Juhani Ansamaan mielestä paikka suomenhevostammojen finaalissa tänään on jo voitto itsessään. Jouni Miettinen komppaa.  Kuva: Jarno Unkuri
Juhani Ansamaan mielestä paikka suomenhevostammojen finaalissa tänään on jo voitto itsessään. Jouni Miettinen komppaa. Kuva: Jarno Unkuri

Ensin finaali, sitten samppanja

Villinmiehen Tammakilvan finaalissa juokseva Jussin Sointu on kisassa jo emälinjansa kolmannen polven edustaja.

”Mitä mä olen koettanut Heppa-järjestelmästä katsoa, niin muita ei ole”, Jussin Soinnun omistava Juhani Ansamaa kertoo.

Tamman emä Jussin Vappu sijoittui kilvassa toiseksi vuonna 2005. Karsinnassa Jussin Vapun edelle ehätti vain Reijo Borgströmin B. Turolii ja finaalissa Ari Moilasen ajama Lisbeth. Jussin Vapun emä Kalitar puolestaan ylsi Jouni Miettisen ohjastamana Villinmiehen Tammakilpaan vuonna 1986. Sen sijoitus oli finaalissa 11. Voittaja oli sillä kertaa I.P. Vipotti.

Kalittaren jälkeläisistä myös Jussin Valma on juossut Villinmiehen Tammakilvan finaalissa, se sijoittui kolmanneksi vuonna 1998.

”Jussin Sointu on minulle tilausvarsa. Kun Jussin Vappu siirtyi siitokseen, halusin sen ensimmäisen varsan itselleni. Sen piti olla Apassista ja mielellään tamma. Molemmat toiveet toteutuivat”, Ansamaa taustoittaa.

Juhani Ansamaa on seurannut apassilaisten menoa ja havainnut, että ne ovat pärjänneet viime vuosina hyvin nimenomaan Villinmiehen karkeloissa.

”Ne eivät välttämättä ennätä nelivuotiaiden kriteriumeihin, mutta 5-vuotiaana ne alkavat olla hyviä.”

Jussin Soinnun valmentaja Jouni Miettinen oli etukäteen ohjeistanut Ansamaata, ettei tammaa ehkä kannattaisi maksaa mukaan Lappeenrannan kilpailuun. Miettinen empi, ehtisikö tamma kehittyä tarpeeksi siihen mennessä.

”Ajattelin, ettei se yksi satanen tässä harrastuksessa enää tunnu ja maksoin. Finaaliin pääsy oli tämän vuoden päätavoite, ja se onnistui. Minun mielestäni hevonen on petrannut koko ajan, eikä se ole vielä ollenkaan joutunut koville”, Ansamaa huomauttaa 11 starttia juosseesta Jussin Soinnusta.

Karsinnassa tamma oli laukan jälkeen neljäs ajalla 29,3ake.

”Tämä on hevosurheilua parhaimmillaan. Me tulimme tänne eilen tuhannen kilometrin päästä pohjoisesta. Samppanjapullo on hotellihuoneessa odottamassa, kävi loppukilpailussa miten hyvänsä!”