Hevosten hoitajana ansioitunut Katja Suontausta tietää, miten lampaat hyödyntävät hevosten eloa.

Pitkän päivätyön hevosten hoitajana BWT-tallilla, Markku Niemisellä ja Kemppitallilla tehnyt Katja Suontausta muistetaan Incognito Kempin hoitajana.

Nyt Suontausta on yhdistänyt osaamisensa hevostenhoitajana ja lampurina. Tuotantoeläinpuolelta Suontausta sanoo, että ”aina ei välttämättä järki kauheasti kättele”.

“Esimerkiksi olemme sitoutuneet, että lampailla on mahdollisuus ulkoilla ympäri vuoden. Se tietää sitä, että pidän lokakuun lopusta toukokuun alkuun lampaiden ulkoilupäiväkirjaa. Se pitää olla, kun virkamies tulee tarkastamaan. En halua, että hevosala joutuu vastaavaan. Joko tehdään itse ne raamit fiksusti tai sitten toiset tekee ne ja silloin ne voivat olla vaikka mitä”, Suontausta sanoo.

Justice Åsin ja hevosenhoitaja Sanna Kekon yhteistyö on kestänyt vasta muutaman kuukauden, mutta hevonen on jo ehtinyt tehdä hoitajaansa lähtemättömän vaikutuksen. Eikä ihme, sillä Ruotsissa menestystä niittänyt ruuna on näyttänyt kykynsä Suomenkin radoilla ja noussut Kavioliigassa lämminveristen pistepörssin kärkeen. Samalla Kekko on päässyt kirimään hoitajapörssin ykköseksi.

”Vaikea siitä on olla tykkäämättä”, Kekko sanoo hoidokistaan Nina Pettersson-Perklénin tallilla.

Perjantainumerossa tutustumme myös Varsakunkussa starttaavaan 3-vuotiaaseen Siirin Valtsuun, joka ei vielä tappiota tunne. Alla on SE-tulos karsintajuoksusta. Omistaja, kasvattaja ja valmentaja on Parvelan Retusta tuttu Petri Laine.

Superlauantaina ravataan Seinäjoen lisäksi Vermossa, missä Timo Hulkkosen talli starttaa Suomen mestaruudessa kahdella hevosella, Next Directionilla ja Big Headachella.

Ajankohtaisuutisissa kerromme, että liki kolmannes valtuuskunnan jäsenistä vaihtui ensi kaudelle.

Raviurheilun ja hevoskasvatuksen strategiatyö alkoi laajalla kyselyllä. Tutkimukseen saaduissa vastauksissa on havaittu laajaa samankaltaisuutta.

Ratsastuksessa perehdymme henkilöön, jolle edes torikauppiaan toimet eivät ole jääneet vieraaksi. Kenttäratsastaja Axel Lindberg rakentaa nyt ammattilaisuutta, että hänellä jonain päivänä olisi useita hevosia arvokilpailuihin.

Sunnuntaina 13-vuotias Jone Illi liikahti jälleen askeleen lähemmäs tavoitettaan, kansainvälisiä GP-ratoja. Chelsea- ja Real Madrid-fani Jone ei ollut pikkupoikana mitenkään kovin kiinnostunut hevosista, vaan jalkapallosta. Ja sen jälkeen tietokonepeleistä.

”Sanoin Jonelle, että nyt alkaa ratsastuskoulussa tenavatunnit, osallistut siihen, jos haluat yhtään enää pelata”, äiti Sanna Illi kertoo. Jonkin aikaa mentiin kerta viikossa – ei yhtään enempää – tahtia. Hyppääminen ja varsinkin osallistuminen tallikisoihin ratsastuskoulun hevosilla herätti lopulta mielenkiinnon.

”Yhtäkkiä Jone alkoi sanoa, että hän voi oikeastaan tulla muulloinkin kuin vain sunnuntaisin, vaikka oli alkuun siitä hyvin tarkka, ettei ratsastaminen lähde venymään”, Illi valottaa.

Perjantainumero kertoo lisää.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digilehtenä.