Ilona Rekilän ohjastama ja äänekoskelaisen Tuukka Variksen omistama ja valmentama Euforia voitti vakuuttavaan tyyliin A-ponien montén Suomen mestaruuden kuninkuusraviviikonlopun aluksi Seinäjoella.

Kristiina Kärjen kasvattama Euforia kiihdytti karkumatkalle jo mailin ryhmän ensimetreillä. Se ravasi kierroksen aikaan 2.18 ja oli jo siinä vaiheessa kolmekymmentä metriä edellä kilpakumppaneitaan. Maalisuoralla Ilona Rekilä saattoi varmistella makoisaa voittoa, sillä muut olivat jääneet kärkiponista viimeisessä kaarteessa yli 70 metriä. Loppuaika oli 2.19,1.

”Tiesin, että Euforia on hyvä poni, mutta alussa se tuntui epävarmalta. Kun otin vika vedon lämmityksessä, niin se tuntui tosi hyvältä”, Ilona Rekilä iloitsi voittajahaastattelussa. ”Se olisi päässyt varmaan vähän kovempaakin”, jo toisen Suomen mestaruuden nimiinsä tänä vuonna napannut ohjastaja myönsi.

15-vuotias Tuukka Varis häkeltyi ylivoimasta.

”En osannut sanoa etukäteen, pärjääkö se, koska sillä on niin vähän kokemusta montésta. Hyvin näytti menevän”, hän kertoi.

Varis myönsi katselleensa ennakkoon Ilona Rekilän startteja, sillä Euforia vaatii valmentajan mukaan napakan kuskin.

”Tamman kanssa täytyy olla tarkka, se on vähän omalaatuinen. Ei tästä pitänyt tulla huippuponia, mutta tosi hienosti on mennyt”, ensimmäisen SM:nsä valmentajana ottanut ja C-ajolupakurssille ilmoittautunut Tuukka Varis jutteli.

Ilona rekilän mukaan A-ponilla on toisinaan jopa helpompi mennä montea.

“Tietysti se riippuu ponistakin. Shettiksessä pitää ehkä enemmän keskittyä myös siihen poniin kuin kilpailemiseen. Kotona olen joskus mennyt hevosillakin, se on ihan erilaista, siinä pitää jaksaa pysyä ylhäällä. Se vaatii lihaksia”, Rekilä summasi.

Euforia starttaa huomenna myös kärrylähdössä tavoitellen toista SM:ää.

“Huomenna voitto voi olla tiukemmassa, mutta ei sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu. Lähdetään ainakin yrittämään”, Varis sanoo.

Euforia

Ilona Rekilä kiitti maalissa Euforiaa, jolle kaikki oli helppoa. Kuva: Anu LeppänenViisinkertainen mestari Saphira oli Seinäjoen ovaalilla laukkapäällä, ja sen suoritus kolmannelta sijalta hylättiin.

Kakkoseksi ehätti varma taistelija, Jutta ja Titta Salmen silmäterä, lähdön suurimmalla voittosummalla kilpaillut Ekslätts Sacrifice ohjissaan Bea-Maria Kyynäräinen. Kolmannen sijan peri mainiolla voitto- ja sijaprosentilla kilpaileva Jokimäen Citruuna Eerika Koskenvallan kirittämänä.