Nelivuotias Graceful Swamp kutsuttiin viime keskiviikkona Vermossa tulleen voiton jälkeen Finlandia-ajoon.

Kutsu käynnisti välittömästi spekulaatiot aikooko ”Sämpylän” valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen ajaa kultakimpaleellaan jo näin nuorena kivikovassa lähdössä? Nyt tähän on saatu vastaus, kun treenari kertoi Teivon ravien yhteydessä, että Graceful Swamp nähdään Finlandia-päivänä Vermossa, mutta ei päälähdössä. Sen sijaan ori kilpailee nelivuotiaille rajatussa Glenn Kosmos Memorialissa, joka ravataan tänä vuonna 2100 metrin matkalla.

”Haluan ajaa ensisijaisesti lähdön voitosta, joten siksi päädyin tähän ratkaisuun”, Mäkinen perustelee. ”On suuri kunnia saada kutsu Finlandia-ajoon, mutta olisimme olleet enemmän osanottajia siinä, kun Readly Express on niin kova nimi. Se on lopettelemassa kilpauraansa, joten Graceful Swamp voi sen jälkeen olla Euroopan paras hevonen.”

Mäkinen kertoo, että lopulta hänen ei tarvinnut kauheasti asiaa edes miettiä, sillä hänellä on alkuvuodesta saakka ollut selkeä suunnitelma, jolla edetä lahjakkuuden kanssa. Glenn Kosmos Memorialin jälkeen edessä häämöttää Kuopio Stakes.

”Tiesin lähes heti mitä aion tehdä. Mikäli olisin päätynyt ajamaan Finlandia-ajon, niin nopeasti olisi tullut kolme kovaa mailin kilpailua, sillä edellytyksellä, että pääsemme Kuopio Stakesin finaaliin. Haluan ensisijaisesti ajaa täyttä matkaa ennemmin kuin mailia. Tämä meni hevosen ehdoilla. Kutsu oli iloinen yllätys ja varsinainen potku valmentajan persuksille, että oksat pois, nyt mennään kovaa.”