Toukokuun 16. päivänä vuonna 1918 kenraali Mannerheim järjesti historiallisen näytelmän. Hän ratsasti joukkoineen Helsinkiin juhlistamaan kansalaissodan päättymistä.

Kevään 1918 tapahtumia on käsitelty varsinkin tänä vuonna ihmiskohtaloiden valossa. Unohdettu ja vain vähän kirjallisuudessa käsitelty asia on hevosten merkitys ja samalla kohtalo kahtia jakautuneen kansan välienselvittelyssä. Selvää on, että niin valkoinen kuin punainen puoli tarvitsi hevosta huollon tehtäviin, tykistön siirtoon ja ratsuväen joukkoyksikköjen sotatoimiin.

Hevoset joutuivat traagisen sodan sijaiskärsijöiksi. Muun muassa M.E. Takalan omistama, aikansa ylivoimaiselle periyttäjä Sopusoinnulle nimettiin vartija, jotta sitä ei voitaisi vahingoittaa. Tarina kuitenkin kertoo, että sodassa vastapuoleen kuulunut henkilö pääsi livauttamaan oriin appeisiin myrkkyä.

Sotatoimien vaikutuksista maamme hevoskantaan kerrotaan lisää laajassa artikkelissa Hevosurheilussa.

Keskiviikkolehdessä tutustutaan myös Suomen Cupin voittajaan Tahtovaan, Next Directionin tulevaisuuden suunnitelmiin ja nuorten lisääntyneeseen kiinnostukseen raveista.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.