Tulevana kesänä ei ajeta Jämsän perinteisiä kaksipäiväisiä kesäraveja. Ilman yleisöä tapahtumaa ei katsottu olevan mahdollista järjestää.

Jämsän ravit ry:n puheenjohtaja Saku Mikkola ei muista, että raveja olisi tarvinnut aikaisemmin perua.

”Kyllä se vaikea päätös oli. Sitä pohdittiin monelta kantilta ja moneen kertaan. Viime viikolla viimeksi kokoustettiin asiasta ja eilen tehtiin sitten lopullinen päätös”, Mikkola huokaa.

Valtioneuvoston linjauksen mukaan yli 500 hengen yleisötapahtumat on kielletty heinäkuun loppuun asti.

”Jämsän kesäravit ovat olleet iso tapahtuma koko seudulle, ja siellä on ollut paljon muutakin oheistoimintaa kuin ravit. Yleisö on laskettu tuhansissa. Terveys ja turvallisuus edellä pitää edetä, mutta oli peruminen taloudellinenkin kysymys. Suuri osa tuloista saadaan yleisöltä lipputuloina ja oheismyynteinä. Toimintatuista ei myöskään ole vielä tullut päätöstä. Lupailuja on saatu, muttei virallista päätöstä.”

Päätökseen vaikuttivat myös poikkeusolojen ravien järjestelyvaatimukset. Niiden soveltaminen etenkin talkootoimintaan olisi ollut haasteellista.

”Ei tuollaisia tapahtumia pystyisi järjestämään, jos ei olisi niin hyvä talkooryhmä kuin meillä on. Mutta talkoolaisissa on iäkkäitä ihmisiä, jotka ovat riskiryhmässä tai lähellä riskiryhmää ja haluamme talkoolaistenkin turvallisuutta ja terveyttä vaalia. Se sama porukka on talkoissa raveissakin, että olisiko he voineet edes tulla raveihin hommiin”, Mikkola pohtii.

”Kesällä järjestetään talkoita, mutta vähän pienemmässä mittakaavassa kuin normaalisti. Kunnostetaan aluetta ja tehdään hommia valmiiksi ensi kesää varten.”

 

Saku Mikkolalle päätös ravien perumisesta oli vaikea. Kuva: Anu Leppänen

Rata on merkittävä alueen hevosihmisille ja sitä käytetään harjoitteluun ympärivuotisesti. Kesäravien tuotot ovat osaltaan mahdollistaneet radan kunnossapidon.

”Luulen, että meidän täytyy pikkuisen säästää siinäkin. Tai sitten katsotaan ratamaksujen suhteen, että joudutaanko niitä korottamaan tulevaisuudessa, mutta niihin ei mielellään tietysti koskettaisi. Mutta radan hoito on ympärivuotista, ja siitä on aika isot kulut”, Mikkola toteaa.

”Rata on harjoittelukäytössä koko ajan. Radalla ja ympäristössä on paljon hevosia, jotka käyvät siellä treenaamassa. Kyllä sitä koitetaan pitää mahdollisimman hyvässä kunnossa, mutta pikkuisen joudutaan varmaan tinkimään hoidosta, kun talvi oli niin poikkeuksellinen ja se toi radanhoitoon lisää kuluja. Ja nyt kun ei raveja järjestetä, niin kyllä taloudelliset seikat tulee vastaan.”

Jämsän raviradalla piti kesäkuussa järjestää myös työhevosmestaruudet.

”Tapahtuma on siirretty nyt syksyyn. Tahtotila on järjestää se, mutta katsotaan nyt, minkälaisin raamein päästään syksyllä toimimaan. Jos 500 hengen rajoitus poistuisi heinäkuun jälkeen. Se olisi iso tapahtuma radalle.”

Kilpailupäivät Mikkola toivoo jaettavaksi lähimmille maakuntaradoille, jotta Jämsän kesäraveissa kilpailemista suunnitelleet voisivat pysyä mahdollisimman lähellä alkuperäistä suunnitelmaansa.

”Meillä on hirveän hyvä yhteishenki ja talkooporukka, kiitos heille. Otamme yhteistyökumppaneihin yhteyttä ja suuntaamme yhteistyössä katseet ensi vuoteen. Järjestetään silloin entistä parempi tapahtuma”, Mikkola lupaa.