Marraskuun alusta alkaen kaikki Ranskassa kilpailevat ja valmennuksessa olevat ravihevoset tulee olla rokotettu sekä hevosinfluenssaa että herpestä vastaan. Molemmat rokotukset vaaditaan seuraavan ohjelman mukaisesti: 1. ja 2. perusrokote 21–92 vuorokauden välein, 3. perusrokote 150–215 vuorokauden kuluttua toisesta rokotuksesta ja sen jälkeen vuosittainen tehoste. Hevonen saa kilpailuoikeuden toisen perusrokotuksen jälkeen.

“Rokoteohjelman pituuden vuoksi hevosille, jotka ovat menossa Ranskaan, tulee aloittaa rokotusten antaminen mahdollisimman pian”, Hippoksen eläinlääkäri Reija Junkkari evästää.

Suomeen rokotusvaadetta ei ainakaan lähiaikoina ole tulossa, sillä täällä rokotteen saamisessa on saatavuusongelmia.

“Rokote on Suomessa erityisluvallinen. Eläinlääkäri hakee Fimeasta luvan vuodeksi kerrallaan. Rokotteiden saatavuus vaihtelee ja välillä on kausia, jolloin niitä ei saada Suomeen”, Junkkari tietää.

Hevosten herpesviruksia on useita eri tyyppejä. EHV-1 ja EHV-4 kuuluvat alfaherpesviruksiin ja niiden aiheuttamat hengitystieinfektiot haittaavat hevostaloutta ympäri maailman. Varsinkin EHV-4 on erittäin yleinen ja se sairastuttaa pääasiassa nuoria hevosia. Evirassa tutkituissa näytteissä todetaan lähes aina EHV-4 -vasta-aineita.

Herpesvirukset voivat hengitystietautien lisäksi aiheuttaa muun muassa varsojen vakavia sairastumisia ja hermosto-oireita.