Juha Länsimäki on voittanut ravikilpailun hevosella 1114 kertaa ja vaikka joukossa on isojakin kilpailuja, on tunnetasolla hänelle ollut tärkein Taron voitto Solvallassa kesäkuussa 1999.

Taro oli Reima Kuislan hevonen, joka kuului samaan sisarussarjaan kuin Turo, Teme ja Tino. Se oli kolmevuotiaana ja vielä neljävuotiaana alkukaudesta Eero Huotarin valmennuksessa kohuhevonen, mutta sen jälkeen sille tuli ravivaikeuksia. Viisivuotiaana se tuli Juha Länsimäelle.

”Siinä ei ollut yhtä konkreettista vikaa, se ei ollut rikki mistään, mutta kipeytyi vähän joka paikasta”, Länsimäki kuvailee.

Länsimäki voitti Tarolla 14 kertaa ja päällimmäiseksi mieleen on jäänyt sen uran viimeinen voitto.

”Ilmoitin sen Solvallaan, mutta ravi alkoi olla enemmän ja enemmän hakusessa ennen kilpailua. Lähdin ajamaan sillä vielä maanantain ja tiistain välisenä yönä, kun oli tultu Jyväskylän raveista. Piti aamuun mennessä päättää, lähdenkö koko reissuun.”

Lopulta Länsimäki päätti lähteä yrittämään. ”Kengitin sitä vielä pari tuntia ennen lähtöä Solvallassa, että saisin sitä vielä vähän autettua. Sanoin sille, että jos tämän homman vielä hoidat, niin ikinä en sulta enää pyydä mitään.”

Taro juoksi Svintenin nimikkolähdössä johtaneen Voimariinan ja Örjan Kihlströmin rinnalla. Maalisuoralla Taro erkani väkisin varmaan voittoon.

”Taro halusi hoitaa sen homman ja antoi siihen kaikkensa. Se sen tsemppi siinä oli jotain käsittämätöntä. Ravi oli mitä oli, mutta hevonen vain puristi.”

Solvallan jälkeen Taro kilpaili vielä kymmenkunta kertaa, ensin pari lähtöä Länsimäellä ja loppu-uran Eero Huotarilla, mutta ei noussut enää koskaan lähellekään omaa tasoaan. Se todella antoi kaikkensa Solvallan maalisuoralla.

Perjantailehti kertoo, mitä kuuluu tänään Juha Länsimäelle perheineen. Seinäjoen lauantain Toto76-finaaliraveissa Länsimäki ajaa kilpaa viidellä hevosella.

Kerromme myös Varsakunkku-finaalin suosikista Parvelan Retusta sekä käymme läpi viimeksi tiistaina voittaneen ikiliikkuja Bret Bokon uran numeroita.

Lehti on myös joululahjateema. Hevosurheilu kyseli alan toimijoilta mieleenpainuneimpia joululahjoja sekä niihin liittyviä tarinoita. Kyselimme myös, kuinka tallihenkilökuntaa tai muuten hevosiin liittyvää lähipiiriä tavataan muistaa ja vinkkiä siihen, mitä hevosihmiselle voisi joulupakettiin kääräistä.

Mitä joululahjoistaan sanovat esimerkiksi montéosaaja Janita Antti-Roiko, koulutuomari Maria Collander, ponimenestyjä Eveliina Hietanen tai mitä joulutraditioistaan kertoo pohjoisesta lähtöisin oleva Tapio Perttunen?

”Korvatunturi sijaitsi aika lähellä meitä, joten lapsena minulla oli tavallisesti vahva luotto siihen, että kyllä joulupukki aina aattona meille ehtii”, Perttunen kertoo.

Tutustuimme myös Nurmijärven Klaukkalassa sijaitsevaan Spirun pajaan, jossa Pekka Heleniuksen käsissä syntyy taidetta käytetyistä hevosenkengistä.

Ratsastuksessa kerromme Personal trainer –sarjassa vuoron saavan Henri Ruosteen kokemuksista tyylistä ja tasapainosta. Entä mitä mieltä on kenttä- ja esteratsastaja Elisabeth Winter, joka luotsaa suomalaisia kohti Tokion olympialaisia?

Sinisilmäinen suomenhevosori Jaime voitti 5 koulumestaruuskultaa ja teki lähtemättömän vaikutuksen moniin – kerromme perjantainumerossa Jaimen tarinan.

Merja Mäentausta puolestaan haluaa, että kaikki lapset alkaisivat ratsastaa. “Teinin kanssa kaikki neuvotteluhan on hirveän helppoa sen jälkeen, kun hän on päässyt laukkaamaan hevosella”, Mäentausta sanoo.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.