Tämän viikon ainoa Hevosurheilu on ilmestynyt. Keskiviikon lehti on perjantain itsenäisyyspäivän johdosta tuhti tuplanumero, jossa muun muassa tutustutaan Hanna Huttuseen, hevosnaiseen ja kansanedustajaan. Kaksoisnumerossa tutustumme myös lampaanvillan moniin mahdollisuuksiin hevosten hoidossa.

Kuukauden henkilönä esitellään outokumpulainen ensimmäisen kauden kansanedustaja Hanna Huttunen, jolla on vankka hevostausta. Hän oli yksivuotias, kun kotiin tuli ensimmäinen ravuri. 1980-luvulla hänen isänsä Leo Tolonen perusti Kuusikon Talli Oy:n, joka keskittyi siittola- ja oriasematoimintaan. Kasvatit tunnettiin Eastern-etuliitteestä ja oriasema kuului Suomen suosituimpiin vuosikymmenen lopulla.

”Silloin sai tyttö tehdä kesät töitä”, Hanna Huttunen hymyilee. ”Se oli yhtä tamman hakua ja viemistä. Karsinoita siivotessa tuntui, että kun olit viimeisen saanut putsatuksi, niin sait aloittaa taas ensimmäisestä.”

Kiirettä saivat aikaan eritoten 158 tammalla vuoden 1988 Suomen suosituin lämminverinen siitosori Cold Comfort ja seuraavana vuonna 119 tammalla maan toiseksi suosituin lämminveriori Grundys Cohnection. Tolosen ja Jukka Grönforsin Cold Comfortin maahan saapuminen ylitti valtakunnallisen uutiskynnykseen. Oria oli satamassa vastaanottamassa lehdistö Helsingin Sanomia myöten ja jopa televisio.

”Kun Kuusikon Talli Oy meni nurin 90-luvun puolivälissä, siinä oli pari yötä aikaa miettiä, jatkanko omia polkujani vai ostanko siittolan konkurssipesältä.”

Hän päätti alkaa yrittäjäksi ja perusti Kuusikkoaho Oy:n, joka jatkoi edeltäjänsä linjoilla, mutta pienemmässä mittakaavassa. Huttunen piti paikan päällä oria tai kahta ja toimi myös vastaanottoasemana. Siemennettäviä tammoja kertyi vuosittain satakunta.

Lue keskiviikon kaksoisnumerosta, miten Huttunen ponnisti siittolan ruorista eduskuntaan.

Lampaanvilla on vanha ihmeaine, joka kasvattaa suosiota talleilla. Lapin yliopiston Hoitava Villa -julkaisussa todettiin vuonna 2007, että Suomessa on pitkä perinne villan käytöstä terveydenhoidossa.

Kittiläläinen pitkän linjan hevosmies Pentti Evijoki, 72, toteaa saman lyhyemmin ”noin 60 vuoden käyttäjäkokemuksellaan”: villakääre on kuin linimentti tai jokin geeli, paitsi että parempi.

”Se on tiethenkin vanha juttu, että lamphaan villa on paras haude hevosen jalkaan mitä yleensä on olemassa. Täällä päin kaikki ihmiset kyllä tietää nämä jutut”.

Hevosurheilun luettuasi sinäkin tiedät.

Lehdessä paneudutaan myös raviliigahevosten triumfiin Turun Kasvattajakruunuissa viime lauantaina. Oriiden ja ruunien kisan voittanutta Tapparan Marschall Matchia kehutaan valmentajansa Tuija Irrin tallissa täyspäiseksi hevoseksi, vaikka se kotioloissakin on herkkä kaikelle ylimääräiselle. Kolmatta kiertämällä jättipotin voittanut ruuna on osannut aiemmin laukatakin, mutta nyt kaikki osui kohdalleen 30 000 euron arvoisesti. Tammojen vastaavan kisan voitti huikean kauden tehnyt HIFK:in Mascate Match ja syöpähoidoista parrasvaloihin palannut Antti Teivainen. ikäluokan kuningattaren kintereillä toiseksi tullut Pelicansin Piece Of Glory täydensi raviliigahevosten menestyksen. Lue lisää keskiviikon tuplanumerosta!

Ratsastuksen Personal trainer –sarjassa ääneen pääsee Aki Ylänne. Suomen Ratsastajainliiton nykyinen urheilujohtaja ja entinen valmennuspäällikkö jos joku tietää, minkälainen on onnistunut kilparatsastajan uraputki.

Mukana on myös kattava vihjepaketti aina ensi viikon tiistain raveihin asti.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Hevosurheilun 95-vuotisjuhlavuoden ja 7 oikein -lehden 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi digilehti sisältyy tilauksiin. Kaikki tilaajat saavat sen kaupan päälle. Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.