Jo perinteeksi muodostunut tähtihevosten lentokuljetuksen saapuminen veti tänä perjantaina Utin sotilaslentokentän liepeille parisataapäisen yleisön.

Richard Westerink saapui Kouvolaan jo torstaina, mutta oli paikalla vastaanottamassa valmentamiaan Timokoa ja Dreammokoa. Oriit astelivat yleisön eteen yhtä jalkaa, siinä määrin lähekkäin kuin se kahden oriin ollessa kyseessä oli mahdollista.

10-vuotias Elitloppet-voittaja Timoko otti lennon juuri kuin ikäisensä vanha tekijä.

”Jos se pääsee keulaan, sitten muilla on tekemistä. Jos se ei pääse keulaan, sitten se on uusi lähtö”, Westerink arvioi lauantain Toto76:n huipentavaa Kymi GP:tä.

Nelivuotias poika Dreammoko oli toista kertaa lentokuljetuksessa.

”Se oli lähtiessä Belgiassa stressaantunut, mutta oli matkalla aika rauhallinen”, Westerink luonnehti.

Valmentaja kehui Dreammokon harjoitusotteita.

”Se oli viikolla harjoituksissa niin hyvä, ettei koskaan. Hyvällä juoksulla se pystyy kolmen joukkoon.”

Lentokuljetus toi mukanaan yksitoista ulkomaalaisravuria. Westerinkin kaksikon lisäksi mukana olivat päälähdön hevosista Up And Quick, Carabinieri, Buzz Mearas ja Trebol.

Kaksinkertainen Kymi GP:n yllätysvoittaja Trebol on Gabriel Pou Poun mukaan voittanut vastoinkäymisensä.

”Se on virtaa täynnä”, Pou Pou kertoi. ”Hevonen on parempi kuin vuosi sitten, mutta ulkoradan paikalta on toki tekemistä Euroopan parhaita hevosia vastaan.”

Trebol on rutinoitunut matkustaja, joten siltä osin ei ole estettä espanjalaiselle hattutempulle, Trebolin kolmannelle KGP-voitolle.

Raviradan toiminnanjohtaja Arto Hytönen raportoi, että Ruotsin kautta poikennut lento lähti Belgiasta tunnin myöhässä.

”Se oli puolitoista tuntia myöhässä Utissa, mutta kaikki meni hyvin. Parilta hevoselta oli heinät mystisesti hukassa, mutta onneksi Suomessa viljellään laatuheinää”, Hytönen hymyili.

Hevoset majoittuvat Kouvolan raviradalla vierastallissa. Alkukesän suurkilpailuiden yhteydessä on puhuttanut päälähdön osallistujien karsinoiden kunto. Kouvolassa on haluttu pelata varman päälle.

”Yövartiointi on järjestetty, on vartijat ja liiketunnistimet. Karsinat on pesty ja desinfioitu, niin kuin asiaan kuuluu”, Hytönen kertoo.

”Ja ranskalaisille on olkia kuivikkeeksi, niin kuin kulttuuriin kuuluu”, Hytönen kuvailee. ”Westerink oli meillä täällä paikalla lounasraveissa ja tarkasti, että ratakin on kunnossa.”

UET Trotting Masters -osakilpailu Kymi Grand Prix juostaan lauantaina 17.6. Kouvolassa 2100 metrin ryhmäajona 100 000 euron ensipalkinnosta.

Päivitetty 17.6. klo 20:07, lisätty Arto Hytösen kommentit.

Mitä ukko? Dreammoko tarkastelee isäänsä Timokoa Utissa. Kuva: Ilkka Nisula.

Lisää teemasta: Kymi GP 2017