Vincennesin kylmäveriottelu helmikuun lopulla on toistaiseksi vailla juhlavuottaan viettäviä suomenhevosia, mutta kiinnostusta matkaan on, vallankin ennestään Pariisissa kilpailemassa käyneillä valmentajilla.

Tänä vuonna Vincennesin kaksiosainen kylmäveriottelu juostaan sunnuntai-torstai –syklillä 19. ja 23. helmikuuta. Perinteisesti kilpailuiden viikonpäivät ovat olleet toisinpäin eli torstaina ja sunnuntaina.

Aiemmista Ranskan-kävijöistä Jouni Miettinen ei ole varma matkaanlähdöstä. Hän ei kuitenkaan tyrmää ajatusta, päinvastoin. Kriteerit täyttäviä hevosia Porin pinomäkeläisen tallissa olisivat ainakin Iinan Maestro, Pireus ja Villikunkku.

”Iinan Maestro voisi ainakin olla sellainen, jolla reissuun voisi lähteä. Sen kolhu jalassa on parantunut ja sille haetaan 2-3 starttia ennen Ranskan matkaa”, Miettinen alkaa laskea. Kahdeksan voittoa viime kaudella juossut ruuna starttaa seuraavaksi Vermon Toto65:ssä.

”Ja Pireus on siitä hyvä, että se ei laukkaa, vaikka norjalaiset ajaisivat jaloille.”

Tallin hevosista tuoreinta kokemusta kylmäveriottelusta on Villikunkulla, joka oli mukana vuosi sitten. Ensimmäisenä kilpailupäivänä sille tuli tuolloin lähtölaukka ja toisena laukka yllätti jo ennen lähtölinjaa. ”Nyt hevonen on nousukunnossa”, Miettinen toteaa.

Sarjamääritys kertoo mukaan ilmoitettavien yläikärajaksi 10 vuotta eikä voittosumma saa ylittää 120 000 euroa. Osallistujille Ranskan-matka on maksuton.

Teemu Okkolin on kokenut kylmäveriotteluiden kävijä ja vuonna 2011 Hovimäellä siellä voittanutkin. Okkolinin ensiajatus oli ilmoittaa mukaan vauhdikas Kupori.

”En ole ihan tyytyväinen sen otteisiin, joten sillä ei ajeta nyt kilpaa”, Okkolin sanoo.

Tallista löytyy kuitenkin muita potentiaalisia vaihtoehtoja. ”Palomestari ja Kukan Tutu”, Okkolin nimeää. ”Palomestarilla ajattelin ajaa Oulussa ja Kukan Tutu starttaa nyt Lahdessa. Molemmat pystyvät 23-24 –aikaan ja sillähän siellä (Ranskassa) jo pärjää.”

Pariisissa juostaan kaksi 2100 metrin matkaa 9 000 euron ensipalkinnosta.

Esimerkiksi kahdeksalla hevosella tätä nykyä operoivan Pauli Raivion suomenhevoskaartiin kuuluvista hevosista Tähen Topelius ja Tähen Toivomus olisivat kriteerit täyttäviä nimiä Ranskan-matkalle.

”Siinä on oma reissunsa tehdä eikä me olla lähdössä”, Raivio summaa. ”Mua närästää se palkinto suhteessa lämminverilähtöjen palkintoihin. Jos 20 000 – 30 000 euron ykkönen olisi, se alkaisi lyödä ukkoloissa kipinää.”

”Hienoa kuitenkin, että on urheiluhenkisiä miehiä ja lähtijöitä.”

Norjan ja Ruotsin kylmäverijoukkueiden kokoonpanoihin saadaan selkoa tänä viikonloppuna niille järjestettävissä karsintalähdöissä Bjerkessä ja Bollnäsissä.