Porin kolarissa olleet ohjastajat on molemmat leikattu kertaalleen.

Porin lauantairavien seitsemännessä lähdössä Antti Ala-Rantalan ohjastama Eikfaksen kaatui ensimmäisen takasuoran alussa. Takana juossut Jyllätys ja sen rattailla istunut Juha-Pekka Ahonen iskeytyivät täydessä vauhdissa kaatuneeseen valjakkoon.

”Molemmat kädet ovat poikki, toinen vähän pahemmin, kylkiluita on murtunut ja tuli tälliä selkärankaankin”, Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta tavoitettu Juha-Pekka Ahonen listaa rytäkän aiheuttamat vammat.

”Kaksi ekaa päivää oli aika kitkuttamista ennen kuin pääsin leikkaukseen. Ensimmäisen päivän olin Porin sairaalassa ja seuraavana siirrettiin Tampereelle”, jämsäläinen sanoo.

Mies muistaa kolaritilanteen hyvin. Hän kertoo kuunnelleensa ensimmäisen kaarteen ajan, tuleeko hevoselle hylkäystä.

”Jos olisi tullut, olisin voinut ajaa pois. Mutta kun ei kuulunut, menin sisärataa. Hevosia laukkasi edestä ja ihan hyvältä näytti. Sitten toinen niistä tuli eteen uudestaan, eikä mitään ollut tehtävissä. Joskus tuommoisiin on aikaa reagoida, mutta nyt ei ollut.”

”Muuten olen ollut tajuissani, mutta siinä kun minut vietiin sairaalaan radan pinnasta, tuli tajuttomuuskohtaus. Ei olleet kaikki muumit laaksossa.”

Ahosen vasen käsi on alkuviikosta leikattu ja oikeakin on kipsissä.

”Oikeassa kädessä on pirstalemurtuma ranteen ympärillä, siinä käsi on pieninä palasina ja pysyy kipsillä kasassa. Molemmat kädet leikataan loppuviikosta uudelleen”, hän tietää.

Ahonen tekee päivätöikseen metsätöitä, ja olisi ollut jäämässä niistä lähiaikoina lomalle. Niihin hommiin paluu menee miehen mukaan ensi kesälle.

”Olo on jo parempaan päin”, hän kuittaa.

Antti Ala-Rantalakin on yhä sairastuvalla.

”Eikfaksen on aika virtava ruuna normivehkeillä”, hän kertaa. ”Pääsin hyvin Evartin selkään. Syystä tai toisesta Antilla (Ojanperä) laukkasi, ja jouduin ottamaan omaani kiinni. Samalla Antti käänsi turvakaistalle ja kun multa hävisi selkä edestä, ruuna lähti puskemaan siihen väliin.”

Ala-Rantalan mukaan keulaan päässyt hiljensi päästääkseen toisen hevosen eteensä. ”Ja mun piti ottaa vielä lisää kiinni. Sitten Eikfaksen alkoi mennä sellaista sekameteliravia, että tiesin mitä tulee tapahtumaan. Ehdin huutaa, että varokaa, ja sain käännettyä ruunaa sisemmälle turvakaistalle, mutta se kaatui takaisin radan puolelle.”

Ala-Rantala jäi rytäkässä takaa tulleen Jyllätyksen alle. Hevonen jäi makaamaan miehen rintakehän päälle.

Onnettomuudessa Ala-Rantalalta murtui viisi kylkiluuta ja solisluu. Solisluu leikattiin tiistaina.