Amatööriohjastajien Suomen mestaruus ratkesi sunnuntaina Ylivieskassa. Tittelin vei tasaisen taiston päätteeksi 50-vuotias  jämsänkoskelainen Juha-Pekka Ahonen.

Ennen viimeistä osalähtö tilanne oli kolmen kärjen osalta vielä avoin. Kilpailua johti Juha-Pekka Ahonen 70 pisteellä. Toisena oli Janne Räisänen 68 pisteellä ja kolmantena Keijo Hakala 66 pisteellä.

Ahosen pisteet päätöslähdöstä tiedettiin jo etukäteen, sillä hänen ajokkinsa oli jäänyt pois. Poisjääneestä hevosesta pisteitä kertyi 7, joten Ahosen lopullinen pistesaldo oli 77 pistettä. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että Räisäsen olisi pitänyt sijoittua kolmanneksi saadakseen kokoon 78 pistettä. Hakalan puolestaan olisi pitänyt yltää vähintään toiseksi yltääkseen 78 pisteeseen. Räisänen tarjosi ratkaisevassa lähdössä Lumi-Kukalle hyvän juoksun johtavan takana, mutta tamma ei riittänyt viidettä sijaa korkeammalle. Hakalan ohjastama Hennylän Tähti paikkasi laukkansa hienosti jyräämällä kolmanneksi, mutta Suomen mestaruuteen sekään ei riittänyt.

Suomen mestaruuden vei näin Juha-Pekka Ahonen 77 pisteellä. Keijo Hakala ja Janne Räisänen päätyivät tasapisteisiin 76 pisteellä. Hakala nousi kaksikosta kilpailun kakkoseksi ennen Räisästä useamman kolmossijan turvin. Voittoja molemmilla oli yhtä paljon, mutta kakkossijoja ei ollut kummallakaan.

“Mukavaahan se oli voittaa, mutta ajamalla se olisi ollut vielä hauskempaa, kun päätöslähdössä olisi itsellä ollut jotain tehtävissä”, Ahonen totesi.

Ahonen voitti 2. viimeisen osalähdön 16,45-kertoimisen Atos Palmenin kanssa 2. parista ulkoa.

“Hevosen valmentaja soitti edellisenä päivänä ja oli kovin luottavainen. Kilometrin jälkeen tunsin, että kyllä meidän pitäisi Atos Palmenin kanssa lähellä olla, ja se voitti kyllä helposti.”

Päivän muista ajokeista Alonzo sijoittui kahdeksanneksi ja Ulee Daway Zet neljänneksi.

“Alonzo ei oikein mennyt kengät jalassa. Se oli vino. Odotin siltä etukäteen paljon. Ulee Daway Zetin kanssa juoksu meni tosi hyvin.”

Tällä hetkellä raviurheilu on Ahoselle harrastus.

“Amatöörilähtöjen lisäksi olen oikeastaan ajellut ainoastaan yhden tallin hevosia. Hilin Ihme, Ilon Ari ja kumppanit ovat samassa tallissa. Teemme aika paljon yhteistyötä. Työkseni teen metsätöitä sen mukaan kun niitä on tarjolla. Ne menevät aika kivasti yksi yhteen tämän hevoshomman kanssa, kun niitä ei tarvitse tehdä niin kellon päälle”, Ahonen kertoo.