Toissa vuoden ravikuningas Costello palaa torstaina kilpa-areenoille lähes vuoden kestäneen tauon jälkeen.

Kaikkien aikojen neljänneksi eniten tienanneen suomenhevosen valmentaja Ville Herttua ei ota menestyspaineita, vaikka orin paluu radoille herättää luonnollisesti suurta mielenkiintoa. Hänen mukaansa vaivoista kärsineen hevosen kaikkia ongelmia ei ole vielä selätetty.

”Enkä tiedä tullaanko koskaan täysin selättämäänkään”, Herttua sanoo. ”Costello on ollut virtava ja pirteä, mutta kovassa vauhdissa on meinannut olla vähän ongelmia, välillä enemmän, välillä vähemmän. Tuula Pursiainen on hoitanut hevosta kolmen viikon välein, ja aina ne vaivakohdat ovat tahtoneet uusiutua. Toivotaan, että huolellisella lihashuollolla saadaan hevonen vielä joskus sille tasolle kuin se on ollut. Tällä hetkellä ori on kuitenkin vielä vähän kesäterässä.”

Herttuan mukaan Costellon leikattu jalka on toipunut hyvin, mutta ongelmia aiheuttaa selän fasettilukko.

”Se on sellainen vaiva, joka tahtoo uusiutua. Se on aina kuitenkin auennut melko helposti.”

Costellon viimeisin startti on juuri viime vuoden Suur-Hollola –ajo kesäkuun lopulla. Silloin orin meno oli kaukana totutusta, eikä Herttua takaa menestystä tänäkään vuonna. Se ei ole hänelle edes pääasia.

”Ihan vain finaalipaikasta ajetaan. Ei kannata kaksariin rahojaan tuhlata”, Herttua naurahtaa. ”Toivotaan, että hevonen on terveentuntuinen, se on ainoa ajatus huomiselle. Startti kerrallaan mennään, ja huomisen jälkeen olemme viisaampia.”

Voisi luulla, että valmentajalta on vaadittu melkoisesti malttia lähes vuoden tauon aikana, mutta Herttua sanoo, että Costello on täyttänyt jo kaikki toiveet, ja enemmänkin, jonka vuoksi kilpailemattomuus ei ole vienyt hänen yöuniaan.

”Se on meille perheenjäsen ja hyvä kaveri. Vuosi 2018 oli jo niin ikimuistoinen, että jokin raja ihmisen ahneudellakin pitää olla”, Herttua viittaa sesonkiin, jolloin Costello voitti Nordic Kingin, Suur-Hollola –ajon, ravikuninkuuden sekä Pohjoismaiden mestaruuden, ja tienasi vuoden aikana enemmän kuin yksikään suomenhevonen aiemmin. ”Pitää muistaa, mitä olemme jo saavuttaneet. Vanhoissakin seppeleissä on vielä lehtiä jäljellä, ja muistot tuoreena mielessä. Etenkin viikon kestänyt Rovaniemen reissu jää varmasti mieleen ikimuistoisena. Kaikkien näiden asioiden vuoksi on malttanut hyvin tämän kilpailemattomuuden. Lisäksi tietysti tämä poikkeusaika on tehnyt tehtävänsä.”

Costellon vaivojen ja koronaviruksen aiheuttaman poikkeuskevään ohella Herttua on saanut myös iloisia uutisia. Ori on saanut tänäkin vuonna tammoja hyvin, ja jo syntyneet jälkeläiset ovat olleet omistajiensa mieleen. Vajaat kaksi viikkoa sitten kolminkertainen ravikuningas Saaga S varsoi tammavarsan Costellosta, ja sen taustajoukot aikoivat astuttaa huipputamman uudelleenkin samalla orilla.

”Koronatauon aikana kukaan ei ole päässyt antamaan uusia näyttöjä, joten vähän vanhoilla meriiteillä tässä mennään, ja nehän Costellolla on vertaansa vailla. Yllättävän moni on soittanut, että on syntynyt niin ihana varsa, että haluavat uusia samalla orilla.”

Treenari ei ole miettinyt suojattinsa kautta torstain starttia pidemmälle, sillä Herttua haluaa tehdä kaikkensa välttyäkseen virheiltä kultakimpaleensa kanssa.

”Hevonenhan ei ole totaalisesti rikki mistään, vaan sillä on pieniä murheita, joita voidaan hoidolla viedä parempaan suuntaan. Jokaisen startin jälkeen hevonen käydään läpi. Uskon vaivojen olevan voitettavissa, mutta jos menee tyhmyyksissään turhia ajamaan, tilanne voi olla eri. Tarkkana täytyy olla.”