Valtioneuvosto on aiemmin linjannut, että ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi. Maa- ja metsätalousministeriö aikoo täsmentää vielä tänään suosituksiaan muun muassa poikkeusajan ravikilpailuita koskien.

Tulevana torstaina sisärajaliikenteessä tullaan liikkuminen sallimaan esimerkiksi niin, että ulkomailta voidaan tulla työmaalle, mutta samalla on noudatettava karanteenin kaltaista varovaisuutta.

Ammattiohjastaja Hannu Torvinen on ilmoittanut itsensä ajamaan kilpaa ensi lauantaina Ruotsin Mantorpiin sekä ensi viikon tiistaina Lahden Jokimaan raveihin ja keskiviikkona Vermoon. Hän katsoo voivansa toimia valtioneuvostolta tulleen ohjeistuksen mukaisesti.

“Olen seurannut tarkasti Suomen hallituksen linjauksia koronatilanteen suhteen. Valtioneuvostolta tulleen ohjeistuksen mukaan kotimaahan palaavia koskee 14 päivän omaehtoinen karanteeni. Tätä aion ehdottomasti myös noudattaa. Omaehtoisessa karanteenissa kuitenkin sallitaan liikkuminen työpaikan ja kodin välillä sekä muu välttämätön liikenne. Raviurheilu ja ohjastaminen ovat työtäni, josta riippuu myös toimeentuloni. Noudatan ehdottomasti kaikkea varovaisuutta, mutta haluan tehdä työtäni, johon minulla on myös oikeus”, hän kommentoi Hevosurheilulle.

”Kunnioitan suuresti raviurheilua ja -urheilijoita, eikä tarkoitukseni ole aiheuttaa mitään pahaa lajille tai ihmisille sen ympärillä. Päinvastoin, haluan olla edistämässä raviurheilua, mutta tässä tapauksessa koen, että minulla on oltava mahdollisuus harjoittaa ammattiani, sillä mikään varsinainen laki ei sitä kiellä.”

Torvinen lisää odottavansa Hippoksen kantaa asiaan.

Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen kertoo keskusjärjestön suosittavan noudattamaan karanteeniaikoja riskien minimoimiseksi.

”Me menemme tässä maa- ja metsätalousministeriön ohjeistuksen mukaan. Tänään ministeriöltä on tulossa tarkentava lausunto ravikilpailuihin liittyen.

”Emme riskeeraa ravitarjontaa. Noudatamme meille tähän poikkeusajan ravitarjontaan annettuja sääntöjä ja ohjeita ja sitoutamme myös kaikki kilpailutoimintaan osallistuvat toimimaan ohjeiden mukaisesti.”

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kommentoi maanantaina Maaseudun Tulevaisuudelle, ettei raveihin osallistuminen päivästä toiseen eri paikkakunnilla ole mahdollista ennen kuin kahden viikon karanteeni on ohi.

Hevosurheilun saamien tietojen mukaan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen että ministeriön kanta on se, että Ruotsista tulevat ohjastajat, valmentajat ja hoitajat ovat 14 vuorokauden karanteenissa. He voivat karanteenin aikana tulla yhdelle ”työpaikalleen”, esimerkiksi Vermoon, mutta eivät millekään muille radoille Suomessa. Usealla radalla kierrettäessä tartunnan levittämisen mahdollisuus katsotaan liian suureksi.

Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala on samoilla linjoilla.

”Näen asian sillä lailla, että valtioneuvoston ohjeiden mukaan on mahdollista tulla esimerkiksi Ruotsista työpaikalle, tehdä työt ja poistua, mutta missään tapauksessa ei ole tarkoituksenmukaista mennä kuuteen peräkkäiseen tapahtumaan ympäri Suomea. Kyse on kuitenkin tartunnan torjunnasta ja ehkäisemisestä”, Tala painottaa.

Mikään laki ei estä ammattiohjastajaa ajamasta raveissa, jos tämä niin haluaa, mutta toinen juttu on se, että ministeriö voi laittaa ravikilpailut kiinni, Ravivalmentajat ry:n toiminnanjohtaja Antti Karhila varoittaa. “Jos emme noudata sääntöjä, kilpailujen loppumiseen on merkittävä riski, sillä ilmeisesti ministeriöstä on tulossa työntekijöitä seuraamaan, että kaikki pelaa niin kuin on sovittu. Meillä on selvät ohjeet toimimisesta. Kontaktoin vielä muutamaa kaveria, jotka ovat toimineet Ruotsin puolella, ja annan heille henkilökohtaiset ohjeet”, Karhila kertoo.

Maa- ja metsätalousministeriö tarkensi ohjastajia koskevia ohjeita toukokuun osalta, ja vahvisti tiistai-iltana Hippokselle, että Torvisella on oikeus ajaa kilpaa Lahdessa, mutta sen jälkeen hän on Suomessa kahden viikon karanteenissa muilta radoilta. Ministeriön linjauksesta ensiuutisoi IS Ravit.

Edit. 13.5. klo 8.30 Lisätty ministeriön tarkennus Hannu Torvisen kilvanajo-oikeuteen karanteeniaikana.