Vermon derbypäivä sai alkutahdit katsomorakennuksessa järjestetyssä seminaarissa, jossa keskusteltiin naisten asemasta suomalaisessa raviurheilussa. Panelistien joukossa oli myös Riikka Takaneva derbysuosikki Graceful Swampin kasvattajaperheestä.

Takaneva kertoi kaupanneensa Graceful Swampia jo ennen varsahuutokauppaa, mutta kehnolla menestyksellä. Pitkän kasvattajatien päätteeksi derbyfinaali tuntuu yhä utopistiselta saavutukselta.

”Sämpylän emä Zora Kemp ostettiin Hevosurheilun ilmoituksen perusteella. Se tuli heti siitostammaksi, koska sillä oli nuljuluissa haurastumaa, eikä ollut ennusteita kilpahevoseksi”, Riikka Takaneva kertasi.

Ensimmäinen varsa ei vielä huipputuloksia kolkutellut, ja seuraavana vuonna Zora Kemp jäi tyhjäksi.

”Aloin sitten katsoa, että ranskalaisilla oreilla on hyvä sperma ja joku tuorespermainen toimisi. Tavailin Jalostuskuvastosta niin sanotusti halpoja suomalaisia oreja. So Perfectistä otti silmään, että sillä on ravivarmuusgeeni.”

”Tamma tuli kerrasta tiineeksi, joten ehkä sillä joku tarkoitus oli.”

Takaneva tuumi, että kaikkien kasvattajien varsat ovat kriterium- ja derbyvoittajia, kunnes ikäluokkalähdöt on ajettu. Mutta Graceful Swampi näytti omaan silmään jo maitovarsana erikoisen hienolta.

”Yksivuotiskeväänä muutama ravimies kävi sitä katsomassa ja samaa totesivat. Koetin markkinoida sitä ennen varsahuutokauppaakin, mutta ei se mennyt. Emääkin tarjosin varmaan kaikille siittoloille Suomessa, vaan kukaan ei huolinut”, Takaneva naurahti.

Loppu on osa tuhkimotarinaa, sillä Graceful Swamp on Erkki-Pekka Mäkisen käsistä tehnyt vakuuttavaa jälkeä ja tienannut ennen derbyfinaalia yli 237 000 euroa.

”Nämä syntyvät juoksijan päivänä, ei näitä kukaan voi tehdä. Harrastajille luo uskoa, kun puskistakin voi tulla derbyvoittaja”, Takaneva paalutti vain muutama tunti ennen Suurta Suomalaista Derbyä.

 

Lue lisää derbyseminaarin annista Hevosurheilun ensi keskiviikon numerosta.