Powerparkin kolmepäiväisten ravien toisen kisapäivän kohokohta Nordic Queen kerää katseet juhannusaattona. Torstaina syntynyt suomenhevostammojen kauden kärkiaika 22,7a on uhattuna, kun avoimen sarjan tammat iskevät yhteen kiivaalla maililla. Yksi kilpaan lähtevistä on Sanna Päivikkeen valmentama Helätin-ajon voittaja Vieskerin Virva.

Sanna Päivike valmentaa hevosia Kankaanpäässä. Treenilistalla on 10 ravuria, pääasiassa suomenhevosia. Juhannus sujuu pitkälti hevosista huolehtiessa, sillä Päivikkeen varsalaitumet ovat suosittuja.

”Kyllä se juhannus tässä sujuu lankoja tarkistellessa”, Päivike naurahtaa. ”Mulla on runsas 50 hevosta tontilla. 1-vuotiaita oreja on esimerkiksi semmoinen 20 kappaletta. Pitää katsoa, että jokaisessa laumassa on oikea määrä päitä.”

Päivike elää samalla perheenäidin arkea, johon 2- ja 4-vuotiaat lapset tuovat vipinää. 4-vuotias tunsi varusteet jo 1,5-vuotiaana hyvin, mikä suoja kuuluu mihinkin paikkaan.

”Siinä mielessä juhannus on mukava, että on kivaa viettää lasten kanssa aikaa, kun muuten lapset ovat hoidossa. He ovatkin jo kauan aikaa kyselleet, että milloin päästään raveihin, kun arkena heitä ei niin tule otettua mukaan. Nyt kun mennään Härmään, lähdetään puolenpäivän aikaan ja tehdään perheretki.”

Matkaan lähtee mukaan torstaisen syntymäpäiväsankarin Vieskerin 9-vuotias tytär Vieskerin Virva, joka on ottanut paikkansa tammahuipulta. Kuningatarkilpailusta sillä on kokemusta kahdelta kaudelta, Vermossa viides ja Rovaniemellä seitsemäs.

Vieskerin Virva. Kuva: Jarno Unkuri.

Vieskerin Virva/Mika Forss Rovaniemen kuninkuusraveissa. Kuva: Jarno Unkuri.

Vieskerin Virvaa ei pidetä mailerina, mutta Rovaniemellä paras osamatkasijoitus kolmas syntyi hieman yllättäen pikamatkalla. Powerparkin maili on Vieskerin Virvan uralla vasta uran kolmas.

”Katsoin oikein ne aiemmat ajat, Vermossa se meni 22,0a ja Rovaniemellä 22,5a”, Päivike hymähtää tarkasteltuaan samaa asiaa. ”Tähän asti on koitettu välttää niitä maileja. Vermon kunkkarivuonna kun oltiin niin alkajia, ei edes haluttu niitä alle ja oltiin siellä (ennätyksen johdosta) takarivissä.”

Päivike pyörittelee asiaa suuntaan ja toiseen kysyttäessä, näkisikö hän mieluummin Vieskerin Virvan etu- vai takarivissä Lahden kuningatarkilpailussa.

”En mä tiedä. Osaa tamma lähteä nyt eturivistäkin, mutta jos nyt ei kauheasti ennätys parane, ei tarvii eturiviä miettiä. Me ollaan tällä hetkellä kauden ennätyksen perusteella jossain sijalla 22”, Päivike puntaroi.

”Mä oikeastaan jo viime vuonna päätin, että tänä vuonna koitetaan sitä mailia jo jossain muualla kuin kunkkareissa ja että ajetaan Powerparkissa, jos lähtö järjestetään. Ajattelin kyllä, että jos ei olisi Ylivieskassa pärjätty, me oltaisi voitu karsiutua tästä iloisesti. Tai tässähän taisi olla suurkilpailuperuste.”

Härmässä lähtönumero yhdeksän tarkoittaa paikkaa Liisan Tulilinnun ja Ryti-Tytön takana.

”Ysi on ihan kiva paikka, Mikan (Forss) kanssa Teivossa vaihdettiin pikaisesti mielipiteitä, että toivottavasti käpälät pysyvät raviaskelilla, ei sitä koskaan tiedä, vaikka se laukkaisi. Mutta ei siinä maililla voi kinnaamaankaan alkaa.”

Alla on Ylivieskasta kauden ensimmäinen täysosuma, joka irtosi hulppealla tyylillä 1.22-kirissä. Kisassa yksi läsnä ollut elementti oli, miten hevonen pysyy rauhallisena.

”Se oli kyllä hyvä suoritus mun mielestä”, Päivike katsoo. ”Tosiaan nyt se pysyi itse startissa rauhallisena, kaikin puolin meni nappiin ja se onnistuminen vihdoin tuli. Taustajoukkoja asia (ettei voittoja ollut tänä vuonna tullut) oli ehtinyt alkaa ahdistaa, vaikka itse tiesin, että hevonen on kunnossa. Kevät on ollut vähän semmoista, että tamma on ollut entistä virkeämpi raviradalla ja sitten on tarvinnut löytää varustemuutoksia, että tamma on pysynyt kuskeilla hallussa.”

”Nämä kuolaimet ja sekki olivat kolmannen kerran. Ylivieskassa itse asiassa minä ehdotin Mikalle, että voitaisko koittaa vedettäviä puolilappuja. Hevonen on ollut sivuhimmentimillä vähän skarpimpi matkalla, mutta ne tuovat liikaa virtaa alkuun. Mika sanoi, että no koitetaan ja hän veti laput 100 metriä ennen maalia. Eikä laukkaa tullut vaan sehän lähti iloisesti!”

Perjantaina tammalähdön suosikin paineet kantaa 10-radalta Juliette Lax, joka on rakentanut vankkumatonta voittosarjaa. Sanna Päivike ei epäile, etteikö kauden suomenhevostammojen ennätys (Tähtituulan Mikkelissä viidennellä sijallaan juoksema 22,7a) voisi olla perjantaina paperia.

”Varmaan aika on mahdollista rikkoa, etenkin, jos Juliette Lax menee ravia, niin kyllä se kovasti mahdollista on. Siinä on paljon nopeita avaajia, kuten Virin Camilla. Uskon, että Vieskerin Virvakin pystyy sen ajan alittamaan, mutta siihen tarvitaan monta onnistunutta muuttujaa.”

”Onhan Vieskerin Virva hyvässä kunnossa, mutta tietysti toivotaan, että kaikista paras kunto olisi elokuun ekana viikonloppuna. Nyt vuosi on mennyt erilailla kuin aikaisimpina vuosina, kun onnistuminen tuli jo nyt viimeksi, vaikka aiemmin se on ollut parhaimmillaan vasta syksyllä. Tänä vuonna kilpaileminen aloitettiin aikaisemmin.”

Entä odotukset perjantailta, onko aikomus mennä ajamaan ”nätti” kuudes sija vai jotain enemmän?

”Sanotaanko näin, että mä en ole siellä ole ajamassa”, Sanna Päivike nauraa. ”Toivon, että Mika ajaa ennemmin ykkösestä kuin kuudennesta sijasta. Mun puolesta saa pärjätä. Tää on semmoinen kisa, jossa olisi kiva onnistua.”

Powerparkin juhannusaaton ravien 10. lähtönä juostava Nordic Queen juostaan 15 000 euron ensipalkinnosta aikataulun mukaan klo 17.25.

Powerpark Härmässä ravit ovat valmiit juuri alkamaan kello 14.05.

 

Vieskerin Virva

9-vuotias tamma

Suku: Viesker – Virvan Piirto, Suikku

Omistaja: Talli Vanhahonko

Kasvattaja: Jukka Vanhahonko

Valmentaja: Sanna Päivike

Ohjastaja: Mika Forss

Startit 95: 19-10-12

Voittosumma: 107 810 e, joten yksi kolmesta tammasta, jonka voittosumma ylittää perjantain lähdössä 100 000 euroa.

Voittosumma per startti 1135 e

Ennätykset 22,0aly, 23,9ke