Itsenäisyyspäivän kaksoisnumero kertoo Ilkka-ajon voittajan, pienikokoisen Kaapin matkasta menestyjäksi. Kuukauden henkilönä esittelemme pohjoisen visionäärin Markus Keskimaunun.

Ruotsalainen valmentajalegenda Stig H Johansson on vannottanut, ettei hevosen koolla ole mitään merkitystä, kääpiöt ja jättiläiset pois lukien. Hädin tuskin 150-sentin säkäkorkeuteen yltävä Kaappi vahvistaa väittämän.

Ilkka-ajon voittajaa ja kriteriumin finalistia, köykäisellä valmennuksella ikäluokkatehtäviin edennyttä Kaappia Eero Laitinen on pitänyt pikkujuoksijana sanan kaikissa merkityksissä.

”Tämä on sen verran yllättänyt meidät, että nöyrästi otetaan vastaan, mitä Kaapista löydetään. Siinä kaikki. Kaapille ei ole tavoitteita asetettu tai aseteta”, Laitinen toteaa.

Tornion ravien toiminnanjohtajan Markus Keskimaunun näkemys on tiukka ”ei” kysymykseen, pitäisikö suomalaista ravirataverkostoa kaventaa.

”Tornio on aina ollut pohjoisen ravipitäjä ja rajan ansiosta täällä on hyvin kansainvälinen meininki, vaikka Haaparannassa lähes kaikki puhuvatkin suomea”, Keskimaunu sanoo.

”Laivakankaan rata on kovassa harjoituskäytössä. Jos se lopetettaisiin, koko alue kärsisi. Nämä asiat eivät ole missään niin yksiselitteisiä”, Keskimaunu selvittää.

Itsenäisyyspäivän kaksoisnumerossa tapaamme haukiputaalaisen Nelli Lindholmin, tulevaisuustyön ohjausryhmän nuorisoedustajan. ”Toivon, että jonain päivänä voitaisiin puhua hevosväestä eikä ratsastus- tai ravi-ihmisistä.”

Raviliigahevosen esittelyssä ollaan vuorostaan ”Mersun” kyydissä, kun Raviliiga Kärppien Mercedes Match juoksi vastikään koelähdön.

Neuvonta-artikkelissa pureudumme ostotarkastuksiin. Kun joku haluaa myydä hevosen ja toinen ostaa sen, eläinlääkäri on siinä välissä arvioimassa, onko hevonen terveydentilansa puolesta sopiva kauppatavara. Sitä etsii ja etsii eikä toivo löytävänsä vikaa. Löydöksien tulkinnassa ja kehykseensä asettamisessa onkin koko asian vaikeus.

Ratsastusosiossa tutustumme Ville Vaurioon, joka teki ison päätöksen perheen ja ratsastajan uran välillä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Ensi viikolla Hevosurheilu ilmestyy normaalisti kahdesti viikossa keskiviikkona ja perjantaina.