Janne Räisänen, 40, ratkaisi Keskisessä itselleen vuoden 2015 SM-tittelin, vaikka tilanne näytti toivottomalta ennen viimeisestä finaaliosalähtöä. Zefyr Six kiihtyi muita selvästi kovempaa matkaan, eikä Räisänen turhaan pidätellyt vauhdikkaan ruunan menohaluja. Vasta viidentenä päätöslähtöön lähtenyt Räisänen nousi ykkökseksi, kun pisteissä edellä olleiden ohjastajien hevoset laukkasivat mahdollisuutensa.
Mistään tuurivoitosta ei suinkaan voida puhua. Janne Räisänen on vuoden 2012 Suomen mestari ja mies voitti amatöörien MM-kultaa viime kaudella. Rantasalmelaisen siviilityö on kirjastoautonkuljettaja, mutta hevoset ovat olleet jo pitkään iso osa miehen elämää.

“Kyllä suu kääntyy hymyyn”, Räisänen totesi tuoreeltaan Ylivieskan ravien päätteeksi. “Päivä alkoi hyvin, kun Faija puristi kakkoseksi. Kahdessa seuraavassa osalähdössä pyrin ajamaan maksimisijoitukset. Zefyr Six oli täynnä menohaluja ja kun panostin hieman lähtöön, niin se lähti viemään iloisesti muiden edellä. Hevonen tuntui koko matkan hyvältä ja loppujen lopuksi voitto irtosi oikeinkin varmaan tyyliin.”

Ennen viimeistä osalähtöä johdossa ollut Keijo Hakala oli pitkään kiinni kokonaiskisan voitossa. Hänen viimeisen osalähdön ajokki Indian Heel oli tuomassa tarvittavan pistepotin, mutta hevonen laukkasi loppusuoran alussa ja uudelleen vielä juuri ennen maalia. Näin lopputuloksissa Hakala putosi kakkoseksi, mutta oli tyytyväinen kahteen kilpailupäivään.

“Kokonaisuutena kisa meni hyvin”, Hakala summasi. “Tässä lajissa tulee välillä epäonnistumisia, eikä viimeisen osalähdön hevosta ollut mahdollisuutta pitää ravilla, kun se alkoi kangistua. Hienoa oli päästä vanhoilla päivillä mukaan finaaleihin ja olen tosi tyytyväinen kakkossijaan.”

Kuopion osalähtöjen jälkeen johtanut Mika Ahtiainen nappasi pronssia. Miehen päivä alkoi synkäsi hylkytuomiolla, mutta Ahtiainen sisuuntui päivän edetessä ja lopulta kaksi osalähtövoittoa takasi kolmossijan tasapistein Teemu Keskitalon kanssa.

Amatööriohjastajien lopulliset SM-pisteet

1. Janne Räisänen, pisteet 73
2. Keijo Hakala, 67
3. Mika Ahtiainen, 66
4. Teemu Keskitalo, 66
5. Janne Lukkari, 65
6. Raimo Niskanen, 62
7. Marko Majaniemi, 60
8. Ville Mikkanen, 55
9. Ari Karttunen, 51
10. Jaakko Jylhä, 50
11. Jonne Niemelä, 38
12. Maarit Vainiomäki, 32