Johonkin aikaan viime perjantain ja lauantain välisenä yönä Nyströmien kotitalon välittömässä yhteydessä, Hattulassa lähellä Hämeenlinnaa, lauma koiraeläimiä hyökkäsi kahden hevosen kimppuun.

Kun omistaja Janina Nyström palasi töistä yövuorosta, hän löysi laitumen portilta kaksi levotonta ja väsynyttä hevosta.  Hevoset, kisauransa jo päättänyt lämminveriruuna ja nuorempi  suomenhevosori,  olivat kuivuneen hien ja sakan peitossa. Nyström arveli kummastellen ensin niiden selvitelleen välejään, vaikka ne yleensä ovat hyvin sopuisia keskenään.  Pestessään hevosia tallissa, hän huomasi, että toinen, lämminveriruuna Sydney’s Duke,  oli pahoin raadeltu ja että jäljet eivät näyttäneet toisen hevosen tekemiltä.

Nyström soitti hätänumeroon. Hevosen saamat vammat kävi toteamassa poliisien lisäksi useampikin petoasiantuntija, muun muassa suurpetoyhdyshenkilö Esa Rantala ja paikallisen luonnonsuojeluyhdistys Tapiolan petoasiantuntija Juha Jaakkola.

Molemmin puolin kupeita ja kintereissä on hampaiden jälkiä, kulmahampaiden reikiä. Ne eivät näytä myöskään karhun tai ilveksen tekosilta.

Petoasiantuntijat pitivät todennäköisenä sutta tai koiraa. Hattula, jossa Nyströmin talli sijaitsee,  on susilauman uutta elinaluetta ja Nyströmin tila on aivan keskellä niiden oletettua reviiriä. Susista on riistakamerahavaintoja.

Epämiellyttävää Nyströmin mielestä on se, miten lähelle ihmisasutusta pedot tulevat. Hevoset olivat 30 metrin päästä kotiovelta alkavalla hevoslaitumella. Puolen hehtaarin laitumen toiseen ääripäähänkin on talon portailta vain alle 100 metriä. Häntä ihmetyttää myös se, että metsien pitäisi tähän aikaan vuodesta olla täynnä saalista, mutta pedot valitsevat silti kotipihan.

Nyström ei tiedä mitä pitäisi tehdä. “Pelottaa. Siellä meidän vaan pitäisi asua koirien ja hevosten kanssa jotenkin. Mutta miten, jos sudet kotipihaan tulevat? Petoaitausta on ehdotettu, mutta ei kai sellaista koko tilan ympärille voi vetää”, hän miettii.

Hevosurheilu seuraa tapausta lehdessä tällä viikolla.

Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Kanta-Häme – Uusimaan vastine uutiseen on luettavissa täällä.

Päivitys klo 14. Poistettu tekstistä maininnat koirasusista.