Tähen Toivomus puolustaa Seinäjoella ravikuninkaan titteliä. Valmentaja Pauli Raivio ei silti ota paineita, vaan kokee lähtökohdat jopa viime vuotta helpommiksi.

Tähen Toivomusta odoteltiin mukaan kuninkuuskilpaan jo toissa vuonna, mutta silloin valmentaja ei halunnut lähteä vielä mukaan vaativaan koitokseen. Debyytin aika oli viime vuonna, ja kuten tiedetään, se päättyi päätösmatkan jännittävän loppusuoran jälkeen Tähen Toivomuksen taustajoukkojen juhliin.

Tänä vuonna Raivio ja kumppanit lähtevät kisaan monessa mielessä erilaisin ajatuksin. Kuninkuus on jo saavutettu, eikä Tähen Toivomus ole vielä tänä vuonna ottanut yhtään voittoa, joten suurimmat paineet on kasattu tänä vuonna kisassa ensikertaa mukana olevan Evartin harteille.

”Haastajan roolissa on helpompi lähteä, kun ei ole pahimpia paineita”, Raivio sanoo. ”Viime vuonna oli paljon mietteliäämpi olo ennen kisaa, nyt on aika vakaa mieli. Olemme jo niin paljon radoilta saavuttaneet, että ei tässä ole enää paineita. Pienellä kalustolla olemme voittaneet monta suurkilpailua, jotka monelta jää vain haaveeksi.”

Monesti suosikin paineet halutaankin siirtää mieluummin kilpakumppanin harteille kuin omaan niskaan. Näin tekee myös Raivio, joka ei ota stressiä kuninkuuden puolustamisesta, mutta silti rivien välistä pystyy lukemaan, että hän luottaa omaansa, eikä menestys varmasti olisi suuryllätys hänelle, vaikka näin kovassa kilpailussa kaiken pitää osua kohdalleen, että kuninkuus pysyisi Hankasalmella.

”Tietysti odotan, että ori yltää kärkikahinoihin”, Raivio myöntää. ”Voittaminen on toinen asia, mutta kärkipäässä koitetaan olla. Jos ensimmäinen osamatka selvitetään seiskaradalta kunnialla, mahdollisuudet paranevat huomattavasti, koska toiselle osamatkalle pääsee jo kakkosradalta. Lisäksi Tähen Toivomus on hevonen, joka parantaa sunnuntaille. Lauantai ratkaisee paljon.”

Kolmen osamatkan kilpailu on vaativa paitsi hevoselle, myös hevosen hyvinvoinnista vastaaville sekä kuskille. Ohjastajan merkitys korostuu, kun kahden päivän aikana juostaan yhteensä 6809 metriä kilpaa, voimia pitäisi säästää myös viimeiseen rutistukseen.

Kuskilla kova luotto

Tähen Toivomuksen hovikuskina on toiminut jo usean vuoden ajan Henri Bollström, joka niin ikään oli viime vuonna ensimmäistä kertaa mukana kuninkuusravien päälähdössä. Raivio luottaa ohjastajan osaamiseen, eikä ennen kilpailua tai sen aikana juuri ohjeita jaella.

”Viime viikolla hän kävi kengittämässä hevoset, siinä samalla puhuttiin niitä näitä, mutta hän on niin hyvä kuski, että hän tietää, mitä tekee”, valmentaja kehuu. ”Hän on ajanut Tähen Toivomusta niin hyvin koko hevosen uran, että ei siihen viitsi hirveästi puuttua. Ratkaisut tulee matkan varrella aina tilanteen mukaan. Kuskiin on täysi luotto.”

Myös hevoseen on tietysti täysi luotto. Tässä tapauksessa kuitenkin kuulostaa siltä, että kuskilla on jopa valmentajaakin kovempi usko.

”Hän on aina niin varma hevosen menestyksestä. Tietysti he ovat yhdessä onnistuneet niin monta kertaa yhdessä. Tähen Toivomushan on hyvin epävarma lähtemään, mutta jotenkin Henri saa aina sen taiteltua matkaan. Mestarimies, jolla on ohjas oikealla tavalla kädessä.”

Ja varma Bollström on jälleen siitä, että valmentaja tuo orin huippuiskussa kilpailuun.

”En minäkään tietysti suostu sitä ennakkosuosikiksi julistamaan, mutta olihan se Mikkelissä tosi hyvä. Välissä oli vähän murheita, mutta nyt kaikki tuntuisi olevan kohdallaan. Juoksunkulut ratkaisevat varmasti paljon, kenelle seppele menee, mutta Tähen Toivomus on yksi niistä, jotka sen voi voittaa. Tuntuu, että hevosen kuntohuippu osuu juuri kohdalleen.”

Yhteiset huolenaiheet

Vaikka luotto on kova, mietityttää kuskia sama asia kuin valmentajaa: vaikuttaako viime vuoteen nähden vähäinen starttimäärä jotenkin?

”Se on ainut, mikä mietityttää”, Bollström myöntää. ”Viime vuonna kaikki meni niin hyvin, että tänä vuonna ollaan pyritty ja pyritään tekemään kaikki asiat samalla tavalla. Mutta eihän tällaista koronaa kukaan pystynyt ennustamaan.”

Myös lauantaina juostava ensimmäinen osamatka ja seiskarata huolettavat. Bollström uskoo kuitenkin, että valjakolle irtoaa kohtuullinen juoksupaikka.

”Eihän joka lähtöä tarvitse voittaa, pysyisi vain siinä tuntumassa. Mutta helpompihan se olisi voittaa joka matka, niin ei tarvitse miettiä”, kuski nauraa, kunnes jatkaa vakavammin. ”Tähen Toivomusta ei voi hirveästi ottaa kiinni kiihdytyksessä. Se on kuitenkin tosi nopea startista, joten uskon, että meillekin joku paikka parijonosta löytyy. Mitenkään veren maku suussa ei lasketa kahdella ensimmäisellä matkalla.”

Viime vuoden kuninkuuskilvassa Tähen Toivomus voitti kaksi matkaa ja oli maililla kolmas. Juuri monipuolisuus on se ase, jolla Bollström uskoo heidän olevan vahvoilla tänäkin vuonna.

”Sille käy kaikki matkat, tietysti monelle muullekin käy. Mutta se pystyy tekemään hyvin omaa juoksuaan. Viime vuonna juostiin ensimmäistä kertaa pitkä matka, sekin vaikutti sopivan todella hyvin.”

Perjantain Hevosurheilusta voit lukea, miten Tähen Toivomuksen ja Raivion valmistautuminen on päivä päivältä sujunut kuluvan viikon aikana.