Tänään se alkaa. Edessä on yksi raviurheilun odotetuimmista viikonlopuista. Solvallassa kilpailee viikonlopun aikana useita suomalaishevosia, joiden taustajoukoille kilpailu juuri tänä viikonloppuna on iso asia.

Sunnuntaina Elitkampenissa kilpailevan Pikkukahvelin omistaja-valmentaja Reijo Heiskanen arvostaa tapahtuman todella korkealle.

”Iso juttuhan se on ja aivan verrattavissa Kuninkuusraveihin. Enemmän täältä Kainuusta on Kuninkuusraveissa käynyt hevosia, kuin Elitkampenissa. Tuskin siellä on kukaan käynyt täältä”, Heiskanen sanoo.

”Aina se on ollut haave, että jos joskus on mahdollisuus, niin ilman muuta sinne lähdetään.”

Suurtapahtumaan pitkän linjan hevosmies lähtee kuitenkin paineitta.

”Elämyksen ja urheilumielen kautta sinne lähdetään. Olen tyytyväinen, jos se tulee muiden mukana, jotta ilkeää tulla rinta pystyssä takaisin kotiin ja kaikki mitä siihen päälle tulee, on plussaa”, Heiskanen kertoo odotuksistaan.

Isto Kuisman tallista Solvallassa on mukana Knox Hanover ja Stoneisle Ocean.

”On se mahtava fiilis, kun on Elitloppet-viikonloppuna edes jossain lähdössä omia hevosia. Koko sen ajan, jonka olen hevosten kanssa töitä tehnyt, niin se on aina ollut vuoden kohokohta meille. Itsellä se pyörii koko vuoden mielessä, että sinä viikonloppuna olisi tietyt hevoset kunnossa”, Kuisma hehkuttaa.

Ohjastajien keskuudessa viikonloppu on myös odotettu, kun he pääsevät ajamaan kilpaa suuren yleisömeren edessä ja ilmassa on jopa pientä maaotteluhenkeä, sillä yleisössä on tunnetusti paljon suomalaisia ravien ystäviä.

”Elitloppet-viikonloppuhan on legendaarinen, etenkin pohjoiseurooppalaisille. Tottakai se luo oman fiiliksensä ja jännitteensä siihen. Tällaiset viikonloput ovat tämän alan huippuhetkiä ja oli sitten ensimmäinen tai viimeinen, niin se on aina kunnia-asia päästä mukaan”, sanoo Olli Koivunen, joka ohjastaa kuutta hevosta viikonlopun aikana.

Tilanne on ohjastajallekin hyvin erilainen, kuin tavallisissa iltaraveissa vaikka lähdöt pitäisi juuri sellaisena Koivusen mukaan ajatella.

”Tällä kertaa on sellaiset hevoset, että voi ajaa melko paineetta, mutta tietenkin jos on joku oikein suuri suosikki, niin luohan se vähän painetta. Radalle mennessä se kuitenkin unohtuu ja paras tilanne onkin, jos pystyy ajamaan samalla tavalla, kuin vaikkapa Kokemäen kesäraveissa”, Koivunen avaa tuntojaan.