Hevosvaltiopäivät ovat parhaillaan käynnissä eduskuntatalolla. Päivä avattiin klo 13 Arkadianmäellä ulkotilaisuudella, jossa joukko suomenhevosia Ypäjältä esittäytyi politiikan johdolle.

Hevosalan edustajat pitivät puheenvuorot, ja puolueryhmien tervehdyksiä mm. kuultiin Timo Kallilta (kesk), Henna Halmeenpäältä (vihr), Leena Meriltä (ps), Susanna Koskelta (kok), Satu Taavitsaiselta (sd) ja Päivi Räsäseltä (kd).

Tilaisuuden avasi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

”Hevosella on tärkeä rooli tasa-arvoisen yhteiskunnan puolestapuhujana. Se lähentää kaupunkia ja maaseutua ja poistaa raja-aitoja sieltä missä niitä on. Hevosala lunastaa olemassa olonsa joka päivä”, Lintilä totesi.

”Matkailusta vastaavana ministerinä näkisin esimerkiksi mielelläni hevosalan ja matkailun lyövän useammin kättä päälle”, hän viitoitti.

Päivän aikana päättäjät kuulevat hevosalan ajatuksia mm. nuorilta hevosurheilun ammattilaisilta Emma Väreeltä ja Juho Norilolta.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela avasi iltapäivän keskustelutilaisuuden.

Lohela muisteli puheessaan isovanhempiensa hevosia, Sukua ja Lelua.

”Erityisen lämmin suhde on muodostunut raveihin”, ratsastustaustainen Lohela myönsi.

Uusi kimppahevonen on vakavassa harkinnassa.

”Sen tulee olla sellainen, jonka elämään pääsen itse osallistumaan, se ei voi olla satojen kilometrien päässä. Menestys ei ole ainoa mittari, vaan iloitsen, kun opin uusia asioita ja pidän täydellisestä rentoutumisesta kärryillä istuessa.”

Heinäkuun alussa Lohela nimitettiin kummiksi Harjun oppimiskeskuksessa syntyneelle varsalle (Liising-Harjun Humina). Varsa nimettiin Harjun Mariaksi.

Hevosvaltiopäivät päättyvät noin klo 17.