Sunnuntaina 16. kesäkuuta ravataan Riihimäen idyllisellä kesäradalla Tie Tähtiin -kilpailusarjan neljäs osakilpailu. Illan yhdeksännessä lähdössä lähtöauton taakse asettuu täysi tusina kokelasohjastajia. Osallistujista rutinoituneimpiin lukeutuu Antti Veteläinen, joka hyppää Risto Häyrysen valmentaman Rive Best Yetin kyytiin.

Markku Niemisen tallilla työskentelevälle Veteläiselle Riihimäen Tie Tähtiin -lähtö voi olla erityinen siinä mielessä, että se on mahdollisesti hänen viimeisiä kokelaslähtöjään ohjastajana. Veteläinen on nimittäin hakenut yhdessä avopuolisonsa Kaisa Mikkolan kanssa Teivosta Seppo Sarkolalta vapautuvaa talliyksikköä. Ammattivalmentajan ura siintää kirkkaana 31-vuotiaan Veteläisen silmissä ja mikäli onni on myötä talliyksikön hakuprosessissa, niin tällöin myös lisenssin korottaminen tulee ajankohtaiseksi ja kokelaslähdöt jäävät taakse.

Vuodesta 2016 lähtien Markku Niemisen palveluksessa toiminut Antti Veteläinen on vakiinnuttanut paikkansa kokelasohjastajiemme kärkikaartissa. Vuonna 2018 hän ohjasti 16 ykkössijaa 113 kilpailussa ja kuluvana vuonna Veteläinen on kaartanut voittajaseremonioihin jo 11 kertaa. Tasaisen vauhdin taulukolla Veteläinen onkin tänä vuonna matkalla kohti uransa parasta vuotta. Ajokeista erityisesti oma valmennettava Enjoy’s Paycheck on tuonut Veteläiselle menestystä.

Ennen siirtymistään Niemiselle, Antti Veteläinen työskenteli Aripekka Pakkasella 7,5 vuoden ajan. Näistä vuosista suurin osa kului Pakkasen Ruotsin-filiaalissa, joten länsinaapurin raviurheilu on tullut Veteläiselle hyvin tutuksi. Hän ajoi paljon kilpaa oppilaslähdöissä ja menestystäkin myös irtosi: Muun muassa Don Qui Trotin rattailla Veteläinen voitti vuonna 2013 Solvallan Elitloppet-viikonlopun yhteydessä 100 000 kruunun arvoisen Kommunals Lärlingsserien. Ruotsalaisista oppilaslähdöistä jäikin Veteläisellä hyvä kuva.

”Melkein jokaisella raviradalla oli oma oppilassarjansa tai -liigansa. Esimerkiksi Eskilstunan oppilassarjassa voitin arvokkaan stipendin, jolla pystyin sitten maksamaan puolet suorittamastani ammattivalmentajakurssista.”

Ruotsissa suorittamastaan ammattivalmentajakurssista Veteläinen toivoo olevan hyötyä myös ammattivalmentajalisenssin hakemisessa Suomessa.

Vielä varsin nuoresta iästään huolimatta Pudasjärveltä kotoisin olevan Antti Veteläisen matka ylös raviammattilaisuuden rappusia on ollut pitkä ja vaatinut paljon työtä.

”Kun aikoinaan tulin pohjoisesta ‘Aapelille’ (Aripekka Pakkanen) töihin, niin olin kyllä aika tuntematon nimi. Ensimmäisiin oppilaslähtöihin olikin todella vaikea saada hevosia. Mutta kun jaksoin olla sitkeä ja yritteliäs, niin silloin myös ajettavia alkoi ilmaantua.”

Veteläinen kannustaakin muita kokelasohjastajia olemaan määrätietoisia ja periksiantamattomia omien päämääriensä toteuttamiseksi. Ottamalla ratkaisevan askeleen kohti ammattivalmentajan uraa hän haluaa myös eräällä tavalla toimia esimerkkinä muille vastaavaa pohtiville kokelaille.

Ainakin siis vielä sunnuntaina Antti Veteläinen tarttuu kokelasohjastajan ominaisuudessa Rive Best Yetin ohjaksiin. 7-vuotias Blue York Yankeen poika on jo entuudestaan Veteläiselle tuttu. Vuosi takaperin hän oli ruunalla toinen silloisen Kokelasmeetingin Kouvolan osalähdössä. Myös Rive Best Yetin valmentaja ja omistaja Risto Häyrynen on tuttu mies, sillä hän on Veteläisen serkkujen isä – ja niin ikään Pudasjärveltä lähtöisin. Lähtöä silmällä pitäen Antti Veteläisellä on selvät sävelet.

”Rive Best Yet on hyvässä kunnossa ja taktiikkana on starttinopealla hevosella ajaa heti eteenpäin. Ruuna pystyy kyllä pärjäämään sunnuntain lähdössä, mikäli ei vain jää painamaan liikaa ohjille.”

”Ja ruunahan sopii tunnetusti hyvin myös meidän kokelaiden käsiin”, Veteläinen naurahtaa lopuksi viitatessaan viime vuonna Salamakypärät-lähdössäkin voittaneeseen ajokkiinsa.

Mikko Korpela