Ravivalmentaja Jori Turja asetettiin syytteeseen eläinsuojelurikoksesta Helsingin käräjäoikeudessa tänään. Turja kiistää syytteen. Kaksi hevosta kuoli myrskyisän Helsinki-Tukholma-merimatkan aikana tammikuussa 2017.

Kihlakunnansyyttäjä Nina Nymanin teonkuvauksen mukaan Turja olisi kohdellut hevosia eläinsuojelulain vastaisesti jättämällä ne tarpeellista hoitoa vaille. Syyttäjä vaatii Turjalle ehdollista vankeutta tai sakkoa keskeisimpänä rikosnimikkeenä eläinsuojelurikos. Syyttäjä vaatii myös rikoslakiin vedoten Turjaa eläintenpitokieltoon tästä johtuen tämän eläimiä valtiolle tuomittavaksi.

Turja kiistää asianajajansa Heikki Uotilan välityksellä syytteet.

”Kiviseinäkiisto”, sanoo Uotila.

Myös kuolleiden hevosten haltijat hakevat korvausta.

Turja oli ottanut kuljetettavakseen kaksi hevosta Suomesta Ruotsiin. Kuljetettavana ovat olleet Pine Crown Girl ja Euphoria Diablo. Tukholmaan saavuttaessa hevosten oli todettu kuolleen matkan aikana.

Turja myöntää, ettei ole käynyt hevosten luona laivamatkan aikana alkuillan jälkeen. Hän on vedonnut myrskyn myötä tulleeseen merisairauteen. Riidanalaista on myös se, olisiko Turjan tullut tietää tulevasta myrskystä.

Syytteen mukaan hevosille oli aiheutunut muun muassa paniikkia, runsasta hikoilua, ihonalaiskudoksiin ja lihaksiin lukuisia erisuuruisia äkillisiä verenvuotoja ja nesteen kertymistä keuhkoihin. Hevoset olivat matkan aikana kaatuneet osin toistensa päälle ja kuolleet tukehtuen.

Turja kertoi jääneensä laivan infossa käydyn keskustelun perusteella käsitykseen, että laivahenkilökunta tarkkailisi hevosten tilannetta. Hän itse oli havainnut hevosten tilanteen vasta aamulla.

Käräjät jatkuvat tänään todistajien kuulemisella.