Vermon Finlandia-päivä käynnistyi A-ponien vauhdikkaalla temmellyksellä mailin ryhmäajossa. Voittaja Pomona II tienasi osallistumisoikeuden Solvallan Mini Elitloppetiin.

Pomona II hallitsi Oona Halmeen ajamana lähtöä alusta loppuun, aluksi Broängens Ghosakraman kirittämänä. Lopulta Pomona II erkani ylivoimavoittoon.

Toukokuun viimeiselle viikonlopulle lähtevä 16-vuotias Pomona II on tuttu näky Solvallassa ja voittanut siellä kolmesti Mini Elitloppetissa sekä ollut kolmesti muilla mitalisijoilla. Voitoista kaksi on tullut Solvallassa peräkkäin.

Mats Havulehdon valmennettava saa juosta kilpaa, kunnes täyttää 19 vuotta. Solvallassa tamman rattaille hyppää valmentajan veli Emil.

“Oikein hyvältä näytti”, Mats Havulehto sanoi. “Poni oli lämmitykseen älyttömän hyvän näköinen. Se on mennyt jokaiseen starttiin eteenpäin tänä vuonna. Hyvillä mielin lähdettiin tähän lähtöön.”

“Tosi varman näköistä se meneminen oli ja tuli vielä kova aikakin”, Havulehto totesi päätöspuolikkaan kellotuksen kuultuaan. Voittoaika oli Pomona II:n ennätys 2.05,1a.

“Lähdemme Solvallaan. Se on kauden päätavoite tänä vuonna. Sinne lähdetään koittamaan. Pikkuveljen on hyvä lähteä tommoisen esityksen jälkeen ajamaan. Hän ajaa siellä, koska Oona ei ikänsä puolesta saa siellä ajaa.”

Pomona II tienasi 66. voittojuoksussaan 250 euron ensipalkinnon. Toiseksi sijoittui nuori ja nouseva Euforia ennen Broängens Ghosakramaa.

Lähtö viivästyi tovin Ekslätts Sacrificen varustekorjailun johdosta. “Sakelle” vaihdettiin polvisuojat, sen kummemmasta ei ollut kyse. Saken sijoitukseksi tuli kuudes.

Seppeleajon jälkeen ennen Toto75-kierroksen alkua ajetussa B-ponien Pikku-Finlandiassa nähtiin Miniatyrin soolo. Russeilla ajettavia lähtöjä dominoiva Pinja Iltanen täräytti nopealla menijällään tauluun lukemat 40,1a. Voittomarginaali kasvoi maililla peräti 3,6 sekuntiin.

Miniatyr sai niinikään osallistumisoikeuden Elitloppet-viikonlopulle Lilla Elitloppetiin.

Miniatyr sai roosan kutsun. Kuva: Anu Leppänen.

Pinja Iltanen vaikuttaa voittavan tällä hetkellä kaikki lähtönsä. Dominointi B-ponilähdöissä on sikäli vain lisännyt luottoa omaan tekemiseen, että ainakaan muutoksia valmennussysteemeihin ei ole tiedossa.

“Tosi hyvältä tietysti tuntuu, kun menestystä tulee. Ajan niin vähän kilpaa, että en pysty muita kuskeja lyömään voittojen määrällä, mutta yritetään sitten prosenteilla”, Iltanen naurahti.

Miniatyr ei kilpaile ennen Elitloppet-viikonloppua. “Nyt pidetään hoitotauko. Vähän hoidellaan ja laitellaan. Oli suunniteltua, että ajetaan nämä kolme suurkilpailua ja Forssan startti pari viikkoa sitten. Olimme suunnitelleetkin, että hoidetaan tässä välissä.”

Lauantaisesta suorituksesta Iltanen piti erityisesti siinä mielessä, että märkä keli ei ole yleisesti suosinut Miniatyria.

“Se oli aika asiallinen. Kun yksin joutui juoksemaan, niin se jää aina vähän odottelemaan. Vähän käsijarru päällä se silloin menee. Kun kaveri tulisi rinnalle, tämä vastaisi tosi hyvin.”

Kyytien puolesta Miniatyr pystyy menestymään Solvallassakin. Valjakon vauhdikasta menoa on saatu ihastella aikaisempinakin keväinä Tukholmassa. Aivan kirkkain sija on kuitenkin antanut odottaa itseään.

“Olisihan se huippua siellä voittaa, mutta jo pelkkä osallistuminen on siellä jo hienoa”, Pinja Iltanen vakuuttaa. “Russien lähdöt ovat siellä tosi kovatasoisia, jos vaikka shettiksiin vertaa. Vauhtien puolesta tämä riittää siellä aivan hyvin, mutta aina on ollut vähän jotain. Pitkä kuljetus vaikuttaa ja sitten se, että siellä joutuu tosi aikaisin lämmittämään. Siksi se on ollut sellainen puolitehokas, mutta tälle vuodelle tehdään vähän muutoksia. Jospa ne auttaisivat. Ei vielä paljasteta, mitä ne muutokset ovat.”

Päivitetty la klo 17:04 Pinja Iltasen kommentit.

Lisää teemasta: Finlandia-ajo