Kun Kouvolassa ravataan lauantaina 17.6. Kymi GP:n 100 000 euron ensipalkinnosta, pottia on yrittämässä jälleen tuttu sympaattinen valjakko Trebol ja Gabriel Pou Pou. Lisäksi Kymenlaaksossa on toteutumassa Hevosurheilun ennakoima isän ja pojan kohtaaminen, Elitloppet-voittaja Timoko vastaan poikansa Dreammoko.

Kuten Hevosurheilu perjantainumerossaan kertoi, Kouvolaan rakennetaan isän ja pojan taistelua. Elitloppet-voittaja Timoko on jo kokenut Kouvolan-kävijä, mutta nyt se on saamassa vastaansa poikansa Dreammokon, joka tuoreimmassa juoksussaan teki tuloksen 10,1. Kumpaakin valmentaa Richard Westerink.

“Se varmistui tänään, että se toteutuu. Sovittiin, että se on varmaa”, toiminnanjohtaja Arto Hytönen kertoo.

Solvallan haltuun Elitloppet-voitollaan ottanut Timoko nähdään Kouvolassa. Kuva: Jarno Unkuri.

Elitloppet-voittajan saaminen Kouvolaan on iso juttu, vaikka kyseessä onkin Pohjois-Kymenlaakson ovaalilla tuttu näky.

“Elettiin tunteella mukana Timokon voittoa Elitloppetissa”, Hytönen kuvailee. “Oli uskomatonta kuulla jälkikäteen, että valmentaja oli sanonut Euroopan suurimman kilpailun lehdistötilaisuudessa, että hän rakastaa Kouvolaa ja haluaa seuraavaksi kilpailla Kymi GP:ssä. Se on meille hieno arvostuksen osoitus. Vielä se, että hän haluaa tuoda Kouvolaan ainutlaatuisen matsin, missä poika kohtaa isänsä. Se teko kuvastaa osaltaan näiden ihmisten ajatuksia. Ollaan todella otettuja, että meillä on tällaisia ystäviä.”

Noin 230 000 euroa tienanneen Dreammokon mukanaolo Kymi GP:ssa luo lähtöön kiintoisan erikoisuuden.

“Kun poika haastaa jo 4-vuotiaana isänsä, onhan se tällä tasolla ainutlaatuista. Se ei ole mikään statisti. Se meni maaliskuussa 11,5 keskimatkan ja tuli Solvallassa tosi vahvasti loppua. Kellotin sille 09 viimeisen kierroksen. Niillä vauhdeilla se pärjää aikuisten lähdöissä.”

“Uskomme, että isä-poika -asetelma herättää kuhinaa koko maailmassa, mutta varsinkin Ranskassa, josta pelataan Kymi GP -lähtöön myös tänä vuonna.”

Gabriel Pou Pou ja Trebol ovat yllättäneet Kymi GP:ssa kahtena vuonna peräkkäin. Kuva: Jarno Unkuri.

Trebol ja Gabriel Pou Pou ovat onnistuneet sensaatiomaisesti siinä, mihin harva uskoi – voittamaan Kymi GP:n kahdesti peräkkäin. Arto Hytönen näyttää vihreää valoa valjakolle jälleen.

“Sille on luvattu paikka ja asia on sovittu”, Hytönen kertoo. “Ensimmäisellä kerralla 2015 Trebol teki historiaa, kun voitti Kymi GP:n. Se oli ensimmäinen espanjalainen valjakko, joka voitti Groupe 1 -tason kilpailun Euroopassa. Tämä uskomaton asia uusiutui 2016. Toki me halutaan heille mahdollisuus hattutemppuun. Ihmeiden parissa kun tässä töitä tehdään.”

Nyt 10-vuotias ori on Suomessa tappioton. Hevonen palasi viimeksi sairastauolta. Se viihtyy 1000 metrin radoilla ja kuten Hytönen toteaaa, se on itse ansainnut voittonsa Kouvolassa, vaikka molemmilla kerroilla yllättäjä olikin.

“Silloin ekana vuonna uutisoitiin hellyttävästä tarinasta, kun he laittoivat koko elämänsä tämän hevosen varaan ja päättivät muuttaa Minorcan saarelta Ranskaan. Trebolille tuli ähky ja eläinlääkäri, joka ei ollut koskaan hevosia leikannut, joutui pakon edessä yrittämään leikkausta. Trebol pelastui ja unelma pääsi viiveellä jatkumaan. On ollut todella hienoa seurata, miten tavalliselle köyhälle espanjalaisperheelle on tällainen hevonen suotu.”

“Viime viikolla hevonen tuli kolmen kuukauden tauolta ja meni 11,5a Pariisissa. Se oli seitsemäs, se parantaa Kouvolaan vielä. Valmentaja uskoo, että hevonen lähestyy huippukuntoa.”

Hytönen sanoo, että etukäteen on turha julistaa Timokoa Kymi GP:n voittajaksi sitä karvankaan vertaa aliarvioimatta.

“Timoko on ollut meillä kolme kertaa ja voittanut kerran. Trebol ollut kahdesti ja voittanut kahdesti. Lähdöt ovat aina erilaisia. Aivan hyvin voittajan nimi voi olla Dreammoko.”

Keskustelut muiden huippuhevosten edustajien kanssa jatkuvat. Aiemmin on ollut esillä Up And Quickin nimi, mutta sen osalta asiat selkeytyvät tuonnempana. Kouvolalaiset tavoittelevat kiinnostavia nimiä myös Ruotsista siinä määrin kuin se Bodenin Norrbottens Stora Prisin päällekkäisyyden takia on realistista. Lentokuljetuksen välilasku Ruotsiin on Hytösen mukaan edelleen mahdollinen.

Unohtaa ei sovi myöskään kotimaisia hevosia johtotähtenään Elitloppetin väliin jättänyt Workout Wonder, joka starttaa Killerin Eliitissä.

“Omistaja, valmentaja ja me toivomme, että Eliitissä menee kaikki hyvin. Se on varma Suomen edustaja.”

Ranch Kellystä on myös keskusteltu. Sille on toki tarjolla myös Jouni Kaikko Memorial.”

Kymi GP:n säännöissä on merkintä takuupaikasta Suomessa syntyneelle. “Sille paikalle on tarjottu Seabiscuitia ja Edward Alea.”

Ensipalkinto Kymi Grand Prixissä on ollut 85 000 euroa. Tänä vuonna voittaja kuittaa ennätykselliset 100 000 euroa.

“Haluttiin juhlavuoden kunniaksi laittaa siihen vähän omaa rahaa lisää”, Hytönen sanoo.

UET Trotting Masters -osakilpailu Kouvolassa ravataan lauantaina 17. kesäkuuta 2100 metrin matkalla.

 

Lisää teemasta: Kymi GP 2017