TOTO5-VOITTAJAT, PELIOSUUS JA RIVIN ARVO

T5-1: 7 Stonecapes Queila, 24,51%, 4,19 euroa

T5-2: 4 Vietävän Patukka, 29,02%, 6,81 €

T5-3: 3 Minnie The Moocher S, 7,37 €

T5-4: 5 Truedream A.F., 65,77%, 54,17 €

T5-5: 12 Lotus One, 3,59%, 667,51 €

Vaihto: 57 509,40 €

Christa Packalénin valmentama Stonecapes Queila ravasi vuoden avausvoiton.

Viime kautensa viisivuotiaiden Euroopan mestaruuteen päättänyt tamma jatkoi kauttaan muutaman kuukauden tauon jälkeen puolitoista viikkoa sitten Lahdessa. Tämän vuoden kuusi aiempaa starttia eivät olleet tuoneet täysosumaa, mutta sunnuntaina Jokimaalla voittotili aukesi tämänkin vuoden osalta.

20 metrin takamatkalta lähtenyt Stonecapes Queila eteni luottokuskinsa Hannu Torvisen ohjastamana ensimmäisen takasuoran päätteeksi johtaneen Hudson Webin rinnalle.

Lopussa ulkoratoja pitkin voittomatsiin hamusivat Workout Wonder sekä tauolta palannut T.Rex. Selvästi tiukemman vastuksen tarjosi jälkimmäinen. Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettava osoitti, että tulee tänäkin talvena olemaan kova luu avoimissa lähdöissä, vaikka toiselta ilman vetoapua voittoon jyrännyt Stonecapes Queila jäi ohittamatta.

”Takasuoralla mentiin jo tosi kovaa. Tommi (Kylliäinen, Workout Wonder) ajoi tosi kovaa pätkän, johon jouduttiin vastaamaan. Hevonen yllättävän hyvin piti sen ulkopuolellaan”, voiton ohjastanut Torvinen kertasi Jokimaan ratahaastattelussa. ”Sitten tuntui jo hetken, että Iikka (Nurmonen, T.Rex) tulee ohi, mutta tamma lähti lopussa hienosti tsemppaamaan.”

Tamman omistaa valmentajan äiti Susanna Packalén, joka oli tyytyväinen hevosensa suoritukseen.

”Vielä en ole kommentteja kuullut, että oliko toisohjainen tai muuta, mutta mielestäni suoritus oli hyvä, ihan oikeaan suuntaan mennään”, hän sanoi. ”Seuraavaksi mennään St Legeriin, jos vain päästään mukaan.”

Vaikka kesän menestys ei ollut aivan odotetun kaltaista, ei omistajan usko Stonecapes Queilan kykyihin horju.

”Kyllä mä siihen luotan”, Packalén paaluttaa. ”Nämä tällaiset huonot startit, mitä se on joskus tehnyt, niihin on aina ollut syy. Joka startista sen pitäisi mennä eteenpäin. On se niin laiska, ettei se ainakaan loppuun ole ajettu, tuskin sitä saisikaan ajettua. Se ei loukkaannu, jos sitä käskee. Tuollaisella hevosella voisi kuvitella olevan pitkä ura, jos vain terveys säilyy.”

Stonecapes Queilan tämän vuoden voittosumma näyttää vain kymmenystä viime vuoden summaan verrattuna. Packalénin mukaan mikään ei kuitenkaan ole muuttunut.

”Kun se saadaan starttirytmiin, uskon sen pystyvän ihan samoihin esityksiin kuin viime vuonna. Minä uskon nimenomaan omistajana, se voi olla, että valmentaja on eri mieltä”, hän tarkentaa pilke silmäkulmassa. ”Mitä hevosta tunnen, niin sen pitäisi olla tervekin. Tämä oli vasta toinen startti, eikä hevosta ole hiitattu radalla. Ja se on kotona niin laiska, että huhhuh.”

Omistajan mukaan juuri laiskuus on hyvin esiin nouseva piirre Stonecapes Queilassa, vaikka se nauttii liikunnasta. Packalén sanoo tamman piristyvän mitä enemmän sillä ajaa. Lisäksi poikkeuksellinen rauhallisuus erottaa sen muista hevosista.

”Tosi lunki tamma, niin helppo kuin voi olla. Tosi kova syömään, sitä joutuu rajoittamaan ennen starttia. Se on tehnyt jonkin ennätyksen melassiämpärin juomisessakin, se on tosi ahne. Hevonen on tullut omistajaansa, kun tykkää syödä ja on laiskansitkeä”, Packalén nauraa.

Ensi kesällekin riittää tavoitetta. Ainakin kotiradan Suur-Hollola –ajo kiinnostaa omistajaa, sillä kesällä kisasta jäi hampaankoloon, kun tamma taipui välierässä johtavan rinnalta ulos finaalista.

”Se jäi harmittamaan. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä toinen päivä. Luulen, että se olisi petrannut hurjasti. Mutta ensi vuonna sitten.”

Christa Packalénin valmennustalliin napsahti Jokimaalta toinenkin voitto, kun The Breeze taisteli keulapaikalta ykköseksi.