Historiallinen laukkakilpailu 158. Melbourne Cup Australian kansallisena vapaapäivänä päättyi tiistaina Cross Counterin ja jockey Kerrin McEvoyn voittoon.

Voittaja kilpailee laukkatalli Godolphinille, jonka omistaa Arabiemiraattien hallitsija Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Hänen nuorin vaimonsa Princess Haya puolestaan omistaa esteratsastuksessa tunnetun Team Harmonyn. Anna-Julia Kontio kilpailee Team Harmonyn ratsuilla ja kävi juuri villitsemässä niillä suomalaisyleisöä Helsingissä HIHS:ssä.

Al Maktoumin 20. yritys voittaa Melbourne Cup onnistui vihdoin. Aiemmilta vuosilta hänellä on kilpailusta kolme kakkossijaa ja kaksi kolmatta palkintoa. Ruuna Cross Counter palkittiin 4 miljoonalla Australian dollarilla eli liki 2,6 miljoonalla eurolla, mutta lähellekään kaikkia voiton metsästykseen uhrattuja rahoja se ei tuonut takaisin. Brittilehti The Sun kun laski, että voittaakseen Melbourne Cupin Al Maktoum on 20 vuoden aikana kuluttanut 732 miljoonaa euroa. Maailmanlaajuinen Godolphin-talli pyörii viidessä kaupungissa yhteensä yli 1000 kalliisti jalostetun hevosen kilpatallina. Al Maktoum omistaa myös maailman suurimman Darleyn siittolan.

Jockey Hugh Bowman tunnetaan voittoputken kasvattamisesta ihmejuoksija Winxillä. Melbourne Cupista Bowman ratsasti Marmelon toiseksi. Hän sai kuukauden kilpailukiellon sääntöjen vastaisesta käskemisestä ja jälkipunnituksessa todetussa 55 kg painorajan ylityksestä puolella kilolla.

Melbourne Cupissa menetettiin yksi hevonen. The Cliffsofmoher lyyhistyi läpi kilpailijoiden kesken kilpailun 600 metrin kohdalla. Hevosen olkanivel todettiin murtuneen niin pahoin, että eläinlääkärin oli lopetettava 5-vuotias irlantilaisjuoksija.