tunnetun rikoskomisarion nimissä. Mäkinen kertoo Hevosurheilulle, että soittaja oli hyvin vakuuttava.

Soittajan mukaan puolalaiset tekivät parhaillaan parin tuhannen euron suuruisia tilisiirtoja suomalaisten tileiltä ja he näkivät tilanteen tietokoneen ruudulta.

”Heillä on 3–4 miehen ryhmä jossain suljetussa kammiossa, ja tämä on aika salainen juttu. Nyt pitäisi toimia nopeasti, ja minä olisin avainhenkilö ratkaisemaan rikoksen, jotta rikosliiga saataisiin kiinni”, Mäkinen kertoo puhelun sisällöstä.

Huijaussoitosta on tehty rikosilmoitus. Mäkistä puhelussa hämäsi se, että puhelu tuli paikalliselta ja vielä tunnetulta poliisilta. Rikoskomisario Jari Kinnunen on nokialainen ja pääsi Nokian kaupunginvaltuustoon.

”Sanoinkin puhelun aikana, että olet sitten Nokian poikia. Hienosti vastasi, että kyllä näin on ja jatkoi omaa tarinaansa. Ihan täydellinen teatteriesitys. Ei tarvinnut sinä iltana mennä enää kesäteatteriin”, Mäkinen toteaa naurahtaen.

Hän ajoi autoa, kun sai huijaussoiton. Mäkisen mukaan tilanne oli kylmäävä ja hänestä tuntui hetken, että asia oli tosi. Mäkinen sanoi soittajalle ajavansa saman tien Tampereen pääpoliisiasemalle selvittämään asiaa, sillä matkaa oli vain pari kilometriä. Lisäksi hän sanoi, että Kinnuseksi esittäytynyt mies voi soittaa hänen vaimolleen Ilona Mäkiselle.

Mäkisen firman avaintunnuslukulistat katosivat ennen juhannusta, mikä sai E-P Mäkisen pohtimaan entisestään, voiko soitossa olla jotain perää. Mäkinen mainitsi listan katoamisesta soittajalle.

”Saakeli soikoon, olisiko näin päässyt käymään, että Puolan poika on ollut asialla. Soittaja oli sanonut Ilonalle, että hänellä on teidän avaintunnuslukulistat tässä sylissä. Tuli sopivaan kohtaan tämä puhelu”, Mäkinen toteaa.

Ilona Mäkinen oli kylmäpäinen eikä antanut tunnuslukuja soittajalle. Huijari soitti uudestaan E-P Mäkiselle, että hänen pitää vahvistaa vaimonsa uskoa. Samaan aikaan Mäkinen oli jo poliisiaseman pihassa ja vei puhelimen poliisille.

”Silloin puhelu katkesi. Poliisitkin olivat huuli pyöreänä, että ei helkkari, joku soittelee meidän ykkösmiehen nimissä. Tee nyt heti rikosilmoitus.”

Mäkisen mielestä soittajalla oli kova auktoriteetti ja hän hoiti asian kuin oikea poliisi. Vain kyselyt tilitiedoista epäilyttivät Mäkistä. Hän on huolissaan siitä, että vastaavilla soitoilla voi huijata rahaa esimerkiksi vanhuksilta.

”Jos kaveri esittäytyy tällä tavalla vanhemmille ihmisille, niin kyllä siinä tulee tunne, että nyt on pakko auttaa poliisia. Vaikka tietää, ettei tilitietoja saisi antaa.”